Baner granice3

Medžlis Livno dostavio pakete zametenim stočarima na livanjskoj visoravni Krug

Medžlis Livno dostavio pakete zametenim stočarima na livanjskoj visoravni Krug
07 Jan
2017

U petak, 06.01.2017. godine, nakon džuma namaza predsjednik MIZ Livno Hajrudin Maksić i imam centralne livanjske džamije Ćurčinice, Mahir ef. Kevrić, su uz saglasnost glavnog imama Dževada ef. Hadžića, posjetili nekoliko zametenih stočarskih familija na livanjskoj visoravni Krug( 1200-1300 m n/v) koje tamo, podno Cincara (2006), sa stokom borave tokom cijele godine, dok dio stočara preko zime stoku vraća u naselja.

Pošto se na ovoj, već uveliko snježnoj visoravni, za jake bure u svega nekoliko minuta stvore veliki smetovi na put su se odlučili krenuti Maksićevim džipom s 4 vuče, ali opskrbljeni i lopatama za svaki slučaj. S njima je u pohod krenuo i džematlija Mirsad Jahjefendić, koji je također stočar, ali koji ne zimuje na visoravni Krug. Pošto je u džipu bilo mjesta i autor ovog teksta se zaputio s njima na teren. Trebalo je dosta vještine da se probiju smetovi, ali sreća je bila da svi odlično poznajemo ovaj teren pa su se koristile i kamenite brdske „zaobilaznice“ s kojih je snažna bura otpuhala većinu snijega.

„Znamo da je gore neprohodno, te da se najavljuje još veće nevrijeme i narednih dana. Ovim činom dodjele po dva paketa pomoći svakoj od porodica željeli smo pokazati da mislimo na naše džematlije, a trenutno pogotovo na ove na visoravni Krug koji će duži period biti odsječeni od grada. Ni ove stočarske džematlije nisu zaboravile na MIZ kad god je trebalo. Za vrijeme otvaranja naše Ćurčinice dali su janjce, sir i sve što je trebalo“, kazao je predsjednik MIZ Livno Maksić, dok smo svladavali uzbrdicu s mnoštvom smetova koje je snažni džip iz par pokušaja probijao, te lopate nisu bile ni potrebne.

„Hvala vam najljepša i živi bili. Drago nam je da neko misli na nas pa makar ništa i ne donijeli“, kazala je Lutvija Husić koja s kćerkom Mejrom već preko 30 godina boravi sa stokom na ovoj visoravni. Glava porodice Abdulah je tragično poginuo na traktoru prije nekoliko godina. Zahvalila se na posjeti i druga Lutvijina kćerka Mersija Varupa koja s mužem i dvoje male djece Šejlom i Muhamedom živi i drži stoku dvjestotinjak metara dalje od majčine i sestrine farme na kojoj je Mersija odrasla. Znajući da ima i djece na planini u paketima se našlo ponešto i za njih.

Lutvija i Mejra imaju 120 ovaca, 24 krave i junice, 50-tak kokoški, 5 pijetlova, pse ovčare, pauna i paunicu, dvije ćurke...a donedavno su imali i lisicu!

 

„Samo je kod mene lisica čuvala kokoši i živjela skupa s njima, ali je na žalost nedavno uginula. Uhvatila sam je kao mladunče oko kokošinjca i pripitomila. Navikla se na kokoši i pse a i oni na nju..."

Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. januara

 

Označeno

Zadnje vijesti

Mar 30, 2017

Sarajevo: Program u Ferhadija džamiji povodom mubarek noći Lejletul-regaib

Muslimani u Bosni i Hercegovini i…
Mar 30, 2017

Delegacija vojnog muftijtsva u Velikoj Britaniji

Učešće delegacije Ministarstva odbrane…
Mar 30, 2017

Zenica: Delegacija Muftijstva zeničkog posjetila premijera ZE-DO kantona

Delegacija Muftijstva zeničkog, koju je…
Mar 30, 2017

Je li Lejletu-r-regaib blagoslovljena noć?

Prva od dvije odabrane noći u mjesecu…
Mar 29, 2017

Knjigama rušim predrasude o osobama sa invaliditetom

"Tačno prije pet godina bila sam samo…
Mar 29, 2017

Švedska: Promocija “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati“

U Švedskoj predstavljena knjiga…
Mar 29, 2017

Mostar: Omladinska akija čišćenja grada

Članovi Info-servisa za mlade Medžlisa…
Mar 29, 2017

Zajednička radionica mreže mladih Olova i Kiseljaka

Omladina mreže mladih Kiseljak, na ćelu…
Mar 29, 2017

Učenici iz Srebrenika u Minhenu i Grazu

Učenici mekteba Centar Srebrenik,…

bbi magazin