Preporod

Subota, 31 Juli 2010

Aktuelizirano04:03:41 AM GMT

Vijesti
Nalazite se na: Profili Svaka karika u lancu školovanja je bitna!

Svaka karika u lancu školovanja je bitna!

E-mail Ispis PDF
Milišić: Prepoznati istinske vrijednosti u životu
kaže mlada i talentovana učenica Gazi Husrev-begove medrese Alma Milišić koja je osvojila prvo mjesto na književnom natječaju Matice hrvatske u Sarajevu’ Učenica završne godine Gazi Husrev-begove medrese Alma Milišić osvojila je nedavno prvu nagradu na književnom konkursu Matice hrvatske u Sarajevu.  O ovoj perspektivnoj, odličnoj učenici GHB medrese, saznali smo od njenog profesora Mirzeta Hamzića, profesora bosanskog jezika, koji pored redovne nastave vodi i posebnu izbornu nastavu, sekciju za bosanski jezik.
U aprilu, ove godine, na adresu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu stigao je poziv za sudjelovanje u Konkursu kojeg je raspisala Matica hrvatska u Sarajevu. U natječaju je traženo da se dostavi do pet radova na slobodnu temu (kratke priče, pjesme i eseji). Alma Milišić, je, kako kaže, reagirala na izazov i pristupila zadatku veoma studiozno, što je komisija i primijetila i verifikovala dodijelivši joj 1. mjesto za esej «Šimićevi stihovi» koji je i objavljen u Zborniku «Matice hrvatske». Pored Alme na konkurs su radove predali i njene kolege Husein Ajkunić i Hamza Ridžal, čiji su eseji također prošli veoma zapaženo.
Alma je rođena 3. jula, 1991. godine od oca Jusufa i majke Šerife. «Kao i svakom muslimanu, tako i meni porodica predstavlja najvažniju kariku za dalju komunikaciju u životu. Moji roditelji i sestra Fatima su mi uvijek bili najveća potpora,» ističe Alma koja se, pored odličnih rezultata u školi, bavi učenjem stranih jezika. «Za sada mogu reći da sam savladala engleski i španski jezik, a trenutno učim italijanski i arapski,» kaže Alma dodajući kako je svaka karika u lancu školovanja bitna te da je najvažnije znati apstrahirati stvari i uzeti za sebe ono što će nam najviše koristiti. Dobru podlogu Alma je stekla uz svoje učitelje i nastavnike u osnovnoj školi i mektebu, a to izgrađivanje uspješno nastavljaju cijeneći napore svojih profesora u Medresi. Još uvijek nije odlučila šta će studirati, ali, kaže, da će to najvjerovtnije biti nešto oko književnosti ili jezika, u čemu uz Kur’an, kaže Alma, najviše uživa kada ima slobodnog vremena.
O islamu i njegovom mjestu u svom životu Alma govori: «Islam je moj identitet. Od njega uzimam ono što je meni potrebno za život, a to je duhovna hrana, ali nastojim tu «uslugu» uzvratiti nečim konkretnim. Trenutno, to se sastoji u učenju časnoga Kur’ana napamet!» «Prepoznati istinske vrijednosti u životu, i biti daleko od klišea i kiča!», po Almi je najveći izazov za današnje mlade ljude, a za sebe se nada da će njeni radovi biti dovoljno prepoznatljiv brend i zaključuje: «Uvijek sam bila više za djela nego za riječi!»

Aktuelno na forumu

Karikature

karadzic-mala

recesija-mala toyota-mala

Arhiva karikatura

Novo iz El-Kalema

SELTUT-Komentar-mala

Komentar Kur'an-i kerima: Mahmud Šeltut (1893-1963) jedan je od slavnih rektora Univerziteta El-Azhar u Kairu i istaknuta figura islamske misli dvadesetoga stoljeća, "mislilac modernog vremena", kod nas poznat ponajviše po svojim fetvama koje je u prostore bivše Jugoslavije unosio naš Husein ef. Đozo. Detaljnije >>>

Preporod info

Preporod je informativno glasilo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izdavač mu je Rijaset, izlazi dva puta mjesečno u Sarajevu i distribuira se na cijelom području Islamske zajednice, kako u Bosni i Hercegovini tako i van države.

Adresa: Zelenih beretki 17, 71000 Sarajevo, BiH

Tel: +37833/236-493
Fax: +38733/236-690