Moše Jalon, bivši šef Generalštaba izraelske vojske, je jedan od nekoliko izraelskih političara i oficira koje pro-palestinske grupe u Evropi optužuju da su počinili ratni zločin. „Mojim oficirima sam uvijek govorio: žrtvovali smo svoje živote onog trenutka kada je vojska od nas zatražila da budemo u pripravnosti. Spreman sam da odustanem od posjeta glavnim gradovima u Evropi i mislim da je prioritet da se vojsci da prostor za djelovanje kako bi se brinula o bezbjednosti naše zemlje“, izjavio je Jalon za izraelski radio.
Advokat Daniel Makover u Velikoj Britaniji koordinira pokušaje palestinskih grupa da se odgovorni Izraelci izvedu pred sud. Makover je Izraelac. Sa palestinskim i britanskim partnerima, on želi da dokaže da su izraelski političari i vojnici odgovorni za „ciljana ubistva“. On smatra da je bivši komandant izraelske vojske Jalon učestvovao u ubistvu vođe pokreta Hamasa Salaha Šehadeha u Gazi u julu 2002. godine. U tom napadu je pored Šehadeha poginulo još 14 civila. „Trenutno pregledamo dokazni materijal kako bi određene vojnike, političare ili oficire optužili za ratne zločine”.
Pro-palestinske grupe bi iza rešetaka rado vidjele i samog ministra odbrane Ehuda Baraka. Međutim, Velika Britanija je odbila da ga uhapsi za vrijeme njegove posjete Londonu početkom oktobra.

HADŽ – uputstva i savjeti - Knjigu je, u suizdavaštvu sa El-Kalemom, izdao Ured za hadž Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Knjiga nije samo vodič za obavljanje hadžskih propisa, već hadžu pristupa na jedan širi način. Autor navodi šta je sve o hadžu rečeno u Kur’anu i hadisu, zatim obrazlaže vrste hadža, te objašnjava kako se obavlja hadž, koji su njegovi farzovi, koji vadžibi a koji sunneti...