digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srednjoškolci obilaze stare i iznemogle: Osmijeh na komšijinom licu bio je nešto novo za nas

Autor: bir.ba Januar 20, 2017 0
Grupica srednjoškolaca iz mjesta Glumina kod Zvornika ovih dana plijeni pažnju svojih sugrađana. Nusret, Ajdin, Muhamed i Admir odlučili su da svoje svakodnevno druženje pretvore u nešto što će koristiti njihovoj zajednici, prenosi portal zvornicki.ba.
 
 
 
Po svojim sokacima i zaseocima među svojim komšijama, rodbinom i prijateljima skupili su nešto novca, kojeg su odlučili udijeliti onima kojima je pomoć potrebna. Prethodnih dana posjetili su dvije osobe koje žive same i u dosta teškim uslovima. Njihov obilazak ovih starijih osoba izazvali su osmijeh i sreću koja se može vidjeti sa postavljenih fotografija.
Nusret Hidić je jedan od inicijatora ove akcije koju realizuje sa svojim prijateljima s kojima je odrastao u ovom zvorničkom naselju, a zajedno sa njim u obilazak starijih komšija i prikupljanje sredstava uključeni su Muhamed Huseinović, Ajdin Pargan i Admir Pandur."To je došlo sasvim slučajno, posmatrali smo jednog od starijih komšija kako se muči sa ogrijevom, a međusobnim smo razgovorom zaključili da on to mora svako jutro raditi i da mu nema ko drugi pomoći. Pošto smo na raspustu i imamo slobodnog vremena pritekli smo u pomoć i za deset minuta sredili ono što bi on radio satima i uz to se još prehladio i razbolio. Ovako smo se mi osjećali zadovoljnim i zagrijanim, a osmijeh na komšijinom licu bio je nešto novo za nas pošto je taj čovjek rijetko nasmijanog lica. Htio nas je ponuditi čajem, ali onda je shvatio da ga nema više u kući, htio je od nekih suhih trava pripremiti topli napitak, ali to je dugo trajalo, pa je jedan od nas otišao do svoje kuće i donio jedno pakovanje filter vrećica. Razgovor uz taj čaj nam je nekako pomogao da shvatimo da naših pet minuta vremena nekom može popraviti dan, a sat našeg vremena može nekom cijelu sedmicu učiniti lijepom. Poslije toga smo se obratili svojim sugrađanima da nam pomognu kako bi smo obišli naše starije komšije i da im uručimo neophodnih namirnica, pomognemo taj dan i što je moguće više posla uradimo po kući i oko njhovog doma. Do sada smo izvršili dvije posjete i prezadovoljni smo, kao i komšije koje smo obišli. Jedna nena nas je izljubila kao da smo njena unučad, a osmijeh joj nije silazio sa lica cijelo vrijeme našeg boravka u njenom domu. Drugom komšiji smo pored namirnica uzeli i drva koja smo sredili i složili tako da svako jutro može bez većih problema uzeti sebi potrebnu količinu suhog ogrijeva za taj dan. Iskupili smo još sredstava koja ćemo u narednim danima utrošiti obilaskom osoba koje su u potrebi. Ispričao nam je Nusret u jednom dahu." - kaže Nusret za Zvornicki.ba.Nusret je odličan učenik srednje medicinske škole u Zvorniku, a primjeran je i sportista - aktivno trenira nogomet."U planu su posjete i mnogim drugim koji očekuju i nadaju se njihovom dolasku. Pozivam još jednom sve moje Gluminjane i one koji ovo čitaju da daju podršku ovim humanim mladim momcima i na svoj način spram svojih mogućnosti udijele od srca koliko mogu, a oni ce to ako Bog da udijeliti tamo gdje je zaista najpotrebnije", rekao je Admir Mahmutović.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine