digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Derventa: Svečano otvorena prelijepa Donjačka džamija

Autor: Nedim Botić Novembar 30, -0001 0

U nedjelju 16. jula 2017., svečano je otvorena Donjačka džamija u Derventi, jedna od tri gradske džamije u Derventi, porušene tokom agresije na BiH.

Obnova je započela 28. maja 2012. godine i uspješno je realizovana zahvaljujući donacijama Rijaseta Islamske zajednice, Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica, opština Cazin i Derventa, te brojnih pojedinaca - vakifa, u ukupnom iznosu od 195.000 maraka. Svečanosti otvorenja su prisustvovali muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, izaslanik reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, glavni imam Medžlisa IZ-e Prnjavor mr. Fikret-ef. Čelenka, izaslanik banjalučkog muftije dr. Osmana ef. Kozlića, načelnici opština Derventa i Cazin Milorad Simić i Nermin Ogrešević, predsjednik SO Derventa Marijan Kljajić, gvardijan plehanskog samostana Ante Tomas, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Sulejman Alijagić i brojni drugi uvaženi gosti. Svečanosti je prisustvovao i bivši banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić, a obnova Donjačke džamije je i započela u vrijeme dok je on obavljao dužnost banjalučkog muftije. 

Svečani čin otvaranja obnovljene Donjačke džamije pripala je najvećoj pojedinačnoj donatorki Mubeširi Čehić, kojoj je, kao i drugim istaknutim vakifima, ovom prilikom uručena zahvalnica. Inače, Čehićeva je obnovu Donjačke džamije pomogla sa 11.000 evra.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice MIZ Derventa Ekrem Vugdalić je prva donacija u materijalu za obnovu stigla je od načelnika Cazina Nermina Ogreševića.  Rijaset Islamske zajednice u BiH organizovao je  sergiju na području čitavog Rijaseta za pomoć u obnovi derventskih džamija, a koja je došla putem Muftijstva banjalučkog. Znatna sredstva od sergije uložena su u ovu džamiju, od kojih su izvršeni grubi građevinski radovi i munara.„Pomoć je stigla i od opštine Derventa na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem, od Federalnog ministarstva izbjeglih i raseljenih lica, te značajnog broja džematlija, od kojih je izdvojio Mubešira hanumu Čehić, muteveliju Fahira Haurdića, porodice Delić, Hadžiabdić, Alijagić. Zahvaljujemo im se svima u ime Medžlisa IZ Derventa“, istakao je Vugdalić.

Glavni imam MIZ Derventa, Berzad ef. Pašanović, izrazio je zahvalnost i dobrodošlicu svim vjernicima i brojnim istaknutim gostima, te posebno predstavnicima lokalne vlasti i drugih vjerskih zajednica koji su svojim prisustvom uveličali ovaj važan dan za derventske muslimane, ali i za čitavu Derventu.„Želim da naglasim da ne otvaramo novu, nego vraćamo staru džamiju, i to u novom i ljepšem ruhu. Ovim vraćamo otrgnuti dio identiteta ovog grada i zato danas cijela Derventa treba da bude radosna, istakao je imam Pašanović u svom uvodnom govoru“, čestitajući kolegi Murisu ef. Abdurahmanoviću na danas pokazanim rezultatima višegodišnjeg vrijednog rada.

Velike zasluge za obnovu Donjačke džamije i unapređenja suživota i međureligijske tolerancije pripadaju načelniku opštine Derventa Miloradu Simiću, koji je u svom obraćanju naglasio da ovako lijepe manifestacije, poput otvora Donjačke džamije, Derventu čini sadržajnijom, više ljudskom i boljom.„Nikada ljude nisam razlikovao po imenima, prezimenima i vjeroispovijesti, zaljubljenik sam samo u dobre i vrijedne ljude, zbog čega se možda u Derventi i dešavaju malo ljepše stvari. Volio bih da gosti iz drugih gradova iz naše opštine ponesu lijepu sliku našeg domaćinstva, a mojim Dervenćanima poručujem da se nikada ne postide mjesta iz kojeg dolaze“, poručio je Simić ovom prilikom, čestitajući vjernicima.

Izaslanik reisu-l-uleme Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, u svome obraćanju je iskazao radost što su na svečanom otvaranju ove džamije bili prisutni predstavnici Katoličke crkve, kao i načelnik opštine i predsjednik Skupštine opštine Derventa, jer ovakva slika nije prisutna u nekim drugim krajevima naše domovine.„Želim da izrazim zahvalnost na ljudskosti koja je temelj života, odnosa među ljudima. Biti čovjek na svom mjestu prvo , a onda dolazi i ono što je dobra politika, komšiluk i sve drugo. Radimo ono što je dobro. Neka to bude najvažnije o čemu ćemo danas razmišljati i šćemo kao vrijednost ponijeti sa ovog skupa. Poštujmo naredbe i zabrane Gospodara svjetova. U tome je naše dobro i naše nepresušno zadovoljstvo. Mi smo ponosni na naš narod koji se sustegao od rušenja bilo čijih hramova. Ponosni smo na to. To je naš obraz. Tako su nas odgajale naše nene i majke, i naša ulema u mektebima. Tako uvijek mora biti. Čuvajte svoj džemat, jedinstvo u džematu, i brinite o sebi i kao muslimani i kao Bošnjaci. Čuvajte Islamsku zajednicu jer je ona duhovna kuća našega naroda“, poručio je muftija Fazlović.

Glavni imam MIZ Prnjavor mr. Fikret ef. Čelenka, izaslanik muftije banjalučkog dr. Osmana ef. Kozlića, rekao je da su došli na mjesto koje se teško može naći drugdje u svijetu.„U kratkom prečniku stoje minaret, tornjevi crkve katoličke i pravoslavne, i to nikome ne smeta. Došli ste u evropski grad i evropsku Derventu, a ona je to zahvaljujući ljudima koji su na njenom čelu, koji je vode“, rekao je Čelenka, dodajući da je Derventa perspektivan i prosperitetan grad, otvoren za sve ljude.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine