Medžlis Livno dostavio pakete zametenim stočarima na livanjskoj visoravni Krug

Medžlis Livno dostavio pakete zametenim stočarima na livanjskoj visoravni Krug
07 Jan
2017

U petak, 06.01.2017. godine, nakon džuma namaza predsjednik MIZ Livno Hajrudin Maksić i imam centralne livanjske džamije Ćurčinice, Mahir ef. Kevrić, su uz saglasnost glavnog imama Dževada ef. Hadžića, posjetili nekoliko zametenih stočarskih familija na livanjskoj visoravni Krug( 1200-1300 m n/v) koje tamo, podno Cincara (2006), sa stokom borave tokom cijele godine, dok dio stočara preko zime stoku vraća u naselja.

Pošto se na ovoj, već uveliko snježnoj visoravni, za jake bure u svega nekoliko minuta stvore veliki smetovi na put su se odlučili krenuti Maksićevim džipom s 4 vuče, ali opskrbljeni i lopatama za svaki slučaj. S njima je u pohod krenuo i džematlija Mirsad Jahjefendić, koji je također stočar, ali koji ne zimuje na visoravni Krug. Pošto je u džipu bilo mjesta i autor ovog teksta se zaputio s njima na teren. Trebalo je dosta vještine da se probiju smetovi, ali sreća je bila da svi odlično poznajemo ovaj teren pa su se koristile i kamenite brdske „zaobilaznice“ s kojih je snažna bura otpuhala većinu snijega.

„Znamo da je gore neprohodno, te da se najavljuje još veće nevrijeme i narednih dana. Ovim činom dodjele po dva paketa pomoći svakoj od porodica željeli smo pokazati da mislimo na naše džematlije, a trenutno pogotovo na ove na visoravni Krug koji će duži period biti odsječeni od grada. Ni ove stočarske džematlije nisu zaboravile na MIZ kad god je trebalo. Za vrijeme otvaranja naše Ćurčinice dali su janjce, sir i sve što je trebalo“, kazao je predsjednik MIZ Livno Maksić, dok smo svladavali uzbrdicu s mnoštvom smetova koje je snažni džip iz par pokušaja probijao, te lopate nisu bile ni potrebne.

„Hvala vam najljepša i živi bili. Drago nam je da neko misli na nas pa makar ništa i ne donijeli“, kazala je Lutvija Husić koja s kćerkom Mejrom već preko 30 godina boravi sa stokom na ovoj visoravni. Glava porodice Abdulah je tragično poginuo na traktoru prije nekoliko godina. Zahvalila se na posjeti i druga Lutvijina kćerka Mersija Varupa koja s mužem i dvoje male djece Šejlom i Muhamedom živi i drži stoku dvjestotinjak metara dalje od majčine i sestrine farme na kojoj je Mersija odrasla. Znajući da ima i djece na planini u paketima se našlo ponešto i za njih.

Lutvija i Mejra imaju 120 ovaca, 24 krave i junice, 50-tak kokoški, 5 pijetlova, pse ovčare, pauna i paunicu, dvije ćurke...a donedavno su imali i lisicu!

 

„Samo je kod mene lisica čuvala kokoši i živjela skupa s njima, ali je na žalost nedavno uginula. Uhvatila sam je kao mladunče oko kokošinjca i pripitomila. Navikla se na kokoši i pse a i oni na nju..."

Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. januara

 

Označeno

Zadnje vijesti

Jan 20, 2017 3210

Odgovor na reagiranje: Kritički osvrt učenjaka na hadiske predaje i pitanje statusa žene

Odgovor hafiza dr. Benjamina Idriza na…
Jan 20, 2017 663

Barak Obama u protekloj godini odobrio bombardiranje s 26.171 bombi

Danas u 18 sati po našem vremenu Donald…
Jan 20, 2017 541

Foča: Razbili prozor i nacrtali krst na Carevoj džamiji

Nepoznati počinioci oskrnavili su…
Jan 20, 2017 36

Edinu Grbiću je potrebna naša pomoć

Tuzlaku Edinu Grbiću 2012. godine…
Jan 20, 2017 645

Fetve: Namjerni prekid trudnoće

Imam pitanje o namjernom prekidu…
Jan 20, 2017 81

Bugojno: Dr. Terzić obezbijedio besplatne autobusne karte srednjoškolcima

Medžlis IZ Bugojno: Komisija za…
Jan 20, 2017 459

Brate, Selime – iseli me!

Prema istraživanju Unije za održivi…
Jan 20, 2017 57

Kakanj: Počela zimska sezona škole islama

U subotu, 07.01.2017. godine, poslije…
Jan 20, 2017 360

MIZ Gračanica odazvao se akciji „Pomozimo narodu Sirije“

Podršku humanitarnoj akciji „Pomozimo…
Jan 20, 2017 587

Kako spriječiti graditeljski vandalizam

Kako sačuvati i vratiti stari sjaj i…

bbi magazin

bbi magazin