Printaj ovu stranu

Neke dileme u ramazanu

Autor: Elvedin Subašić Maj 24, 2018 0

Iako je svjestan kazne, u mjesecu milosti čovjek se treba više stidjeti nego plašiti približavanja grijehu kada ponekad i najveći grješnici odustaju od grijeha/ Postoje osobe koje su bolesne ili su starije, ali mogu postiti te, nažalost, daju fidju kako bi izbjegli post

U ramazanu se pojavljuju određene dileme u vezi s postom i radnjama u toku ovog blagoslovljenog mjeseca. Bez obzira na bogatu literaturu, vjernik bi se, ipak, trebao posavjetovati s imamom o propisima posta prije nego donese određene odluke, naročito one koje se tiču izostavljanja posta i davanja fidje.

Postiti, a ne klanjati

Jedno od najčešćih pitanja, nažalost, jeste da li je primljen post osobe koja ne posti ili da li postiti ako se ne klanja. Ova dva ibadeta su neovisna jedan od drugog, te njihovo izvršavanje ne uvjetuje drugo kao npr. abdest i namaz. S tim u vezi, namaz je kao temeljni ibadet obaveza svakog muslimana, bez obzira da li posti ili ne, kao što je post obaveza, bez obzira da li osoba klanja ili ne. Naravno, namaz je prema hadisu “stub imana“ i izostavljajući namaz prema određenim mišljenjima osoba dovodi u pitanje svoje vjerovanje. S druge strane, uz sve hadise o grijehu izostavljanja posta za razumijevanje važnosti ovog ibadeta osobi može biti dovoljna činjenica da je za jedan dan namjerno izostavljenog posta obaveza postiti šezdeset dana. Iako nije zahvalno praviti paralele između ibadeta, za razmišljanje je činjenica da je za propušteni dnevni namaz potrebno naklanjati samo taj jedan namaz i to farz, dok u slučaju posta za jedan propušteni dan posta šezdeset dana.

Griješiti, a postiti

 Još uvijek postoje osobe koje smatraju da je bolje ne postiti nego postiti, a griješiti. Nažalost, u pogrešnom razumijevanju određenih hadisa u kojima se ukazuje na pogubnost grijeha poput ogovaranja, koje se poredi s jedenjem mesa drugog muslimana, neki muslimani pravdaju izostavljanje svog posta odlukom da će postiti kada prestanu griješiti. Prvo, post kao ibadet je obaveza koja se mora izvršavati bez obzira na činjenje grijeha. Štaviše, teško je znati koliko je osoba griješila u toku dana i kada se čuva grijeha. Drugo, ramazan je idealno vrijeme da se pokuša čovjek oduprijeti njemu poznatim iskušenjima i grijesima, jer, s jedne strane, gladna osoba će vjerovatno imati manju želju za različitim grijesima, a, s druge strane, odusustvo šejtana u ramazanu je prilika da se osoba udalji od različitih poroka. Također, iako je svjestan kazne, u ramazanu čovjek se treba više stidjeti nego plašiti od približavanja grijehu. Inače, u ramazanu i najveći grješnici odustaju od grijeha.

Fidja umjesto posta

 Određene kategorije osoba mogu izostaviti post. Razlozi zbog kojih neko može privremeno ili potpuno izostaviti post jesu: bolest, trudnoća, dojenje, težak rad i putovanje. Naravno, osobe koje imaju jedan od ovih razloga najbolje znaju da li mogu postiti ili ne, jer se razlikuju od osobe do osobe. Primjera radi, neke dojilje poste po nekoliko dana, a brojni poljoprivrednici poste u ljetno vrijeme tokom cijelog ramazana.

S tim u vezi, svako najbolje zna svoje stanje, te i davanje fidje treba posmatrati u tom svjetlu. Fidja je alternativa postu na osnovu ajeta: “Onima koji ga jedva podnose - otkup je da siromaha nahrane. A, ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite.” (El-Beqara, 184) Fidju daju osobe koje ne mogu niti će biti u prilici napostiti propušteni post, poput bolesnika koji boluje od trajne bolesti, a prema nekim mišljenjima i starija osoba koja vrlo teško podnosi post. Postoje osobe koje su bolesne ili su starije, ali mogu postiti te, nažalost, daju fidju kako bi izbjegli post, naročito što im to ne predstavlja nikakvu finansijsku poteškoću. Naravno, određeni vjernici pogrešno razumijevaju propis fidje te smatraju da kao radnici na teškim poslovima mogu dati fidju kako ne bi postili, iako imaju priliku u toku godine da nadoknade post. To je pogrešno razumijevanje ovog propisa koji se sve više, kako ramazan traje u ljetnim danima, nastoji zloupotrijebiti. Osoba treba znati da Allah, dž.š. gleda naše namjere, stoga i naše odluke treba ozbiljno preispitati. Preporuka jeste da se svako, prije odluke o izostavljanju posta, posavjetuje sa svojim doktorom u vezi sa zdravstvenim stanjem, ali i imamom svoga džemata ili drugom stručnom osobom u Islamskoj zajednici u vezi s propisima. Propisi su općeg karaktera, ali pojedinačni slučajevi su nerijetko vezani za specifičnu situaciju koja iziskuje znatno više napora za donošenje konačne odluke.

Ljetovanje u ramazanu

Iako se cijeli život, a kamoli ramazan, slušaju vazovi o blagodatima ramazana i bereketu ovih dana, postoje osobe koje se odlučuju na ljetovanje u toku ramazana. Ljetovanje na moru samo po sebi može biti upitno u određenim situacijama, dok boravak na odmoru uz korištenje olakšice da se ne posti, jer je riječ o putovanju je svakako sporno. Tačno je da u nekim firmama radnici mogu dobiti godišnji odmor samo u određene dane, koji mogu biti i ramazanski, ali vjernici bi trebali razmisliti o izostavljanju putovanja u vrijeme ramazana, jer već iduće ili za dvije godine dani godišnjeg odmora će vjerovatno biti van ramazana, odnosno vjernici neće “žrtvovati“ više od dva godišnja odmora. Također, neki vjernici mogu razmisliti i o putovanju koje može biti ibadet, ali i odmor. Riječ je o odlasku na umru u mjesecu ramazanu koje organizira Ured za hadž i umru IZ. S obzirom na okolnosti, ovaj tip odmora je jedini prihvatljiv i koristan u mjesecu Allahovih blagodati, naročito kada se uzme u obzir hadis da je umra u ramazanu ravna obavljenom hadžu. Ako bi čovjeku putovanje i sama umra pričinjavala poteškoće, koristit će olakšice, odnosno neće postiti shodno dozvoli o izostavljanju posta u vrijeme putovanja.

Istrajavanje na teravijama

Iako u islamskoj tradiciji Bošnjaka teravih-namaz ima važno mjesto, ovaj ibadet nije stroga obaveza. Osobe koje obavljaju teške poslove trebaju imati u vidu da je i rad ibadet te umanjivanje radne sposobnosti u toku dana zbog ranije obavljene teravije nije dobar metod izražavanja vjere, naročito što se u tim situacijama mogu oštetiti poslodavci i treća lica kojih se tiče njegov rad. Završavajući s teravijom u ponoć osobe koje obavljaju teške poslove rizikuju da iz dana u dan postanu slabije i da pred kraj ramazana, kada treba intenzivirati ibadet, budu potpuno iscrpljene pa i nesposobne za post. Naravno, postoje osobe koje skraćuju teravih-namaze u toku sedmice pod izgovorom da se trebaju više odmarati, a kada ima neradne dane, poput vikenda, nastavljaju skraćivati kako bi proveli ostatak noći u izlascima i sijelima. Također, postoje i osobe koje su istrajne u klanjanju teravih-namaza pa i noćnih namaza, a u isto vrijeme ne dolaze na sabah-namaz koji je, za razliku od teravije, farz. Kao što sehur i iftar služe da se ne pretjeruje u postu, tako u toku cijelog ramazana osoba treba pronalaziti zlatnu sredinu kako bi osjetila svu ljepotu ovih mubarek-dana.

00Sličica Želim Print