digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ševko ef. Omerbašić - Zajednica ne smije dopustiti da kupuju njenu šutnju

Autor: Ekrem Tucaković Maj 20, 2017 0

Muftija Ševko ef. Omerbašić je od 2012. godine u penziji. Ostavio je značajan trag u djelovanju Islamske zajednice, a njegov profesionalni radni vijek vezan je za Zagreb i Islamsku zajednicu u Hrvatskoj. Nakon petogodišnjeg izbivanja iz aktivnog života IZ, a koristeći i prigodu nastupanja ramazana, zamolili smo uvaženog muftiju Omerbašića da sa čitaocima “Preporoda” podijeli svoja viđenja rada i izazova pred Islamskom zajednicom i muslimanima na ovim prostorima.

 

Preporod: Koji su, po Vama, ključni izazovi sa kojima će se muslimani i Islamska zajednica na ovom području u budućnosti suočavati?

Omerbašić: Glavni izazov s kojim će se muslimani suočiti jeste unutarnje prestrojavanje, obnova vjerske misli i islamizacija muslimana na suvremenim temeljima. Za taj zadatak potrebni su novi imami i intelektualci izašli iz naših redova, a ne iz nekih sredina koji nas uvjeravaju da nismo potpuni muslimani.

Ako želimo strukturalnu obnovu Islamske zajednice onda je potrebno mnogo više dijaloga, promišljenosti, i iznad svega kur’anskog duha. Jedan od gorućih zahtjeva jeste pravilna raspodjela imamskog kadra i rada u našim medžlisima i u drugim organima i ustanovama. Ono od čega boluje struktura Islamske zajednice jeste da nas ima puno lijenih, neuklonjivih i nezamjenljivih. Priznajemo da nam nikada ne smije biti cilj uklanjanje osoba, nego dobro vjere, Zajednice i vjernika, a priznat ćemo da lijeni i privilegirani nikada ne ostvaruju taj cilj. Ima nas, također, koji ne podnosimo zajednički rad niti kolegijalnost. Promičemo u svojim hutbama, vazovima i predavanjima zajedništvo, ali to ne uspijevamo u vlastitoj kući, to jest Zajednici. Služenje stvari vjere je cilj našeg islamskog djelovanja i rada.

Moramo se mnogo više osvrtati na socijalni nauk islama, koji će u narednom periodu biti još važniji nego do sada. Jezik vjere mora biti uvjerljiviji, jer on spada među najznačajnije osobine hatiba, vaiza, muderrisa i svih koji rade sa masama. Mnogi se slažu da Islamska zajednica uz čuvaricu vjere bude i čuvarica nacionalnih vrijednosti. Ona može inicirati brojna nacionalna pitanja, jer je to radila kroz povijest. Islamska zajednica u posljednje vrijeme suočava se s mnogim grijesima i slabostima u svojim redovima. Moramo znati da je čovjek spreman na sve kompromise, pa i grješne, samo da bi postigao neki svoj cilj. Zajednica ne smije dopustiti da kupuju njenu šutnju za bezvrijedne dirheme.

Islamska zajednica na koncu mora se baviti važnim pitanjima društva kao što su kritika i kritizerstvo. Kritizerstvo uništava zdravu misao. Taj problem je naročito bio nazočan u bivšem režimu. U našem narodu kao i u drugima mnogo je laži, lopovluka, prevare, nemoralnoga života, opijata, prostitucije, ubojstava, samoubojstava. Svi ti grijesi i nemoral spadaju u zadatak Islamskoj zajednici. Jednom prigodom sam u kršćanskom društvu govorio o vrijednosti islama koji je zabranio alkohol. Jedan iz društva mi je uzvratio: Ali, muftija, ja još nisam sreo muslimana koji ne pije. To je žalosna istina nas muslimana, ne samo u grijehu alkohola, nego u mnogo čemu.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine