Printaj ovu stranu

Snaga naše Zajednice

Autor: Dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje Juli 23, 2017 0

U protekom ramazanu izvršavali smo i smirivali u svojim srcima i djelima treći stub islama, ramazanski post. U danima ramazana upoznavali smo i otkrivali važne odrednice i brojne specifičnosti ramazanskog posta. Post je potpuno čist ibadet i propis islama. Za njega je naš Stvoritelj kazao da pripada Njemu i da je za post pripremljena posebna nagrada. U njemu, prema riječima našeg pejgambera Muhammeda, a.s., nema licemjerstva, te je kao takav i sa te strane potpuno čist. Također, Alejhisselam nas obavještava da se kroz post čovjek potpuno pročisti, posebno u posljednjoj trećini ramazana u kojoj se oslobađa i onih najvećih životnih greški, koje mu savjest pritišću, tako da na koncu postač dočekuje Bajram potpuno čist i slobodan. 

Pored toga što nas je ramazan pročistio, i fizički i duhovno, naučio nas je da budemo bolji i korisniji, za sebe, svoju porodicu, svoj džemat, Zajednicu, za svoj narod. U ramazanu smo prepoznavali vlastite slabosti i otklanjali brojne nedostatke. Ramazan je zapravo bio prilika da se suočimo sami sa sobom, da se rješimo nekih ljutnji koje su nas mučile i pritiskale, da se oslobodimo bespotrebnih hatrova koji su nas ograničavali, nekih predrasuda, tjeskoba i zidova. S ramazanom nam se vratila sloboda, lahkoća i jednostavnost u naše živote.  

Ramazan nas je naučio i sistemu, redu, disciplini, društevnoj odgovornosti i zrelosti. Kroz davanje zekata i sadekatu-l-fitra u Bejtu-l-mal pokazali smo visoku svijest o svijetu i vremenu u kojem živimo, potvrdili smo pripadnost Zajednici i snažnu odlučnost čuvanja džemata i zajedništva. Zekat nam je pomogao da svoj imetak pročistimo, da se uozbiljimo, te da kao narod odrastemo i sazrijemo. Zapravo, kroz džemat, post i zekat se podiže, formira i oblikuje naša Zajednica i naš narod, te je stoga naša snaga i selamet upravo u ovim propisima islama. 

Ramazan nas je po ko zna koji put ujedinio, članove porodica približio, rodbinu i komšiluk pomirio, džemat okupio, narod probudio i uozbiljio. Sve ono što je godinama građeno s iskrenim nijetom, ramazan je to osnažio. Ramazan nas je naučio da se suprostavljamo svima onima koji ruše i prave razdore. Ramazan nas je naučio da gradimo, a ne da rušimo i kritikujemo sve i svakoga. Stoga nas i naš pejgamber Muhammed, a.s., savjetuje i kazuje da je najviše propao onaj ko govori da je sve propalo, da su svi ljudi loši i da ništa ne valja.

Ramazan nas je također naučio kako da slušamo umiljati glas slavuja. U ramazanu smo se uspjeli odvojiti od svih tih vrana, koje oko nas i dan i noć krešte, želeći nam oči izroviti i mozak popiti. Ramazan nam je pomogao da uđemo u svijet slavuja, da vrane više i ne primjetimo. Tako smo u svom bližem okruženju prepoznali i vidjeli dosta čestitih i plemenitih ljudi, alima, hafiza, džometa, vakifa, mudraca, lijepih i nurli lica. Ramazan nam je po ko zna koji put kazao da je tih govor prodoran, lijepa riječ snažna, a popravljanje (islah) superiornost. Zapravo, ramazan nam je donio mudrost, a to je Božiji dar.   

Naša životna rijeka teče dalje. Ona će poprimati boju svoga korita, sa sobom će nositi neka obilježja i tragove onoga kroz šta i kuda sve bude prolazila. To je Božija odredba. Međutim, čuvajmo se da svojim postupcima ne pravimo vrtloge. Tada postajemo štetni i opasni za sebe, svoju porodicu, svoj džemat pa i društvo. Istina nam se ukazuje i Izvora smo svjesni smo onoliko koliko se čistimo i onoliko koliko se čudnih opsjena i varki oslobađamo. Kad očistimo svoje srce, tada nam se otvara časni Kur’an, a njegove plemenite poruke se ogledaju u bistrini naših životnih rijeka. 

Čuvajmo u sebi svaki ramazanski iftar, svaki sehur, svaki kijam i sedždu kao najveću vrijednost i najveći životni kapital. Na taj način čuvamo u sebi prirodnu izvorsku čistotu. Sreću i mir tražimo u svojim kućama i porodicama. Sretni smo onoliko koliko imamo mira i berićeta u svojim kućama. 

Znajmo i ovo: sve što govorimo i javno radimo, mi zapravo, na taj način pokazujemo svoju vjeru! Stoga, vodimo računa o svakom svom postupku i svakoj riječi koju javno govorimo! Također, vjera se živi, a ne iživljava. Islam je živa i prirodna vjera. Propisi islama se ne demonstriraju već smiruju u srcima i djelima. O Istini se ne raspravlja, već se Istina traži u dubini naših srca i čistih duša. 

Ovaj ramazan najavio nam je i obznanio novi početak i novi dan za nas, za našu Zajednicu i naš narod. Ta najava najjasnije se ogleda u džamijama prepunim mladih ljudi, na brojnim omladinskim iftarima, u Mreži mladih, koja već sada sa svojim aktivnostima pokreće brojne procese i promjene u našem društvu. Svi ti skupovi, susreti mladih, njihovi proglasi, jasne akcije, najave su novih dana, nove snage i zdravog tkiva naše Zajednice.

Gospodaru naš, molimo Te hurmetom ramazana, molimo Te hurmetom našeg posta, molimo Te hurmetom lejletu-l-bedra, molimo te hurmetom lejletu-l-kadra, molimo Te hurmetom tvog poslanika i miljenika Muhammeda, s.a.v.s., molimo Te hurmetom Tevrata, Zebura i Indžila, molimo Te hurmetom Kur’ana, kabul učini naše ibadete, naš post, naše namaze, naša dobra djela, našim umrlima podari milosti a našoj djeci selameta i hidajete. 

 

Povezani članci (po oznakama)