Printaj ovu stranu

Hutba o ekologiji

Autor: Ramo Svrzo Januar 26, 2015 0

Hvala Allahu, koji je Zemlju i sve što je na njoj, kao ukras njoj stvorio, da bi iskušao ljude ko će se od njih ljepše vladati.“ (El-Kehf, 7)

Salavat i selam neka je na Allahova poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., koji je rekao “Čistoća je polovina vjerovanja.“ (Muslim)

 

Draga braćo, cijenjeni džema'ate!

Uzvišeni Allah, stvarajući čovjeka, odredio mu je ulogu halife, odnosno Božijeg povjerenika na Zemlji. Time je čovjeka (svakog od nas) zadužio da čuva, štiti, čisti, odnosno vodi računa o Zemlji na kojoj živi, da na njoj red uspostavlja i traži da se čini dobro, a odvraća od zla.

Postavlja se pitanje: „ZAŠTO je ta uloga halife, Božijeg povjerenika na Zemlji, povjerena baš nama (ljudima) u odnosu na sva druga Božija stvorenja“? 

ZATO jer je naš (ljudski) izvor, stanište i utočište - upravo zemlja, mi smo stvoreni od zemlje, na njoj smo nastanjeni, na njoj živimo, po njoj hodamo, na njoj radimo, na njoj gradimo, od njenih plodova se hranimo i na kraju se u nju ponovo vraćamo, u nju se vraća naše tijelo.

Neki su, proučavajući tu vezu između čovjeka i njegove prirode – zemlje, rekli:

“Ljudsko tijelo je zemlja, a Zemlja je kao ljudsko tijelo. Zemlja kao i ljudsko tijelo ima svoj krvotok - to su njene rijeke i potoci. Zemlja ima svoja pluća - to su njene šume i biljke. Ona ima i svoj ukras – to su njena brda i planine. I kao što čovjek čuva, štiti, čisti i uređuje svoje tijelo, tako treba da čuva, štiti, čisti i uređuje Zemlju od koje je stvoren i na kojoj živi. Jer kao što nečistoća i zapuštenost uzrokuje razne bolesti koje ugrožavaju nas i naš život, isto tako i nečiste rijeke, šume, livade i putevi uzrokuju zagađenost vode, zraka, zemljišta – odnosno ugrožavaju život Zemlje. Ne štititi tijelo znači izložiti ga bolesti. Zagaditi vodu, zrak, zemljište znači izložiti Zemlju uništenju, a izložiti Zemlju uništenju znači ugroziti i svoj život na njoj.

Drugi, za nas vjernike, isto tako bitan razlog zbog kojeg moramo čuvati, štititi i brinuti se o Zemlji i svemu što je na njoj je taj što je ona Božije djelo putem kojeg mi spoznajemo svoga Stvoritelja.

Islam nas uči da mi Boga spoznajemo, pored Objave, i kroz ono što On stvara ili je stvorio. A sve što je On stvorio, stvorio je u prirodnom, najljepšem i savršenom obliku.  

Narušavanjem i skrnavljenjem tog prirodnog, Božanskog, mi na najgrublji način skrnavimo, rušimo i dovodimo u pitanje svoju sliku i svoju predstavu o Bogu, a time direktno skrnavimo, rušimo i dovodimo u pitanje i svoju vjeru.

Zato mi muslimani, bi više negi iko drugi trebali biti svjesni važnosti očuvanja i brige za prostor na kojem živimo, i općenito važnosti i brige za očuvanjem planete Zemlje na koju nas je Allah nastanio kao Svoje povjerenike (halife).  

Još jedan razlog nas čini posebno pozvanim da se brinemo o čistoći Zemlje na kojoj živimo, a to je poruka Poslanika, a.s. da nam je Uzvišeni Allah cijelu Zemlju učinio mesdžidom. Iz  toga proizilazi da je naša njiva, livada, brežuljak - mjesto za ibadet, da je naša rijeka, potok, izvor – naša abdesthana, da je naše nebo iznad nas – naša džamijska kupola. A to onda opet znači, da kao što smo obavezni da se brinemo o čistoći svojih džamija u kojima klanjamo i ibadet činimo, treba da se brinemo i o čistoći cjelokupne zemlje.

Međutim, pitanje je, jesmo li i koliko smo toga svjesni? Ako je suditi po gomilama smeća (papira, plastike, najlona, stakla, lima, granja, korova) posvuda razbacanog - onda zaista nismo. Ali trebali bi biti, jer mi smo muslimani, mi pripadamo vjeri koja zagovara čistoću, ljepotu i urednost. Islam od nas traži, kako onu duhovnu čistoću (čistoću ili čišćenje od grijeha) tako i tjelesnu ili fizičku čistoću (čistoću ili čišćenje našeg tijela, odjeću, kuće, avlije dvorišta i okoline). Naš Poslanik, Muhammed, s.a.v.s., poručuje: „Islam je čista vjera, pa budite i vi čisti! U Džennet može ući samo onaj ko je čist!“ (Taberani)

U nekim  predajama, Poslanik, s.a.v.s., nam naređuje, pa kaže: Uljepšavajte svoja dvorišta i bašte oko kuća.“ (Taberani-hasen) Ukloni s puta sve što smeta muslimanima!“ (Muslim, Ibnu Madže - sahih)

U drugom sličnom hadisu Poslanik, s.a.v.s to spominje kao jedno od najboljih dijela koje čovjek može učiniti. Kaže Poslanik, s.a.v.s : „Prikazana su mi dobra i loša djela moga ummeta, pa sam vidio da je od najboljih djela maknuti s puta ono što ljudima smeta, a od loših djela je ostaviti prljavštinu u džamiji“. (Muslim)

 Također, u nekoliko predaja se spominje da je ukloniti s puto ono što smeta ljudima sadaka i dio imana.

Zato, draga braćo, neka nam ne bude teško, niti mrsko da počistimo, sklonemo, uredimo, svoju kuću, avliju, put i općenito mjesto gdje živimo, i znajmo da dok to radimo, mi činimo ibadet Uzvišenom Allahu.

Zato na kraju, molimo Uzvišenog Allaha da nas učini od onih čistih i čestitih. AMIN!