Printaj ovu stranu

Žena u stanju hajza i nifasa

Autor: Enes Ljevaković, fetva-i emin Januar 21, 2018 0

Pitanje: Ja imam više pitanja u vezi mjesečnog pranja, jer sam postala nesigurna zbog različitih tumačenja i mišljenja koje moje sestre iz džemata slijede.

Da li je ženi dozvoljeno da boravi u džamijskim prostorijama tokom mjesečnog pranja? Ja živim u Švedskoj i mi imamo mesdžid bez munare. Na prvom spratu se obavlja beš vakat namaz i džuma, a na drugom spratu ima bosanska soba za sijeljenje. Da li je sada dozvoljeno ženi da boravi na tom prvom spratu ili samo na drugom, u bosanskoj sobi?

Da li se smije učiti Kur’an napamet, ne naglas tokom mjesečnog pranja? Ja učim redovno jutarnji i večernji zikr koji se sastoji i od nekoliko sura iz Kur’ana. Isto tako učim različite sure poslije akšama, jacije i petkom. Smijem li ja sada učiti te ajete u sebi ili moram pauzirati dok se očistim?

Da li je ženi dozvoljeno da uči Kur’an u svrhu poduke? Ja imam malu djecu sa kojom učim i ponavljam različite sure. Teško je svaki put početi ispočetka jer nemamo kontinuitet u učenju radi pauziranja. 

Odgovor: 1. Prema propisu u našem mezhebu, ženi u stanju hajza i nifasa (mjesečnice i postoporođajnog perioda oticanja krvi) nije dozvoljeno boraviti u džamiji, mesdžidu, u prostoru predviđenom za klanjanje namaza. Prema tome, u konkretnom slučaju žena u spomenutom stanju može boraviti na drugom spratu na kojem se nalazi bosanska soba.

  1. Bez stvarne potrebe žena u takvom stanju ne treba učiti Kur’an. Stvarna potreba je posao vjeroučiteljice, muallime, profesorice i sl., što iziskuje u nekim slučajevima citiranje ili učenje Kur’ana u svrhu poduke ili vaza. To je u navedenom slučaju dozvoljeno.
  2. U svrhu poduke ženi je u spomenutom stanju dozvoljeno učiti ili citirati Kur’an zato što postoji stvarna potreba za tim, pa se izuzima iz opće zabrane. A Allah najbolje zna.

Povezani članci (po oznakama)