digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

U Kelnu održan veliki omladinski iftar

Autor: Amar Pintol Juni 08, 2017 0

Džemat Keln spada među aktivnije džemate u Njemačkoj. Od osnivanja, davne 1978-e godine ovaj džemat gradi pozitivnu tradiciju na raznim poljima svoga djelovanja.

A to su ponovo potvrdili u nedelju navečer 4. juna 2017. godine organiziravši veliki iftar za omladinu svoga i okolnih džemata iz pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW). Kuriozitet ove iftarske svečanosti je bio, da je kompletna organizacija bila u rukama omladine džemata Keln. Vrijedne djevojke i mladići su učinili sve da ova noć ostane u lijepom sjećanju svim posjetiocima.  A cijela organizacija bila je na vrhunskom nivou: počev od svečanog prijema na ulazu, opremanja džematske sale, bogate trpeze i odlično koncipiranog programa, kojeg su dvojezično na njemačkom i bosanskom jeziku perfektno vodile Amina Osmić i Jasmina Ališić.

Na početku programa koji je otpočeo sat vremena prije samog iftara, skup od preko 300 posjetioca poselamio je imam džemata Keln, Nedžad ef. Osmić. On je istakao dobrodošlicu svim prisutnima i pohvalio vrijednu omladinu svoga džemata, kazavši da imaju punu podršku njega kao imama, te džematskog odbora u svim svojim projektima. Podsjetio je na to da su se omladinski iftari u džematu Kelnu organizirali već dugi niz godina i izkazao nadu da će u narednim godinama poprimiti još veću masovnost i tako biti uspješno oživljena ova lijepa tradicija, te da će to ostati jedan od prepoznatljivih brendova džemata Keln. Glavno predavanje održao je dugogodišnji imam ovog džemata, Mustafa ef. Hadžić, trenutno imam džemata Bonn, te doktorant i uposlenik Centra za islamsku teologiju na Univerzitetu Münster. Mustafa efendija je u svom nadahnutom kazivanju pozvao okupljenu omladinu da se aktivno uključi u sve aktivnosti svojih džemata, i da od starijih ne očekuje da im rješavaju njihove probleme, nego da sami kreiraju projekte i programe za svoje potrebe. Uvijek gledajte ispred sebe, u budućnost i ne osvrćite se na ono što je bilo i prošlo, jer prošlost ne možete promjeniti, ali možete utjecati na svoju budućnost radeći u sadašnjosti za nju, te na budućnost budućih generacija pripremajući već teren za njih. Nemojte gubiti vrijeme maštanjem o nerealnim idejama i željama, neka vaše ideje budu konkretne i sprovodljive u djelo. Budite punopravni članovi svoga njemačkog društva i aktivno se uključite u sve društvene procese šireći istinitu sliku islama i pokazujući kakvi muslimani zaista treba da budu. A Poslanik a.s. nas uči da musliman i muslimanka treba da svaki svoj posao obavljaju na najbolji mogući način. Da budu najbolji u svemu što rade. Ako ste učenici i učenice, studenti i studentice, zanatlije ili bilo kojeg drugog zanimanja, težite uvijek ka tome da budete najbolji u svome poslu i da ga profesionalno obavljate. Tako će te biti najbolji uzori i ambasadori naše vjere i uspješno ćete mjenjati percepciju i sliku o islamu u širem društvenom kontekstu. Osvrnuvši se na aktuelne terorističke napade, koje su se nedavno desili u Engleskoj i šokirali cijeli svijet, kazao je da oni koji se navodno bore za islam u ime islama, se ustvari bore protiv islama u ime islama. To nije i nikada ne može biti naš put, jer zlo koje učinimo drugima će uvijek postati zlo po nas same, a dobro koje učinimo će nam se uvijek dobrim vratiti. Zato koristimo drugima, a ne nanosimo nikome štetu. Budimo nasmijani, a ne namrgođeni. Odustanimo od tvrdoglave upornosti i budimo širokogrudni i otvoreni za druge. Pomažimo druge, da bi Allah pomogao nama samima. Volimo druge, da bi Allah volio nas. Smilujmo se drugima, da bi se Allah smilovao nama. Usrećimo druge, da bi Allah usrećio nas same. – bile su samo neke od kratkih pouka i nasihata koje je Mustafa ef. Hadžić uputio okupljenoj omladini, koja nije krila oduševljenje njegovim nastupom.

U nastavku programa organizatori su putem beamera prezentovali kratku video reportažu o jednoj teško oboljeljoj djevojčici u Bosni, te pokrenuli humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za njeno liječenje. Time su podsjetili sve prisutne da je Ramazan mjesec solidarnosti i prilika da pomognemo drugima, te da u sebi probudimo svijest o zahvalnosti Allahu dž.š. za sve blagodati koje nam pruža, posebno blagodat zdravlja.

Nakon akšamskog ezana i prekida posta, u džamiji je zajednički obavljen akšam namaz, a poslije toga je servirana bogata iftarska trpeza. Cijeli program je popraćen učenjem odabranih ajeta iz Kur’ana, i tradicionalnih ilahija i kasida na bosanskom, arapskom i turskom jeziku. Iftar se užurbano privodio kraju, da bi se zajednički pristupilo klanjanju teravih-namaza, a poslije teravije druženje je nastavljeno do kasno u noć, sklapajući nova prijateljstva i razmjenjujući ideje za buduće projekte.

Čestitam omladini na odličnoj organizaciji cijele večeri, koja će nam zasigurno ostati u lijepom sjećanju. Našoj omladini je potrebno više druženja ovakvog tipa, i omladinci iz Kelna su dokaz da se to može postići, samo treba teoriju sprovesti u akciju, sa riječi konačno preči na djela. Ovo je dokaz da je uz uporan rad i trud, te oslanjanje na Allaha sve moguće. Ovaj iftar je najbolji pokazatelj da je posebna ramazanska atmosfera moguća i u Njemačkoj i da se u našim džematima razvija jedan novi ramazanski ambijent koji nam valja njegovati. Ovaj iftar će zasigurno zauzeti posebno mjesto na mom godišnjem kalendaru i već se radujem idućoj godini – bio je samo jedan od komentara oduševljenih posjetioca.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine