Preporod

Switch to desktop

Pitanja i odgovori #1018

 

Pitanje: Sudskom presudom koja je postala pravosnažna u novembru 2012. godine osoba je dobila iznos od 6300 KM. Radi se o neisplaćenim obavezama poslodavca za period 2009., 2010. i 2011. godine, zaključno sa decembrom 2011. godine. Poslodavac još uvijek nije isplatio novac, bez obzira na pravosnažnost presude.

Datum posljednje izmjene petak, 18 April 2014 07:05

Pogodaka: 98

Opširnije: Pitanja i odgovori #1018

KLANJAMO LI PO SUNNETU (4)

 

Da li je praksa bosanskohercegovačkih muslimana učenja zikra naglas poslije namaza i uz korištenje tesbiha novotarija? Kako su pojedini ashabi tokom zikra koristili tesbih.

Datum posljednje izmjene petak, 11 April 2014 15:39

Pogodaka: 525

Opširnije: KLANJAMO LI PO SUNNETU (4)

Pitanja i odgovori #1016

 

Pitanje: K. M.:

Molio bih vas za jedno mišljenje, a radi se o slijedećem: da li je muslimanu (mu’minu, ako Bog da), dozvoljeno da se bavi poslovima privatnog detektiva, imajući u vidu dase u opisu pomenute djelatnosti nalaze i poslovi praćenja supružnika u cilju otkrivanja preljube (a na te poslove otpada oko 80 %), kao i ostali poslovi praćenja iotkrivanja? Diplomirani sam kriminalista pa bih volio da mi sa vjerske strane ako je moguće bude pojašnjeno da li je todozvoljeno, odnosno da li je mekruh, muhab ilidozvoljeno!

Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 24 Mart 2014 07:19

Pogodaka: 299

Opširnije: Pitanja i odgovori #1016

Pitanja i odgovori #1017

 

Pitanje: T. F.:

Kakav je stav islama o kliničkoj smrti?

Odgovor:

Postoji nekoliko faza ili gradacija smrti. Prva faza smrti je tzv. klinička smrt. Ova faza praćena je prestankom disanja i rada srca i moždanih aktivnosti. Pravovremenom ljekarskom intervencijom osoba se može vratiti u život. Ukoliko ne dođe do intervencije u vremenu od 4 minute nastupa cerebralna smrt. Zbog izuzetne osjetljivosti moždanih ćelija one počinju da odumiru usljed nedostatka kisika. Nakon ove faze nastupa biološka smrt. (Prema Wikipedii) Šerijatski propisi o smrti i njenim posljedicama (dženaza, ukop, nasljeđivanje imovine) ne vežu se za prvu fazu tj. kliničku smrt, pa niti za drugu fazu (cerebralna smrt), već za biološku, tj. stvarnu smrt, koja znači ireverzibilni faktički prestanak rada svih vitalnih funkcija čovjeka. Ima mišljenja, pa i odluka nekih akademija islamskog prava (Fikhska akademija OIC-a) da se pojedini propisi izuzetno vežu za tzv. moždanu smrt, ili smrt moždanog debla, kao što su dozvoljenost isključenja pacijenta u takvom stanju sa aparata koji održavaju rad respiratornog i kardiovaskularnog sistema i eksplantacija pojedinih organa radi njihove uspješnije transplantacije.

Datum posljednje izmjene petak, 04 April 2014 08:00

Pogodaka: 275

Opširnije: Pitanja i odgovori #1017

Klanjamo li po Sunnetu II

KUR'ANSKO-SUNNETSKA ANALIZA NAMAZA U DŽEMATU BOSANSKOHERCEGOVAČKIH MUSLIMANA
Među prvim stvarima koje se indirektno zamjeraju bosanskohercegovačkim muslimanima, kada je o namazu u džamiji i džematu riječ, jeste istrajnost u klanjanju sunnetā povezanih s dnevnim namazima. Kako se, zaista, prema sunnetima dnevnih namaza odnosio Allahov Poslanik, a.s?

Datum posljednje izmjene utorak, 18 Februar 2014 08:34

Pogodaka: 812

Opširnije: Klanjamo li po Sunnetu II

Eksterni linkovi su samo radi informacije. Preuzeti tekstovi i komentari nisu nužno i stavovi Redakcije. Također sadržaj foruma je isključivo stav i mišljenja članova.

Top Desktop version