digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mevludi u Medžlisu Konjic

Autor: Esad Bajić/ Foto: Vehid Šišić Avgust 11, 2017 0

Dana, 06. avgusta 2017. godine u džamiji u Glavatičevu održan je mevludski program i proučena ikrar dova.

Poslije uvodnog ašareta prisutnima se obratio Adis ef. Hebibović. Zatim je uslijedilo učenje mevluda i kasida koje su učili članovi hora Sejfullah. Pred sami kraj još jednom se obratio Adis ef. te najavio prof. Smaju ef. Čolakovića koji je prenio selame muftije mostarskog i prigodnim vazom se obratio prisutnima. Na kraju programa proučena je ikrar dova za četvero hadžija koji ove godine idu na Hadždž (Mušinović Emin, Bahtijar Husein, Kašić Sulejman i njegova hanuma). Džematski dobor Glavatičevo zahvaljuje se svima na dolasku. Hvala horu Sejfullah, prof. Smaji ef. Čolakoviću, našim imamima Enesu, Almiru, Muminu i Nazifu. Hvala Mehi ef. Čopelju koji je došao da se upozna sa budućim hadžijama jer će on bit njihov vodič na hadžu.

Mevlud u Parsovićima

U subotu, 05. avgusta 2017. godine u dvorištu džamije u Parsovićima održan je mevludski program u spomen šehidima ovog džemata. Mevlud je počeo u 11 sati učenjem Ja'sina za duše šehida. Nakon proučenog Ja'sin-i-šerifa vjernicima se obratio Bajro Perva, voditelj ovog mevludskog programa, a potom i imam džemata Parsovići Amir ef. Cernica. Mevludski program su izveli imami Medžlisa IZ-e Konjic, a ilahije i kaside mektebski hor ovog džemata i dr. Jahić Dženan.
Gost predavač na ovom mevludskom programu bio je Mustafa Spahić Mujki, koji se u svom četrdesetminutnom obraćanju fokusirao na osnovne značajke kulture općenito s naglaskom na kulturu pamćenja. 
Vjernicima se kratkim obraćanjem obratio i zamjenik predsjedavajućeg Sabora IZ u BiH i predsjednik IO Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac.
Mevludski program završen je klanjanjem podne namaza.

Mevlud u Lukomiru

U nedjelju 30. jula 2017 godine s početkom u 11 sati održan je tradicionalni mevludski program u džematu Lukomir. Mevlud su učili imami Medžlisa IZ-e Konjic a pored Halil ef. Čomora koji predvodi džemat u džamiji u Lukomiru, okupljenim vjernicima obratio se prigodnim vazu nasihatom hafiz Husejn ef. Čajlaković.

Mevlud u Kruščici

U subotu, 29. jula 2017. godine s početkom u 11 sati,  održan je mevludski program u džematu Kruščica. Mevludskom programu prisustvovao je veliki broj vjenrika džemata Kruščica i okolnih džemata. Mevludski program počeo je učenjem je Ja'sina  za duše šehida. Nakon uvodne riječi imama ovog džemata Ahmed ef. Kovačevića, vjernicima se obratio v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić, zatim gost predavač dr. Džemaludin Latić a na kraju programa obratio se i Nezim Halilović - Muderris.
Mevlud su učili imami Medžlisa IZ-e Konjic. Snimak obraćanja na ovoj mevludskoj svečanosti možete poslušati u radio emisiji Medžlisa IZ-e KOnjic "Svijetli putevi islama" narednog četvrtka u terminu od 12  do 13 sati u okviru Radio Konjica.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine