digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kakanj: Počela manifestacija Salavat tebi, Poslaniče

Autor: Decembar 02, 2016 0

Kao i prethodnih godina Medžlis Islamske zajednice Kakanj organizuje cjelomjesečnu manifestaciju pod nazivom “Salvat tebi, Poslaniče”.  Povodom početka manifestacije upriličena je konferencija za medije u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice u Kaknju.

” Jedan od najznačajnih datuma za muslimane jeste 12. rebiul-evvel, datum rođenja Poslanika Muhameda a.s. Njegova veličina, snaga i uloga u historiji čovječanstva je svakako nemjerljiva. To nas obavezuje da oslikamo Poslanikov lik iz različitih uglova i da to ne bude samo jedan dan, nego mjesec dana različitih programa i sadržaja za sve uzraste…”- kazao je Sulejman ef. Čeliković.

Sadržaji ove manifestacije planirani su prema različitim odjelima, koordinacijama na nivou medžlisa te na nivou džemata. Tako da su tu aktivnosti odjela za rad sa mladima, aktivnosti odjela za rad sa ženama, zatim odjela za društvenu brigu i socijalna pitanja i aktivnosti vjeroučitelja. U našim džematima pored mevludskih programa tu su i programi koje izvode djeca u mektebu na tom nivou je i takmičenje iz Sire – životopisa Poslanika a.s.

plakat

Kada su u pitanju aktivnosti i sadržaji za mlade u toku mjeseca Rebiu-l- evvela, oni su usmjereni ka uspostavljanju i jačanju mreže omladinskih koordinatora na nivou naših džemata.  A to je ujedno i dio strategije usvojene na nivou muftijstva sarajevskog.

U proteklom periodu mi smo imenovali mlade koordinatore u svim džematima, oni će proći kroz vid neformalne edukacije na teme poput: umijeća komuniciranja, timskog rada, rukovođenja sastancima,  strateškog planiranja i sl. U toku ovog mjeseca zajedno sa svojim imamima  poćet će sa okupljanjima omladine u svojim džematima te napraviti plan aktivnosti za narednih 6 mjeseci.

Naš moto u ovome mjesecu u kojem se rađa jedan novi sistematski oblik rada sa mladima jesu riječi Poslanika a.s. u kojima kaže:

„Pravo djeteta nad njegovom roditeljem jeste da ga roditelj poduči pisanju, plivanju i streljačkim vještinama“

Pa tako pored edukativnih sadržaja, predavanja i omladinskih druženja organizovat ćemo i takmičenje u streljaštvu, zatim takmičenje u plivanju, kuglanju i još neke zanimljive sadržaje namjenjene onima koji  budu aktivni na omladinskim druženjima i okupljanjima na nivou džemata. Informacije o vremenu održavanja ovih aktivnosti bit će prosljeđivane preko koordinatora na nivou džemata.

Aktivnosti odjela za ženski aktivizam:

● Mevludi za žene ● Tematske tribine u edukacijskom centru Kakanj II srijeda u 18:00 ● Saradnja sa vjeroučiteljicama ● Aktivnosti: posjeta mnogobrojnim porodicama, pomoć ugroženim porodicama kroz emisiju “Budimo humani” ● Ručak plus za korisnike Merhametove kuhinje ● Poklon dvostruke radosti ● Prikupljanje zimnice za studentice ● Kreativne radionice

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine