Printaj ovu stranu

Tri pouke 27. džuza

Autor: Maj 20, 2020 0

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

 1.

Kur'an podučava čovjeka da vjernik gleda srcem. Jedan od ajeta koji ukazuje na to jeste i opis onoga što je Muhammed, a.s. vidio na Miradžu: "srce nije poreklo ono što je vidio." Ajete Gospodara na Ovom svijetu obični vjernik gleda srcem, a ne samo očima, kako kur'anske ajete tako i prirodne ajete na koje Allah podsjeća da ih gledamo i u njima vidimo Njegovu moć.

2.

Iako je svaki ajet Kur'ana mudrost postoje ajeti koji su vrlo kratki, ali i vrlo sadržajni u smislu mudrosti koja je čovjeku potrebna za olakšanje života na Ovom svijetu. Jedan od njih je i iz sure En-Nedžm koji glasi: "Ne može čovjek da ostvari sve što poželi".

3.

Ajeti sure Er-Rahman ne bi smjeli ostaviti nikoga ravnodušnim, jer nisu ostavili ni meleke kojima je Muhammed, a.s. učio. Ako bi se pratila gradacija blagodati koje se daju čovjeku možemo primijetiti da Allah prvo spominje blagodat čovjeka da je spoznao šta je Kur'an pa onda da je stvoren. Blagodat vjere je ispred svake druge blagodati na kojoj bi čovjek trebao zahvaljivati.

Povezani članci (po oznakama)