Preporod

etvrtak, 2 Seprembar 2010

Aktuelizirano06:55:28 PM GMT

Vijesti
Nalazite se na: Aktuelnosti Vijesti Reisu-l-ulema primio delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice

Reisu-l-ulema primio delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice

E-mail Ispis PDF
kulturna-zajednica
Danas je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić primio delegaciju Bošnjačke kulturne zajednice u Srbiji u kojoj su bili :Mevlud Dudić predsjednik, Almir Pramenković, predsjednik Skupštine, Samir Tandir predsjednik Izvršnog odbora, Nusret Nicević, zamjenik predsjednika, Hako Duljević,  potpredsjednik Zajednice i Sead Šačirević, potpredsjednik Skupštine Bošnjačke kulturne zajednice.

Delegacija Bošnjačke kulturne zajednice je u dvodnevnoj posjeti BiH  s ciljem upoznavanja predstavnika  političkog, kulturnog, javnog i vjerskog života o aktivnostima  koje vodi novoosnovana Bošnjačka kulturna zajednica u Srbiji.

Oni su danas Reisu-l-ulemu upoznali o  razlozima osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice, njenim aktivnostima i posebno namjeri da se u martu  Bošnjaci u što većem broju odazovu upisu u biračke spiskove radi ustanovljenja statusa nacionalne manjine u Srbiji.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je podržao aktivnosti Bošnjačke kulturne zajednice i tom prilikom između ostalog rekao :

-Pozdravljam i podržavam vašu nakanu da dođete ovdje da me obavijestite o tome da ćete u martu izaći  da se upišete u glasačko tijelo da biste dobili status nacionalne manjine u Republici Srbiji što vam osiguravaju sve evropske konvencije o nacionalnim pravima ili pravima nacionalnih manjina u jednoj državi, a to znači vaše pravo na kulturu, jezik, vjeru, teritorij i sve ono što uživa svaka manjina. Do sada ste vi u Srbiji kao i mnogi Bošnjaci u okruženju bili izvan zakona, izvan državne strukture koja treba da brine o vama kao građanima, ali i kao posebnoj nacionalnoj skupini, kao što brinu o Madžarima u Vojvodini i nekim drugima nacionalnim skupinama u Republici Srbiji.

Ja želim da vam čestitam na osnivanju Bošnjačke kulturne zajednice u Novom Pazaru, želim da ta zajednica uspije i stavljam vam na raspolaganje sve što može Islamska zajednica i ja osobno.Mi smo jedna Islamska zajednica. Sve što bude moglo da vam se pomogne mi ćemo vam pomoći u tom pogledu.

Vi ste dovoljno jaki i snažni da možete nositi program sami i predlažem vam da se ne pravdate nikome šta vi hoćete. Vi imate pravo da brinete o svom kulturnom i nacionalnom biću, naravno i da pratite ono što se događa  s bošnjačkim narodom ne samo u Sandžaku nego i u Bosni.

Mnogo je važno da budete informirani što se događa s Bošnjacima u BiH. I mi u BiH preživljavamo jednu veliku medijsku hajku, jedan veliki medijskli teror, kojeg i vi treba da pratite kako će se dalje odvijati.

Zbog svega što ste vi rekli, obraćam se svakom Sandžakliji, svakom Bošnjaku ma gdje bio,a ima pravo da se upiše u birački spisak za predstojeće ustanovljavanje statusa Bošnjaka u Republici Srbiji, da to urade kao svoju patriotsku i kao svoju vjersku dužnost i kao svoju odgovornost za sudbinu svoje djece i unuka.

Nemojte da propuštamo priliku da uradimo za svoju djecu ono što će im osigurati bolju budućnost, poručio je reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

Aktuelno na forumu

Karikature

karadzic-mala

recesija-mala toyota-mala

Arhiva karikatura

Novo iz El-Kalema

SELTUT-Komentar-mala

Komentar Kur'an-i kerima: Mahmud Šeltut (1893-1963) jedan je od slavnih rektora Univerziteta El-Azhar u Kairu i istaknuta figura islamske misli dvadesetoga stoljeća, "mislilac modernog vremena", kod nas poznat ponajviše po svojim fetvama koje je u prostore bivše Jugoslavije unosio naš Husein ef. Đozo. Detaljnije >>>

Preporod info

Preporod je informativno glasilo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izdavač mu je Rijaset, izlazi dva puta mjesečno u Sarajevu i distribuira se na cijelom području Islamske zajednice, kako u Bosni i Hercegovini tako i van države.

Adresa: Zelenih beretki 17, 71000 Sarajevo, BiH

Tel: +37833/236-493
Fax: +38733/236-690