digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Manifestacija Musalla spoj vjere, kulture, tolerancije i suživota u Bosni i Hercegovini

Autor: Fahrudin Vojić Novembar 30, -0001 0

Dolazak sultana Mehmeda Fatiha 1463. godine u Sanski Most i klanjanje džuma-namaza na otvorenom u Donjem Kamengradu, za Krajinu i Krajišnike predstavlja vrlo značajan trenutak.  

Povijesno područje Stari grad Kamengrad sa cjelokupnim kulturno-historijskim naslijeđem, proglašen je 2008. godine nacionalnim spomenikom, a prema narodnim kazivanja, prilikom osvajanja Kamengrada sultan Mehmed Fatih drugi je u Donjem Kamengradu klanjao džuma-namaz i na tom mjestu je tom prilikom izgrađena kamengradska musalla.

Musalla predstavlja mjesto na kojem se praktikovala obavljati molitva petkom, za kišu i dženaza-namaz, a povremeno su održavana i predavanja upravo tu na otvorenom prostoru musalle. Musalle iz osmanskog perioda mogu se podijeliti na bajramske musalle i česmenske musalle koje su služile pojedincima ili manjim grupama da obave molitvu duž puteva, a dobile su naziv po česmama koje sačinjavaju obavezni dio tih objekata. Musalla u Kamengradu spada u tipove bajramske musalle koje su nestajale postepeno, a najviše u doba austrougarske uprave. Nova vlast je u želju da modernizuje orijentalni tip grada, preuzela na sebe brigu o gradskim trgovima, šetalištima i parkovima i tako je došlo do postepenog nestanka musalla. Kamengradska musalla jedna je od rijetkih koja je preživjela sve te vlasti i obdržala se do današnjih dana. U tom procesu opsatnka nekoliko puta je obnavljana, a zadnji put nakon posljednjeg rata i od tada do danas Islamska zajednica čuva i baštini tradiciju organiziranja manifestacije Musalla u cilju očuvanja stoljetnih bošnjačkih vrijednosti na ovim prostorima.

RAZNOVRSNI KULTURNO-VJERSKI SADRŽAJI

Ovogodišnja „Musalla 2017“,  pored centralnog događaja klanjanja džuma-namaza na lokalitetu sultan Fatihove musalle, obilovala je raznovrsnim sadržajima, između ostalih promocijama knjiga i zbornika, naučnim skupovima, koncertima duhovne muzike, večeri Kur'ana, kulturnim i sportskim događajima.

Prema riječima direktora manifestacije Mirsad-efendije Spahića, Fatihova musalla je jedina aktivna musalla preostala iz tog perioda na području Balkana, a vrijednosti koje su utkane u nju, ustvari su i vrijednosti same vjere islama koje oni putem organiziranja ove manifestacije žele naglasiti.

„Manifestacija na neki način datira još iz prijeratnog perioda, kada su se određeni ljudi okupljali zbog čega su neki od njih platili i robijom.  Nakon rata Rijaset IZ BiH donio je odluku da se svaka prva džuma u mjesecu julu klanja na Fatihovoj musalli i da je predvodi Reisu-l-ulema ili njegov izaslanik. Želeći to iskoristiti, mi smo krenuli u organizaciju ove internacionalne manifestacije čiji je centralni sadržaj klanjanje džuma-namaza koji, pored veze sa Bogom, u sebi nosi simboliku energije i sinergije koja se ovdje osjeća zbog toga što je ovo najposjećenija džuma na području naše zemlje, kojoj prisustvuju vjernici iz naše zemlje i regiona“, kaže efendija Spahić

Dijalogom graditi suživot i toleranciju

U okviru manifestacije „Musalla 2017“ održan je zanimljiv događaj pod nazivon „Vjerska tolerancija“ u okviru kojeg su sudjelovali predstavnici pravoslavne, katoličke i islamske vjerske zajednice. Prema riječima direktora manifestacije, na ovaj način se u svjetlu manifestacije želi promovisati međureligijski dijalog i tolerancija, kao i odgovornost vjerskih velikodostojnika u izgradnji međusobnog povjerenja i suživota pripadnika različitih konfesija u jednom društvu. Na ovu temu, nakon pozdravnih riječi od strane Husen ef. Kovačevića i protonamjesnika Alena Marića, govorili su pravoslavni sveštenik, protonamjesnik Neven Marinković, sanski župnik fra Ivica Matić, te poznati islamski predavač i publicista Abdusamed Nasuf Bušatlić. Marinković je istakao kako živimo u svijetu materijalističkih vrijednosti u kojem se duhovnosti ostavlja malo mjesta. Citirajući Sveto pismo istakao je kako je ljubav prema čovjeku u osnovi svake tolerancije i da bez dijaloga u okviru ekumenizma nema rješenja problema. „Problem ekumenizma i vjerske tolerancije je jedan od najvažnijih problema današnjice i njegovo rješenje se stalno izmiče i odlaže“, rekao je Marinković. Fra Ivica Matić je ovo važno pitanje pokušao osvjetliti iz ugla katoličke teologije istakavši kako je u biti svake religije ljubav prema Bogu. „Međutim, ta ljubav nije moguća, ako nema ljubavi prema čovjeku, prema svome bližnjem. Ako poštujemo svete knjige, živjećemo po načelima ljubavi, a jedino se na takav način može graditi suživot i tolerancija.“, istakao je fra Matić. Islam pitanje suživota i tolerancije gradi na pet principa, rekao je Bušatlić, govoreći o ovoj temi kroz prizmu islama. „Islam čovjeka poštuje po njegovoj ličnosti, njegovoj ljudskosti, a ne pripadnosti naciji, rasi, vjeri ili bilo kojem drugom kolektivitetu. Drugi princip je da islam odnose gradi na temeljima pravde i dobročinstva, a treći nam govori o tome da poštuje i uvažava svaku različitost, pa i pravo na drugačiju vjeroispovjest. Četvrti princip nam govori o tome da se odnosi u islamu temelje na dijalogu, saradnji i međusobnom upoznavanju i konačno, islam u svojoj osnovi protežira mir, a nikako rat.“, istakao je Bušatlić. Učesnici su se na kraju složili da se samo dijalogom, međusobnim upoznavanjem i uvažavanjem može graditi tolenancija i suživot u složenim i multikonfesionalnim društvima današnjice. Na kraju treba istaći kako je Medžlisu IZ Sanski Most pomoć u organizaciji ovog događaja pružio i Centar za izgradnju mira, nevladina organizacija koja već dugi niz godina uspješno djeluje u gradu na devet rijeka.

Zavičajna etno izložba

U okviru ovogodišnje manifestacije „Musalla 2017“, svečano je otvorena i izložba narodnih nošnji Minke Hodžić, koja se dugo godina bavi izradom tradicionalnih narodnih bosanskih nošnji, kao i drugih odjevnih i ukrasnih predmeta sa etno motivima. Sve narodne nošnje i predmeti koje se nalaze u ovoj postavci, nastajali su u okviru kućne radinosti i rezultat su dugogodišnje porodične ljubavi prema ovom zanatu, istakla je Hodžićeva. Predsjednik IO Medžlisa Sanski Most Nirzad Karamujić istakao je kako se na ovaj način želi promovisati kulturno i etnografsko naslijeđe naših prostora, te od zaborava otrgnuti način života i odijevanja naših predaka.

Promocija djela Hasana Škapura

U bogatom kulturno-vjerskom programu ovogodišnje Musalle u haremu Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu održana je promocija knjige Hasana Škapura „Odnos Osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875 – 1878. godine”. Ono što je zanimljivo, kada je riječ o ovom jedinstvenom istraživačkom djelu jeste to da je više od četiri decenije stajalo u ladicama čekajući pogodan trenutak za objavljivanje i to je učinjeno nakon autorove smrti. Glavni imam Husein ef. Kovačević, istakao je kako ovo djelo ima veliku naučnu težinu jer baca novo svjetlo na događaje s kraja 19. vijeka u Bosni i Hercegovini i širem okruženju u procesu deosmanizacije Balkana. O knjizi su govorili dr. Sedad Bešlija, mr. Kemal Bašić i prof. dr. Aladin Husić. Istaknuto je kako Škapurova knjga dovodi u pitanje uvriježene teze u historiografiji 20. vijeka kada je riječ o ustanku u Bosni koji je izbio 1875. godine. Iako je u dosadašnjoj istoriografiji taj događaj predstavljan kao socijalni i nacionalni ustanak protiv osmanske vlasti, Škapurova istraživanja su pokazala kako je iza njega stajala politika usmjerena ka ostvarivanju interesa susjednih država i velikih sila.

Naučni skup „Muslimani i Europa“

„Muslimani i Evropa-ima li Evropa razloga da se plaši islama i muslimana?“ –tema je naučnog skupa koji je održan u organizaciji Medžlisa IZ Sanski Most i naučne fondacije „Alast“ iz Zenice u sklopu ovogodišnje manifestacije. Ovaj skup je, ustvari, bio pokušaj da se odgovori na pitanje kako se nositi sa izazovima prožimanja evropske i islamske civilizacije, te problemima integracije muslimana u evropska društva. O ovoj temi govorili su mr. Suad ef. Mahmutović, zagrebački muftija, Aziz ef. Hasanović i dr. Masoud Shajareh, predsjednik Društva za zaštitu prava muslimana.

Zagrebački muftija Hasanović je kroz oslikavanje društvenog položaja Bošnjaka u Hrvatskoj, gdje su oni danas potpuno ravnopravan narod i društvena skupina, odgovoriti na pitanje kako muslimani i Evropa trebaju danas graditi međusobne odnose. „Islam je civilizacijska konstanta Evrope i nemoguće ga je isključiti. Islam nosi univerzalnu poruku mira, suživota i tolerancije, ali danas je prisutna zloupotreba vjere koja uz nepoznavanje islama, političku zloupotrebu i medijski iskrivljenu sliku o njegovim istinskim vrijednostima uzrokuje sve prisutniju islamofobiju.“, istakao je muftija Hasanović.

Dr. Masoud Shajareh je istakao kako su sve češći verbalni i fizički napadi na muslimane u Velikoj Britaniji, ali i drugim zemljama te da je prisutna stalna tendencija rasta islamofobije u evropskim društvima. Prema njegovim riječima, cijela priča treba da se okrene u drugom smjeru, a velika odgovornost, kada je to u pitanju, jeste i na samim muslimanima. Zaključak ovog skupa je da se muslimani u Evropi danas susreću s brojnim problemima, asmiliacijom, akulturacijom, predrasudama i drugim problemima koji prate njihovu integraciju te da je ove probleme moguće prevazići jedino njihovim istinskim razumjevanjem, tolerancijom, dijalogom i edukacijom. Ovo je bio treći po redu naučni skup koji je održan u sklopu manifestacije „Musalla“, a poslužio je i kao prilika da se promoviše zbornik s prošlogodišnjeg skupa koji je održan na temu „Ekonomija kao preduvjet opstojnosti i dostojanstva“, a čiji je promotori bili mr. Nihad Čamdžić i mr. Fuad Dedić.

Koncert duhovne muzike

Sanjani su u okviru manifestacije imali priliku da uživaju u koncertu islamske duhovne muzike u izvedbi ilahija grupe „Rejjan“ iz Sarajeva koju čine mladi muzičari čija popularnost je sve veća. Gost večeri na koncertu bio je mladi pjevač Latif Moćević, koji je izvođenjem ilahija, kasida i sevdalinki učinio da ovo bude noć za pamćenje.  

Sportski događaji

Pored navedenih događaja u sklopu ovogodišnje manifestacije „Musalla 2017“ organiziran je i tradicionalni karate turnir koji je tokom proteklih godina postao neizostavan dio manifestacije. Na ovogodišnjem turniru učestvovali su članovi Karate kluba „Hurije“ i Karate kluba „Omladinac“ iz Gornje Sanice. To je bila prilika da mladi karatisti demonstriraju sve ljepote ovog istočnjačkog sporta i predstave ga kroz izvođenje kata i borbi.

Pored takmičenja u karateu upriličen je i malonogometni turnir  na kojem je nastupilo šest ekipa, a organizator je za pobjednike obezbjedio vrijedne nagrade, pehare i priznanja.

Članovi Kluba ekstremnih sportova "CONDOR", povodom manifestacije "Musalla 2017" uradili pokaznu vježbu, te performans posvećen srebreničkom genocidu.
Srebrenički cvijet satkan od ljudi, a nakon toga i spuštanje sa mosta na Sani cvijeta Srebrenice u Sanu. 
Prema riječima velikog entuzijaste i čelnog čovjeka ovog kluba, Edina Seferovića, "cilj ovog performansa je upućivanje još jedne poruke mira, ali i podsjećanja sa željom da se genocid i zlo Srebrenica ne ponovi nikada, nikome i nigdje".

Biznis forum

U cilju unapređenja kvalitete života na području Krajine i Bosne i Hercegovine, održan je poslovni forum čiji su organizatori bili Medžlis IZ Sanski Most i nevladina organizacija „Bosna international forum“. Prema riječima Mirsad-ef. Spahića, cilj foruma je da se posveti pažnja ekonomiji kao osnovnom preduvjetu za razvoj svakog društva. On je istakao kako je ovo prvi poslovni forum u okviru ove manifestacije, a njegovo organiziranje nastaviće se i tokom narednih godina. Predsjednik „Bosna international foruma“, Hasib Hadžić, naglasio je kako je ova organizacija formirana prije pet godina i da je cilj njenog djelovanja da okupi uspješne mlade privrednike, menadžere i ljude sa idejom, kako u BiH tako i van njenih granica, odnosno da trajno poveže BiH i njenu dijasporu. Na forumu je predstavljen projekat izgradnje Hamzibegovog vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, višemilionskog projekta kojeg Medžlis IZ Sanski Most realizira preko Vakufske direkcije BiH. Idejni izgled budućeg Vakufskog tržnog centra u Sanskom Mostu, predstavio je arhitekta ing. Enes Kartal, istakavši kako će to biti reprezentativan i multifunkcionalan objekat koji će unaprijediti ekonomski život u ovom gradu. Sem trgovačkog dijela, zamišljen je kao mjesto gdje će se ljudi okupljati, družiti i provoditi vrijeme. Kako je istakao dr. Senad Zajimović direktor Vakufske direkcije BiH, nedavno je sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske, potpisan protokol o saradnji, čime su obezbjeđena sredstva za ovaj projekat tako da se očekuje do kraja godine početak njegovoe realizacije. Prezentaciju o mogućnostima privrede Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predstavio je poduzetnik Suad Dudić, koji je skupa s još nekolicinom privrednika pokrenuo aktivnosti oko realizacije projekta „Bosanskog paviljona“ u Abu Dabiju, u okviru kojeg bi se na tamošnjem tržištu predstavile bosanskohercegovačke firme i proizvodi.

Večer Kur'ana

Dan prije centralnog dijela manifestacije u haremu Sultan Mehmed Fatih džamije u Donjem Kamengradu održana je Noć Kur'ana kojoj je prisustvovao velik broj posjetilaca. Na ovogodišnjoj večeri Kur'ana nastupili su vrsni hafizi i učači Kur'ana Nermin-ef. Bahtanović iz Bosne i Hercegovine, dr. hfz. Hasan Sadiki iz Irana i hafiz Alp Džan Čelik, dok je gost predavač bio prof. dr. Šefik Kurdić, koji je prisutne osviježio svojim predavanjem.

DŽUMA CENTRALNI DOGAĐAJ

Okupljanjem ispred Hamzibegove džamije i defileom kroz centar Sanskog Mosta, započeo je centralni dio ovogodišnje manifestacije "Musalla 2017". Posebna atrakcija, pored imama, bajraktara, KUD-ova, kočija i konjanika, bili su izviđači koji su došli iz Republike Turske i skupa s ostalim učesnicima prodefilovali kroz grad. Povorku učesnika pozdravio je veliki broj građana, a dešavanja su se iz grada potom preselila na lokalitet musalle u Donjem Kamengradu.

Obilazak spomen-obilježja i proglašenje najboljih bajraktara

Učesnici manifestacije su prije džuma-namaza obišli spomen-obilježje koje je podignuto u znak sjećanja na turske šehide poginule prilikom osvajanja Kamengradske tvrđave. Nakon obilaska spomen-obilježja upriličen je defile bajraka i konjanika, što također spada u dio tradicije ove manifestacije. I ove godine došao je veliki broj bajraka i bajraktara iz svih sanskih džemata i regije, a tradicionalno je održan i izbor najljepšeg bajraka i najljepše okićenog bajraktara. Aziz Aga Šehić iz Brčkog proglašen je za najopremljenijeg konjanika, Remzo Seferović iz džemata Hrustovo za najljepše odjevenog bajraktara, a najljepši bajrak imao je Mujo Bajrić predstavnik „Udruženja hadžija Nur“ iz Bužima. Zahvalnicu su dobili i članovi Türkiye İzcilik Federasyonu (Federacija izviđača Turske) Prema riječima Mirsad-ef. Spahić, direktora manifestacije, sve prezentovano ne bi bilo moguće realizirati bez svesrdne podrške Vlade Unsko-sanskog kantona, Općine Sanski Most, Diyaneta (Krovne vjerske organizacije u Turskoj), CIM-a, fondacija: Mula Sadra i Alast, te BH Pošte, Tešanjskog dijamanta i Bosna international foruma, te mnogobrojnih medija koji su bili pokrovitelji ovogodišnje manifestacije.

 

Tradicija, vjera i domovina - Poruke Ovogodišnje Musalle

Hasan Atil, atašea za vjerska pitanja ispred Diyaneta koji djeluje pri Ambasadi Turske u BiH je naglasio:

„Lijepo se osjećam ovdje na mjestu gdje se nalaze naše zajedničke vrijednosti, ali i zbog činjenice da je na ovom mjestu klanjao sultan Mehmed Fatih i to mi predstavlja posebnu čast.“

Prema riječima Huseina-ef. Kovačevića, predsjednika Organizacionog odbora manifestacije, Musalla je primjer otvorenosti koju islam nudi u okviru čega Bošnjaci svjedoče da im ne smetaju drugi i drugačiji, jer u vrijeme kada je ona izgrađena, u Europi je važilo pravilo „čija vlast onoga i vjera“ a Mehmed Fatih je tada izdao ahadnamu kojom je garantovao vjerska prava i slobode.

Direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, rekao je da Medžlis islamske zajednice Sanski Most uspješnom organizacijom pokazao i dokazao kojim putem se treba nastaviti razvijati ovaj projekat.

- Ono što je naša intencija jeste da široj zajednici predstavimo naše blago musallu sultan Mehmed Fatiha koja je mjesto susreta ovih krajeva sa islamom, islamskom kulturom i civilizacijom, ali i tolerancijom, te osnova za naglašavanje njenih datosti i vrijednosti - kazao je on.

Bihaćki muftija Hasan-ef. Makić je istakao da je ovaj događaj od velikog značaja, dodavši da se ne radi o događaju koji je utemeljen na nekakvim legendama i pričama, već na historijskim činjenicama koje su se ovdje desile, ostavivši veliki uticaj na Bošnjake i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

 „Zahvaljući vojskovođi kojeg je Poslanik, s.a.v.s., pohvalio u hadisu, na ove prostore je došao islam i učinio da Bosna u potpunosti promjeni izgled. Većina stanovništva je prihvatila islamsku kulturu i civilizaciju, islamsku arhitekturu i počeli su se graditi džamije, medrese, putevi, nišani, obilježja islamske kulture na svakom koraku su se pojavljiva i ona su i danas ovdje prisutna. Upravo zbog toga je ovaj događaj od velikog značaj i zbog toga ga je vrlo bitno obilježavati.“ – kazao je Makić

Prije samog nastupanja ezana i džumanske hutbe, uz hafize, pristune je prigodnim programom osviježio Armin Muzaferija koji je došao da prisustvuje centralnom događaju i svojim glasom uveliča ovu svečanost.

Džumansku hutbu i namaz je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović koji je kazao da su poruka ovogodišnje manifestacije tri vrijednosti: tradicija, vjera i domovina,  istakavši da Musalla baštini sve ove vrijednosti koje su značajne za opstojnost svakog naroda, pa tako i Bošnjaka.

 „Sjećanjem na sultana Mehmeda Fatiha i njegov dolazak na ove prostore njegujemo tradiciju i vjeru, a samo onaj narod koji ima svijest o svome identitetu može imati domovinu. Ako želimo opstati na ovim prostorima, moramo biti jedinstveni. Jedan od glavnih načina kako da ostanemo jedinstveni jeste kroz Islamsku zajednicu, koja treba svima nama biti autoritet. Ovo posebno naglašavam jer danas imamo raznih pokušaja sa istoka i sa zapada da nas zbune i ubace neke nove metode pristupa serviraju i zbunjuju nas. Naš narod je ovdje 550 godina bio jedinstven. Imao je zna se koju vjeru, koji mezheb i koji pravac. Ako budemo dozvoljavali da nam se miješaju i da nam puno mijenjaju, neće nas biti na ovim prostorima. Nadam se i molim Boga, dž.š., da nam podari pamet, vjeru, snagu, jedinstvo i slogu, te da poštujemo naše autoritete i tako opstanemo u budućnosti na ovim prostorima.“ – kazao je Adilović

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine