digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sadnja lješnjaka

Autor: A. Zulić Oktobar 20, 2016 0

Lijeska raste kao grm, visoka 4 do 5 metara, najbolji urod donosi rijetka i prozračna krošnja sa cca osam glavnih grana.

Grmove lijeske sadimo kao zaštitu od vjetra, kao ukrasni grm zbog resa ili lišća u boji(crvena lijeska) i radi prinosa lješnjaka. Lijeska dobro podnosi sve vrste tla, relativno malo je osjetljiva na zrak zagađen ispušnim plinovima. Najbolji urod se postiže nakon 5 do 7 godina, na granama koje su stalno na osunčanoj strani, a posebne prinose možemo očekivati ako tlo oko lijeske pognjojimo stajskim đubrivom ili kompostom. Lijeska ne podnosi stalno mokro tlo. Sijanjem se mogu razmnožavati samo potpuno čiste vrste, dok se kultivisane sorte razmnožavaju reznicama ili kalemljenjem.

Lješnjaci se upotrebljavaju sirovi ili za pripremu kolača. Sadrže mnogo masnoće, bjelančevina, kalcija, vitamina K, A, B1, B2 i C. Polizasićene i nezasićene masti, koje se nalaze u lješnjacima, su dokazano zdrave, jer imaju kardioprotektivno djelovanje, ne začepljuju krvne žile i samim tim balansiraju nivo masnih kiselina u organizmu. Određena količina lješnjaka koja se konzumira svaki dan može znatno uticati na smanjenje holesterola. Preporučena količina lješnjaka jeste onoliko koliko stane u dlan, dva do tri puta sedmično.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine