digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Konjic: Hafiska dova Omaru Nuhiću

Autor: E.Bajić / Foto: Ali Bajić Juli 19, 2017 0

U subotu, 15 jula 2017. godine  u Gradskoj džamiji u Konjicu poslije podne namaza proučena je hafiska dova  i uručena hafiska diploma konjičkom hafizu Omaru Nuhiću.

Okupljenim vjernicima  na početku programa obratio se v.d. glavni imam Medžlisa IZ-e Konjic Redžo ef. Muhibić poselamivši prisutne i zaželjevši ispred Medžlisa Islamske zajednice Konjic dobrodošlicu izaslaniku reisu-l-uleme hafizu Senaidu Zaimoviću, izaslaniku muftije mostarskog direktoru Karađoz-begove medrese hafizu Aid ef. Tuleku, okupljenim hafizima , imamima i svim okupljenim vjernicima.  Podsjetio je kratko vjernike na neke kur'anske ajete i hadise o Kur'anu i vrijednosti učenja Kur'ana.

Nakon toga se okupljenim vjenricima obratio i izaslanik muftije mostarskog i direktor Karađoz-begove medrese hafiz Aid ef. Tulek.

Nakon zahvale Allahu i salavata na Poslanika, Poslanikovu porodicu i ashabe Hafiz Aid ef. Tulek poselamio je prisutne te iskazao svoju sreću, radost i zadovoljstvo što prisustvuje ovom lijepom skupu i činu.

Učenje Kur'ani kerima je ibadet s kojim se približavamo Stvoritelju svjetova Allahu, dželešanuhu, i jedno od najvrijednijih djela koje mi kao vjernici možemo izvršavati i tako sticati Božiju milost. Muhammed, s.a.v.s., je u hadisu kazao:

''Ko prouči jedan harf (slovo) iz Allahove Knjige (Kur'ana), za to će imati jedno dobro djelo, a dobro djelo se nagrađuje deseterostruko pa čak do 700 puta. Ne kažem da je 'elif lam mim' harf, nego je i elif harf i lam je harf i mim je harf.'' 

Kur'an predstavlja srce ibadeta. On je posljednja Allahova objava i Njegov zakon objavljen posljednjem Njegovom poslaniku Muhammedu, a.s.. Mi stječemo dobra djela ukoliko se družimo sa Kur'anom.Stoga nam ovakve prilike trebaju biti podsticaj za učenje hifza. Učenje Kur'ana napamet ali i gledajući u našim mektebima trebaju nam biti obaveza ali i čast i zadovoljstvo kada neko dođe do kraja puta da postane hafiz cijelog Kur'ana i da tako, ako Bog da, nastavi d aprenosi kur'ansko znanje na svoju okolinu gdje živi.

Kroz našu povijest smo uvijek imali dosta hafiza. Prije stotinu godina nije skoro bilo familije da nije imala hafiza. Pred rat je taj broj znanto opao, ali evo danas imamo više od tri stotine hafiza i to je dobar znak da Bošnjaci koračaju pravim putem.“ kazao je, između ostalog, hafiz Aid ef. Tulek.

Po obraćanju direktora Karađoz-begove medrese okupljeni hafizi: hafiz Ruhid ef. Nezir, kurra hafiz Armin Abaza, hafiz Aid Tulek, hafiz Jusuf Bećoja, hafiz Nezir Šarić, hafiz Abdulaziz Drkić, hafiz Mahir Ramić, proučili su kratka ašareta.

Nakon učenja Kur'ana voditlej programa Meadin Mrndžić je pročitao kraću biografiju hafiza Omara Nuhića, rođenog u Konjicu 1996.godine, od oca Senada i majke Amele. U Konjicu završava osnovnu školu i upisuje Gimnaziju. U drugom razredu gimnazije prelazi u Karađoz begovu medresu u Mostaru. U medresi je aktivno počeo učiti hifz krajem drugog razreda, nastavivši sve do 19.06.2017. kada pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH stiče zvanje hafiza Kur'ana časnog. 

Trenutno je student Medicinskog fakulteta u Sarajevu - School of Science and Technology (SSST).

Oženjen je suprugom Nejrom.

Potom se okupljenima uz selame od reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića obratio njegov izaslanik hafiz dr.Senaid ef. Zajimović koji je pored ostalog kazao:

„Kur'an nas je i danas okupio. Da nema Kur'ana ne bi bilo ni hafiza. Da nije našeg hafiza ne bi se ni mi danas ovom prigodom ovdje okupili. A šta to hafize tjera da pamte 600 stranica Božije knjige ili 6. 236 ajeta? Može se musliman biti i bez toga naravno, bez učenja Kur'ana napamet. Hafizi se odluče naučiti Kur'an napamet, ne zbog ugleda, nego zbog ljubavi prema Allahu, dž.š. Oni to uče u ime Allaha, dž.š... Nije lahko zapamtiti 600 stranica. Uzmite bilo koju drugu knjigu od 600 stranica pa je naučite napamet. Nije lahko ni nekoliko stranica a kamo li 600.

Allah, dž.š. nam je objavio: „Mi smo Kur'an lahkim za pamćenje učinili!“ Zato hafiz lakše zapamti 600 stranica Kur'ana nego nekoliko stranica nekog romana kojeg je pisao čovjek...“

U nastavku je hafiz dr. Senaid Zajimović govorio o fadiletima učenja Kur'ana i vrijednostima koje Kur'an nudi vjerniku u svakodnevnom životu.

Na kraju obraćanja još jednom je čestitao hafizu Omaru, njegovim roditeljima koji su ga lijepo odgojili,supruzi, Karađoz-begovoj medresi, njegovom muhafizu kurra hafizu Arminu Abazi te svim okupljenim vjernicima.

Nakon ovog obraćanja hafiz Omar Nuhić je proučio nekoliko kraćih kur'anskih sura te je uz učenje tekbira  izaslanik reisu-l-uleme hafiz. Senaid Zajimović uručio hafizu Omaru hafisku diplomu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine