Palestina baner mali

Kaimijini dani bogati kulturnim i vjerskim sadržajima

Kaimijini dani bogati kulturnim i vjerskim sadržajima
19 Jun
2017

Bogat kulturni i vjerski program manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ koji je ove godine održana u ramazanskim danima, od 25. maja do 18. juna, završen je velikim iftarom u Diviču. Organizatori 15. Kaimijinih dana su Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik. 

Misijska uloga manifestacije Dani Hasana Kaimije osjetila se kroz lijepu riječ i druženje u Hranči kod Bratunca 13. juna. Na druženju se govorilo o zbirci poezije "Kore i okorci" prvog dobitnika plakete "Hasan Kaimija" za najbolju objavljenu knjigu Husejna Haskovića. Promotori su bili Mirzet Hamzić, književnik Hadžem Hajdarević i autor.

U svojoj besjedi, Mirzet Hamzić je kazao da je ovo još jedna zbirka u nizu karakteristične poezije Haskovića. Hadžem Hajdarević je ukazao na važnost čitanja djela naših književnika, ali i pisanja vlastitih knjiga kroz bilježenje,a ova zbirka je svojevrsna drama vremena o kojem svjedoči.

Husejn Hasković je uz kratko obraćanje prisutnim čitao tekstove iz ove zbirke. Na kraju se u ime domaćina gostima zahvalio glavni imam Medžlisa IZ Bratunac i predsjednik BZK "Preporod" Elvir-ef. Hodžić. Nakon promocije organizovan je i zajednički iftar u Bratuncu. 

Promocija prijevoda i komentara dijela „Mesnevije“ Dželaludina Rumija u prijevodu Ahmed-ef. Mešića, održana u sali Općinskog vijeća Sapna. O biseru sufijske i svjetske književnosti govorili su prof. dr. Izet Pajević, mr. Ahmed-ef. Hatunić i dr. Elvir Musić. Moderator je bila Azra Hasanović.

Promotori su ukazali na važnost izdavačkog poduhvata štampanja prijevoda i tumačenja Mesnevije Ahmed-ef. Mešića. Govorili su i o velikanu Dželaludin Mevlana Rumiju i mjestu ovog djela u sufijskim i znanstvenim krugovima. Organizatori Kaimijinih dana Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Zvornik u saradnji sa Tekijom šejh Mehmed-ef. Hafizović su za sve goste organizovali iftar. Asocijcija žena Medžlisa Islamske zajednice Zvornik u saradnji sa Udruženjem žena "Napredak" Zvornik upriličila je izložbu ručnih radova u džamiji u Karkaju 14. juna. Nakon izložbe dr. Dževada Šuško je govorila o temi "Žena kroz Svetu riječ". Ona je ukazala  na ulogu žene u povijesti islama, ali i značajan doprinos Bošnjakinje u našoj prošlosti na polju općih i kulturnih vrijednosti. Nakon akšam-namaza u džamiji Karakaj organiziran je i zajednički iftar.

Zvornička tvrđava je 16. juna bila mjesto okupljanja pjesnika. Po trinaesti put je održano pjesniko veče u ovom prelijepom ambijentu.

Na početku programa uručene su nagrade pobjednicima na literarnom konkursu za nagradu „Hasan Kaimija“. Učenici srednjih škola su pisali o temi ''Riječi su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka'', a nagrađeni su:

1. Said Memišević, JU Poljoprivredna i medincinska škola Brčko Distrikta.

2. Adna Crnkić, Gimnazija ''Ismet Mujezinović'' Tuzla

3. Zinaida Džinović, JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko Distrika

Učenici osnovnih škola su pisali o temi ''Ako govorite istinu, ništa ne morate pamtiti'', a najbolje radove su poslali:

1. Haris Memišević, JU Sedma osnovna škola Gornji Rahić, Brčko Distrikt

2. Halima Hodžić, JU Osnovna škola ''Vukovije'' Kalesija

3. Hatidža Osmanović, JU Osnovna škola ''Živinice Gornje'' Živinice.

Nakon dodjele nagrada stihove svojih pjesama su čitali pjesnici Enes Halilović iz Novog Pazara, Faiz Softić iz Luksemburga, Mustafa Balje iz Prizrena, Naida Mujkić iz Zenice, Sead Beli Huskić iz Banovića, Mustafa Zvizdić, Hadžem Hajdarević, Husein Hasković, Lidija Pavlović - Grgić i Mile Stojić iz Sarajeva. 

Iako je bio planiran na tvrđavi, zajedniki iftar za sve prisutne zbog kiše je pripremljen u džamiji Kula Grad. Iftar je obezbjedila Vakufska direkcija iz Sarajeva.

Noć zikra na Kula Gradu

I ove godine u okviru 15. manifestacije „Dani Hasana Kaimije“ upriličen je zijaret turbetu Hasana Kaimije i okupljanje sufija iz raznih gradova naše domovine. Okupljanje je pošelo u predakšamsko vrijeme nakon čega se klanjao akšam-namaz i upriličen je iftar u prepunoj džamiji na Kula Gradu.

Nakon iftara je upriličen zikr, a na kraju programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik Haris-ef. Mustajbašić koji je ovom prilikom govorio o posljednjoj trećini mubarek mjeseca ramazana.

Zikr su predvodili šejh Mustafa-ef. Hadžić iz Zvornika i šejh Ediba Kravića iz Tuzle.

Zadnje vijesti

Jun 28, 2017

Prilog Federalne TV o Mreži mladih

Federalna televzija snimila je prilog o…
Jun 28, 2017

Fetve: Lažni podaci o mjestu prebivališta

Živim kao podstanar u stanu u Sarajevu.…
Jun 28, 2017

Svečano otvorena BBI filijala u Bijeljini

BBI banka, filijala Bijeljina otvorena…
Jun 28, 2017

Pokrenut proces osnivanja Islamske zajednice Bošnjaka u Italiji

Delegacija IZ u BiH posjetila Bošnjake…
Jun 28, 2017

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri iskreniji i u dobrim djelima istrajniji

Muftija Fazlović: Budimo u vjeri…
Jun 28, 2017

Ramazanski Bajram u Žepču

ŽEPČE, 27.JUNI- Na području MIZ Žepče…
Jun 28, 2017

MIZ Novi Travnik: Bajramski paketići za djecu u džematima Orašac i Lisac

U nedjelju, 25.06.2017. godine, prvog…
Jun 28, 2017

Posjete porodicama uoči bajrama

Predsjednik Udruženja Prosvjetitelj-tim…
Jun 28, 2017

Bajram u Srebreniku

Kao i ranijih godina ramazanski bajram…
Jun 28, 2017

Bajramski prijem u Jajcu

Predstavnici saveza bošnjačkih stranaka…
Jun 28, 2017

Obilježavanje Bajrama u džematu Sibovac-Omeragići

Tradicionalno obilježavanje Bajrama u…
Jun 28, 2017

Reisu-l-ulema se sastao sa političkim direktorom EEAS-a

Sarajevo, 27. juni 2017. (MINA) – Danas…

bbi magazin

bbi magazin