Preporod

Subota, 31 Juli 2010

Aktuelizirano04:03:41 AM GMT

Vijesti
Nalazite se na: Profili KREIRANJE IMIDŽA IZ u BiH

KREIRANJE IMIDŽA IZ u BiH

E-mail Ispis PDF
Džambegović: Biti u dunjalučkim stvarima uspješan je bitno, ali ne po cijenu Onog svijeta.
Ovog mladog i agilnog Tuzlaka upoznao sam prije nekih trinaest godina. Pri nedavnom susretu obradovao me je informaciom da je objavio svoju prvu naučnu studiju

Došao je u naše društvo da studira na Fakultetu islamskih nauka, a svojom pojavom, ponašanjem i radoznalošću Emir je izazivao pažnju i studenata i profesora: Blagi ekscentrik, iskren i, za ozbiljne islamske akademske sredine, pomalo nestašan, bio je pun pitanja, a žeđ za naukom i znanjem koju sam tada gledao u svom kolegi - bljesnula mi je prije nekoliko dana i obradovala me kada mi se nakon mnogo godina javio pozvavši me na promociju svoje prve naučne studije.
Emir Džambegović je danas magistar nauka i napisao je za naše prostore, posebice za Islamsku zajednicu na čijoj se obrazovnoj instituciji odškolovao veoma interesantnu studiju o ODNOSIMA S JAVNOŠĆU iliti, popularno kazano PR-u. Rođen je 11. februara 1975. godine i odrastao je u porodici intelektualaca. Emirov otac Enver je pravnik, a majka Safija pedagog/psiholog. Ima samo jednu sestru Edinu, a oženjen je Eminom, profesoricom engleskog jezika. O svojoj porodici kaže: «Živjeli smo u sistemu u kojem se i nije toliko marilo za vjeru, osim uz bajrame kada smo svi bili zajedno. Naravno, velik uticaj na moje upoznavanje sa vjerom imale su moje rahmetli nene - Sajda i Selima koje su bile baštinici vjere u onom sistemu. Sad su druga vremena i nekad se zapitam na šta će ličiti buduće generacije ukoliko upoznavanje s islamom ostane, po želji komunista, na ovim (modernim) nenama. Kada tome dodamo činjenicu da ni roditelji, opterećeni poslom, za svoju djecu nemaju vremena da normalno popričaju, slika ne ulijeva mnogo optimizma.»
Emir se bavi pisanjem za koje, kako kaže ima sve manje vremena: «Planirano je da druga zbirka poezije bude izdana ove godine. Prije sam imao vremena i po književnim časopisima uz pjesme objavljivao i priče, ali snimio i CD ilahija, no sada je sve to na čekanju i otavljeno po strani, jer nauka traži predanost.» Kako bi ostao u kontaktu sa prijateljima rasutim po svijetu Emir piše sa njima blog na http://burek.blogger.ba/, tako kada oni dođu na odmor u Bosnu komunikacija samo promijeni oblik, a niti ostaju. «Vodim i blog na kojem pišem o odnosima sa javnošću (PR) na adresi http://pr.blogger.ba/.» Već duže vrijeme Emir priprema i pokretanje portala http://film.ba/ koji će biti posvećen filmskoj umjetnosti, sa naglaskom na bosansku, a za sada je to na čekanju zbog doktorata kojeg ove godine otpočinje raditi.
Emir je onovnu i srednju medicinsku školu završio u Tuzli. «Nekako se činilo logičnim da upišem medicinski fakultet, ali sam na sreću, na vrijeme shvatio da sam više naklonjen društvenim naukama. Nekako u tom periodu se i okrećem vjeri i javlja se želja da upišem Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, ali se roditelji protive tome.» kaže nam ovaj mladi intelektualac koji je kako bi utješio roditelje prvo upisao Pravni fakultet. Ipak, roditelji su na vrijeme uvidjeli kolika je bila njegova želja, pa su mu dozvolili da studira ono šta želio. «Na FIN sam došao znajući samo kako izgleda harf „elif", ali me ništa nije spriječavalo da se u potpunosti posvetim. Moje je bilo da učim i zahvalan sam roditeljima što su me bezrezervno podržavali. Nakon školovanja počinjem i raditi, ali već nakon nekoliko mjeseci postaje mi «dosadno.» Doznajem za postdiplomski studij na žurnalistici u Tuzli, modul «Upravljanje odnosa sa javnostima». Odmah nakon magistarskog prijavio sam doktorat u Sarajevu na FPN-u na temu «Kreiranje imidža IZ u BiH.» - kaže Emir kome ovo predstavlja jedan od najljepših izazova, a nada se da će svojim radom doprinijeti, kako ističe, «našoj» Islamskoj zajednici.
Emir je jedno vrijeme radio i kao novinar i kao DJ, ali ipak ni jedan posao ne poredi sa predavanjem islamske vjeronauke pri čemu je u prilici da srednjoškolce upozna sa islamom kao važnim dijelom njihovog identiteta. «Raditi sa tuzlanskim gimnazijalcima (Gimnazija „Ismet Mujezinović" i Gimnazija „Meša Selimović") predstavlja zadovoljstvo. Emir svoje slobodno vrijeme provodi uglavnom sa suprugom i roditeljima: «U jednom davnom intervjuu moj profesor dr. Enes Karić je rekao da žali što nije više vremena provodio sa ocem. Uzeo sam pouku i trudim se da što češće obilazim roditelje. Ljeti sam na biciklu svuda za 15 do 20 minuta i to mi je dovoljna rekreacija. Zimi volim pogledati dobar film, ponekad odem na fudbal ili stoni tenis i to je to.»
O islamu ovaj mladi intelektualac kaže: «Islam mi pomaže da ne izgubim kompas i ne diram tuđi hakk. To nije teško ukoliko čovjek shvata da biti pravedan, ne znači biti strog, ili biti blag, nego postupati s težnjom da se uspostavi red!. Upozoravajući na izazove načina života koji se danas reklamira na TV-u i u filmovima, a koji se po Emirovom mišljenju mogu sažeti u motu «daj mi sve, odmah i sad ili te gazim», on ističe kako potrošački svjetonazor odvraća od pozitivnih vrijednosti, prvenstveno od obrazovanja, i to je danas suština problema.»
M.K. 

Aktuelno na forumu

Karikature

karadzic-mala

recesija-mala toyota-mala

Arhiva karikatura

Novo iz El-Kalema

SELTUT-Komentar-mala

Komentar Kur'an-i kerima: Mahmud Šeltut (1893-1963) jedan je od slavnih rektora Univerziteta El-Azhar u Kairu i istaknuta figura islamske misli dvadesetoga stoljeća, "mislilac modernog vremena", kod nas poznat ponajviše po svojim fetvama koje je u prostore bivše Jugoslavije unosio naš Husein ef. Đozo. Detaljnije >>>

Preporod info

Preporod je informativno glasilo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izdavač mu je Rijaset, izlazi dva puta mjesečno u Sarajevu i distribuira se na cijelom području Islamske zajednice, kako u Bosni i Hercegovini tako i van države.

Adresa: Zelenih beretki 17, 71000 Sarajevo, BiH

Tel: +37833/236-493
Fax: +38733/236-690