Preporod

Switch to desktop

Reisu-l-ulema u Americi

 

Nakon Edinburga, gdje je sudjelovao na Festivalu knjige (Book Festival), imamio i hutbu održao u edinburškoj centralnoj džamiji te govorio na Festivalu duhovnosti: Bosna nakon dvadeset godina sa anglikanskim svećenikom Ronaldom Rivsom (Ronald Reeves), direktorom projekta Duša Europe (The Soul of Europe) i profesorom Hju Godardom (Hugh Goddard), direktorom Centra princ Alwaleed za islamske studije u savremenom svijetu u Edinburgu, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić je jučer (subota, 25.08.2012) navečer doputovau u Detroit, SAD

, gdje su ga dočekali glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Sjevernoj Americi Sabahudin ef. Ćeman i bošnjački imam u Detroitu Fejlem ef. Salkić.  Tako je reisu-l-ulema počeo svoju višednevnu oproštajnu posjetu džematima i imamima u Sjevernoj Americi u namjeri da im se zahvali za njihovu brigu za islam, za njihovu pomoć Bosni i Hercegovini i za njihovu podršku u njegovom obnašanju dvodecenijske dužnosti reisu-l-ulme.

U prepunoj sali Balkanskog kulturnog centara u Detroitu Bošnjaci Detroita, Grand Rapidsa te Windsora i Hamilton iz Kanade, dočekali su reisu-l-ulme dr. Cerića sa ovacijama kao znak zahvalnosti za sve što je uradio za bošnjački narod širom svijeta, posebno u Americi. U svom pozdravnom govoru imam Fejlem ef. Salkić je između ostalog rekao:

- Mi svi večeras ovdje svjedočimo da je u subotu 25. augusta 2012. godine Reis-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić posjetio Bošnjake grada Detroita posljedni put kao aktuelni reisu-l-ulema. Nakon toga on će biti reisu-l-ulema u penziji, kao jedan od najvećih Bošnjaka koje je država Bosna i Hercegovina  ikada imala.  Kao predsjenik organizacijog odbora ove historijske manifestacije, i kao jedan od petorice imama sa najdužim imamskim stažom u Sjevernoj Americi biću slobodan da se u ime svih Bošnjaka Mičigena, Indiane, Ohija, Pensilvanije i Kanade zahvalim Nj.E. reisu-l-ulemi dr. Mustafe ef. Cericu za sve što je uradio za nas Bošnjake u protekle dvije decenije, dostojno nas predstavljajući kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Njegov lik i djelo predstavlja jednog obrazovanog, hrabrog čovjeka, Bošnjaka koji nikad i nigdje nije podlegao ucjenama, pritiscima, intrigama, lažima, podvalama raznoraznih islamofobičara i njihovih medija, koji su svesrdno željeli da unište i  instituciju Reisu-l-uleme i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Vi ste jedini predstavnik bošnjackog naroda koji se nikada nije plašio da svugdje u svijetu  javno kaže da su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini bili žrtve genocida, najgoreg oblika zločina nakon Holokausta u modernoj povijesti. Vaše posjete povratnicima u Srebrenici, Bratuncu, Vlasenici, Foči, Višegradu, Kotor Varoši, Banja Luci, Gacku, Bileći, Prijedoru, Kozarcu, samo  su jedan od dokaza privrženosti i odanosti svom narodu, djeleći sa njim dobro i zlo... Iza Vas ostaje jaka i stabilna Islamska zajednica sa ogromnom infrastrukturom. I zbog svega  toga što ste učinili  za bošnjački narod i za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini mi smo ponosni na Vas kao jedinog Reisu-l-ulemu u povijesti koji ima otvorena vrata i na istoku i na zapadui, koji je priznat svugdje u svijetu. I zato Vas molimo da i kao Reisu-l-ulema u penziji i dalje nastavite raditi za dobrobit države Bosne i Hercegovine, njenog naroda i Islamske zajednice. Hvala Vam! Neka Vas Bog poživi u dobrom zdravlju sa Vašom porodicom. Amin! - završio je imam Fejlem ef. Salkić svoj pozdravni govor u Detroitu.

Izrazivši dobrodošlicu reisu-l-ulme dr. Ceriću, glavni ima Sabahudin Ćeman je kazao da je Islamska zajednica Bošnjaka u Sjevernoj Americi na putu temeljite reorganizacije i objedinjavanja sa ciljem očuvanja bošnjačkog vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta u Sjevernoj Americi, gdje se poštuju ljudska prava i slobode pojedinaca i zajednice.

- Poštovani Reisu-l-ulema hvala Vam što ste nam došli da vidite i da se uvjerite da smo ujedinjeni u svojoj vjeri, kulturi i svojoj ljubavi prema našoj Bosni i Hercegovini,rekao je Sabahudin ef. Ćeman. 

U svom podužem obračanju reisu-l-ulme dr. Mustafa Cerić je prenio selame i čestitao Bajram Bošnjacima u Americe te između ostalog rekao:

- Mnogo je više dobrih vijesti iz Bosne i Hercegovine nego ružnih, koje vi često čujete. Ovdje sam da vam prenesem dobre vijesti, među kojima je najljepša da je ovogodišnji ramazan protekao u miru i radosti sa rekordnim brojem omladine koja je postila i prisustvovala teravih-namazaima, posebno za dvadeset sedmu noć, za koju se može reći da je po broju prisustva omladene na kijam-namazu bila najljepša noć u povijesti Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovin. Također, dobra je vijest da se za nekoliko mjeseci napornog rada nevladinih organizacija uz podršku Muftijstava tuzlanskog u općini Srebrenica registrirao dovoljan broj glasača za izbor načelnika, koji će poštivati svetost šehidskog mezara u Potočarima i koji neće negirati genocid nad Bošnjacima.

Nažalost, ima i ružnih vijesti, od kojih je najružnija ta da su Bošnjaci u manjem bosanskohercegovačkom entitetu diskriminirani po svim osnovama, posebno po osnovu njihovog prava na slobodu vjerskog i nacionalnog izražavanja i obrazovanja. Događa se da kod upisa novorođenih Bošnjaka, službena osoba u bolnici, kao što je Prijedor, u rubriku "vjera" i "nacija" upisuju vjera: "pravoslavni" i nacija: "Srbin", bez znanja i konsultacije sa bošnjačkim roditeljima. To nam je najbolji dokaz da je politika koja je bila uzrok genocida nad našim narodom još uvijek aktivna, pa stoga i opasanost protiv našeg naroda nije prestala. Zbog toga, mi se moramo organizirati kako bi se odbranili i borili protiv opasnosti genocida, koja visi nad našom glavom sve dok ima onih koji javno i bez stida negiraju genocid, kojeg su potvrdile najviše međunarodne institucija prava i pravde.    

Zbog toga, svako od nas mora biti budan i mora sve učiniti što je u njegovoj moći da objasni svojoj djeci da se mora osposobiti za odbranu od zla genicida i raditi za svoj i mir i sigurnost svoje familije, svojih komšija i cijeloga svijeta. Uvjeran sam da ćete vi ovdje u Americi iskoristiti blagodati, koje vam ova zemlja pruža u obrazovanju i angažmanu za našu bolju i sretniju budućnost u Bosni i Hercegovini i svijetu - zaključio je reisu-l-ulem dr. Cerić u svom govoru u Detroitu.

Nakon Detroita, reisu-l-ulema Cerić će posjetiti džemate u Sirakjuzu (Syracuse), San Hozeu (San Jose), Atlanti i Čikagu (Chicago). U Atlanti Reisu-l-ulema će imati susret sa imamima Sjeverne Amerike, gdj će im podijeliti ZAHVALNICE i ponuditi  strateški plan za vjerski, kulturni i nacionalni oporavak Bošnjaka muslimana.

Eksterni linkovi su samo radi informacije. Preuzeti tekstovi i komentari nisu nužno i stavovi Redakcije. Također sadržaj foruma je isključivo stav i mišljenja članova.

Top Desktop version