Printaj ovu stranu

Vođenje knjiga ugostiteljskih objekata koji prodaju alkoholna pića

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković April 20, 2017 0

Mi smo preduzeće koje se bavi računovodstvenim savjetovanjem i vođenjem poslovnih knjiga na osnovu ugovora sa klijentima.

Tačnije, računovodstveni servis. Naš posao se sastoji od: vođenja financijskog knjigovodstva koje se sastoji od: knjiženje dnevnih izvoda, knjiženje ulaznih i izlaznih faktura, vodi poresku evidenciju na osnovu računa koje mu dostavi komitent, obezbijedi komitentu naloge za plaćanje unutar platnog prometa, vođenje zakonsko propisanih knjiga (osim TKM, KP koje lice mora prema zakonu voditi na licu mjesta),  kopiranje dokumentacije potrebne za knjigovodstvo, izradu raznih statističkih obračuna i plata radnika u skladu sa zakonom,  savjetodavne usluge iz domena poslovne politike privrednih subjekata i poreza.

S obzirom da je naša klijantela različita, interesuje nas kakav je propis vođenja poslovnih knjiga ugostiteljskih objekata koji prodaju alkoholna pića.  Da li je dozvoljeno voditi poslovne knjige na osnovu kojih mi za njih utvrđujemo poslovni rezultat, vršiti obračune plata za radnike koji rade u takvim objektima, te takvu uslugu naplatiti od njih u skladu sa cjenovnikom naše firme?

Odgovor:

Ukoliko se radi o ugostiteljskim objektima koji se bave isključivo zabranjenim uslugama (prodaja alkoholnih pića, svinjskog mesa, ili eventualno kladionicama i kockarnicama), savjetujemo Vam da se klonete pružanja usluga takvim poslovnim subjektima. Ako se pak radi o radnjama u kojima se pretežno nude dozvoljene usluge (prodaja sokova, dozvoljene hrane, noćenje...), mišljenja smo da nema zapreke da se knjigovodstvene usluge pruže takvim poslovnim subjektima, zato što su knjigovodstvene usluge po sebi dozvoljene, a u ovom slučaju njihov predmet pretežno čine dozvoljeni pravni poslovi. A Allah najbolje zna.

Povezani članci (po oznakama)