Printaj ovu stranu

Zekat na novac koji nam neko duguje

Autor: Fetva-i emin Enes Ljevaković Maj 29, 2019 0

Pitanje: Zamolio bih vas za pojašnjenja u vezi zekata.

  1. Posudio sam jednom prijatelju 4.000 i skoro 100% sam siguran da on to neće vratiti. Da li sam dužan izdvajati zekat na taj novac, tj. da li je to i dalje "moj" novac", iako je vjerovatno izgubljen?
  2. Također, posudio sam drugom prijatelju 3.000 i on ih već pet godina ne spominje niti vraća. Kako da to tretiram? Da li se to tretira kao imovina na koju sam dužan izdvojiti zekat, jer postoji mogućnost povrata, iako trenutno nije u mom posjedu?

Odgovor: 1. Pozajmljeni novac (4.000) za koji ste gotovo sigurni da neće biti vraćen, ne ulazi u obračun zekata. Ako Vam ipak bude vraćen, pridodajte ga novčanoj imovini koju ste posjedovali u protekloj godini, pa ako dostigne nisab, izdvojite zekat za proteklu godinu, uključujući i navedeni iznos potraživanja od 4.000.

  1. Potraživanje koje se ne osporava i za koje se očekuje da će se namiriti, tretira se jakim dugom - potraživanjem i on podliježe zekatu, poput novca na štednji, tj. uračunava se u nisab i ukupnu novčanu masu u vlasništvu svake godine, uz odbijanje eventualnih dugova prema drugim licima. 

Povezani članci (po oznakama)