Printaj ovu stranu

Tri pouke 30. džuza

Autor: Maj 22, 2020 0

Ove pouke je lakše razumjeti čitajući ajete ovog džuza.

 1.

Svoje vrijeme i snagu trošimo na ljude koji nas vole i koji žele biti naša podrška, a ne na one koji nam samo crpe snagu i nikako ih ne mijenjamo nabolje! To nas uči sura Abese kada se Poslanik, a.s. okrenuo od slijepe osobe da bi savjetovao uglednike Mekkanske.

2.

Većina sura iz zadnjeg džuza su Mekkanske sure. To su prve sure koje su muslimani u Mekki naučili. Čitajmo njihova sadržaj i vidjet ćemo da dominiraju ajeti o: svijesti o Allahu kao Stvoritelju kojeg spoznajemo kroz ajete iz Kur'ana ali i ajete iz prirode, odnosu prema dunjaluku te odnosu prema ugroženim kategorijama stanovništva. Cilj ovog života nije dunjaluk, već klanjanje Allahu. Dunjaluk je sredstvo koje ćemo tako percipirati kada budemo iskreno osjećali radost prilikom pomaganja ugroženima. Oni su naše mjerilo, tj. odnos prema njima, kolika nam je ljubav prema Allahu, a kolika prema Ovom svijetu.

3.

Nakon proučenog Kur'ana svako će imati ličnu analizu kako je proveo ramazan i koliko je Kur'an na njega utjecao. Ovo nije rastanak s Kur'anom i razmišljanjem o poukama njegovim sve do idućeg ramazana, jer hatmu završavamo upravo prvom naredbom: Uči! Učenje kako bi se spoznale pouke Kur'ana i oživjele u našim životima.

Povezani članci (po oznakama)