digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Vjera nije dogma - Čovjek može izgubiti vjeru, a da to i ne osjeti

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema 1993.-2012. Juni 10, 2017 0

Da, ovako je govorio al-Muhāsibī:

Braćo moja, razmišljao sam o našem stanju u ovom našem vremenu... dugo sam razmišljao o tome... I shvatio sam da je vrijeme teško... zamjenjuju se u njemu pravila imāna i veze islāma... mijenjaju se znakovi vjere... prelaze se granice dopuštenog i ruše se granice zabranjenog... gubi se istina i nestaju oni koji istinu znaju... veliča se zabluda i uvećava se broj onih koji zabludu slijede... Vidio sam, braćo moja, gomilu gluposti, koje zbunjuju i najpametnije... Naše svijesti i stanja u našem vremenu nisu iste kao svijesti i stanja naših predaka... Čuo sam da su neki ashabi rekli da ako bi se neko od dobrih predaka digao iz kabura te pogledao u vaše učače Kur’ana, ne bi s njima progovorio, već bi rekao: “Ovi ne vjeruju u Dan polaganja računa”... Ja se Bogu žalim zbog izmjena, promjena koje su nas snašle, kao i od odustajanja od pouzdanih tradicionalnih poruka... Pa kada sam vidio da se iskušenje približilo do granica vjere, da nas gluposti sve više okružuju, te da se ljudi sve više povinjavaju opakim strastima, uplašio sam da će sve od vjere nestati... Čuo sam, ali Bog najbolje zna, da čovjek može da izgubi vjeru, a da to i ne osjeti... Čuo sam da čovjek može da iz kuće izađe s vjerom, a da se kuće vrati bez vjere... Uplašio sam se te mogućnosti pa sam se, stoga, dosjetio da nam predstoji jedna od dvije stvari, a to je da ako nismo u stanju da se držimo svega što nam je Allah Svevišnji propisao, to ne znači da treba da se svega odreknemo, tj., da sve izgubimo pa da potpuno i zauvijek propadnemo...Eto, braćo moja, to sam htio da vam kažem: - Propitujte svoju savjest pred Bogom da znate gdje ste i kako ste! Nemojte skroz odustajati od dobra, niti se skroz slamati pred zlom... Nemojte da vas vaše strasti skroz udalje od istine, niti da pokleknete od primjene Božje zapovijesti... Nemojte osporavati Božju zapovijest zbog teškog stanja... Držite se makar malih obaveza od onih koje su prevelike za vas... Iako ne može biti isprike ni za koga za odustajanje od Božje zapovijesti, neka vam ipak bude na umu da neko zlo može biti lakše od drugog zla, pa stoga držati se i malo dobroga bolje je nego ga izgubiti cijeloga... Čuo sam da je Božiji Poslanik govorio ashabima: - Doći će narod poslije vas koji ako se bude držao vjere koliko desetinu od vašeg držanja, bit će spašen...

Tako je govorio al-Muhāsibī u devetom stoljeću o vjerskom, duhovnom i moralnom stanju muslimana u Bagdadu... Ima li u tome sličnosti sa stanjem muslimana u našemu gradu? Procijenite sami!

A mi ćemo nastaviti priču o al-Muhāsibīju, al-Džunejdu i njihovom velikom nasljedniku i sljedbeniku imamu al-Gazaliji u slijedećem nastavku, ako Bog da.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine