digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Istina, pravda i povjerenje su naše geslo

U Narodnom pozorištu u Sarajevu, 29. juna, ove godine, održana je svečana akademija kojom je obilježeno 20 godina rada i djelovanja Međureligijskog vijeća u BiH o čemu za naš list govori mr. Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, koji je ispred Islamske zajednice član skupštine Međureligijskog vijeća.

 PREPOROD: Poštovani zamjeniče reisu-l-uleme, evo ove godine MRV BiH obilježava 20 godina postojanja. Kako biste ocijenili njegov dosadašnji rad?
Smajić: Međureligijsko vijeće nastoji biti prisutno u cijeloj državi. Do sada smo kao MRV osnovali 15 odbora za međureligijsku saradnju u gradovima: Bihać, Bijeljina, Banja Luka, Bugojno, Distrikt Brčko, Doboj, Foča, Goražde, Livno, Novi Travnik, Orašje, Tuzla, Zenica, Žepče i Trebinje. Naravno, da se odmah primijetiti da ovdje nema Mostara. Nažalost, ne možemo kao MRV, iz nama nepoznatih razloga da uđemo u Mostar, a bilo bi nam veoma važno, da u tom jednom povratku MRV dadne svoj doprinos suživotu i pomirenju između Srba, Hrvata i Bošnjaka. U svim odborima MRV rade i djeluju vjerski službenici, dakle, imami, sveštenici i svećenici i predstavnici jevrejske zajednice tamo gdje ih ima. Uz našu pomoć, odbori na terenu su do sada realizirali više od stotinu malih projekata uz učešće na stotine građana iz raznih vjerskih zajednica i crkava na terenu. Da spomenemo neke aktivnosti na terenu poput monitoringa napada na vjerske objekte koji se vodi već šest godina. Možemo da kažemo da su umanjeni napadi na sve vjerske objekte na području BiH, više od 50 posto otkako vodimo ovu akciju. Kada se desi neki napad na vjerski objekat, onda nastojimo da načelnik ili gradonačelnik i predstavnici policije izađu na teren i da zajednički osude te nemile događaje. Mi u posljednjih godinu dana tražimo od naših pravosudnih organa da to ne bude samo prekršajno, već da to ipak bude krivično djelo. Ako u tome uspijemo sigurno će napadi na vjerske objekte biti u potpunosti svedeni na nulu. Zatim, uspješno smo organizirali Dane otvorenih vrata u 15 gradova i na tim skupovima do sada je prisustvovalo oko hiljadu ljudi. Zainteresiranost naših građana postoji i obično se na tim danima govori o problemima u vjerskim zajednicama i cjelokupnom društvu. Imamo javne tribine na temu “Moj doprinos trajnom miru” koje su održane u 12 gradova. Na svim ovim zvaničnijim skupovima prisutni su predstavnici MRV iz Sarajeva koji pomažu takvim aktivnostima. Vrijedno je spomenuti i susrete mladih teologa koji se održavaju od 1999. godine. Mi u MRV smatramo da naši mladi teolozi trebaju da se u godini bar jednom ili dva puta susretnu, da govore o svom životu, svom zvanju i pozvanju, i perspektivi vjerskih zajednica na ovom području. Razmjena tih mišljenja su prilika da se naši teolozi približe jedni drugima.
Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine