Printaj ovu stranu

Hair-česma Spahe Sijamhodžića: Nadahnuće vjerom

Autor: Hamdija Nesimović Mart 06, 2023 6693 0

Mnogo je hair-česmi širom Bosne i Hercegovine. Jedan od hair-sahibija, graditelja takve česme, je i hadžija Spaho Sijamhodžić iz Lubarde kod Bužima

Hadži Spaho Sijamhodžić (1956) i njegova supruga Selima (19582018) iz Lubarde kod Bužima izrodili su devetero djece: Asimu, Esmu, Fadilu, Seniju, Fatimu, Semiru, Asima, Ahmeta i Osmana. Hadžija Spaho i njegova hanuma čitav život živjeli su u islamu, predani Stvoritelju, odgovorni prema svojim obavezama, čestiti u komšiluku i korisni u zajednici.

Nadahnuti vjerom i obogaćeni moralom trudili su se, također, da njihova djeca budu na Pravom putu, da imaju izgrađenu svijest o svome Stvoritelju i poslaniku Muhammedu, a.s. Iako nisu bili u mogućnosti da završe više od četiri razreda osnovne škole, borili su se da njihova djeca budu čestita i obrazovana. Uspjeli su, uz Božiju pomoć, odgojiti djecu u duhu islama i postigli da su skoro sva sa svjedočanstvima srednje škole. Dvoje je steklo diplomu medicinskog i stomatološkog fakulteta, a troje su završili ili privode kraju studije na različitim fakultetima. Hadžija Spaho i njegova hanuma živjeli oslonjeni na Svevišnjeg Allaha i od rada svojih ruku, bavili se poljoprivredom i tako sebi i djeci osiguravali halal imetak i nafaku. Kad su, kao roditelji, dočekali da im djeca žive samostalno u krugu svojih porodica, da sama privređuju i žive od svoga truda, da im iskazuju zahvalnost i poštovanje, te da se raduju rastu unučadi došla su nenadana iskušenja. Selima-hanumu je prije četiri godine zadesila teška bolest. Pored svih pokušaja i liječenja u Kantonalnoj bolnici u Bihaću i Kliničkom centru u Sarajevu nije bilo lijeka. Selima je preselila na ahiret 2018. godine.

Danas, hadži Spaho, nakon smrti supruge s kojom je u braku proveo 44 godine, živi sa sinom Asimom i njegovom porodicom. Duboko svjestan prolaznosti ali i vrijednosti činjenja dobrih djela radi Allahove nagrade i zadovoljstva hadžija Spaho se prije dvije-tri godine odlučio da sagradi hair-česmu. Našao je jak izvor u nepristupačnom predjelu i udaljen 2,5 km od mjesta gdje bi trebala biti hair-česma. To ga nije obeshrabrilo nego dodatno podstaklo na realizaciju. Uz mnogo truda, jer se kanal dužine 2,5 km morao kopati ručno, i ulaganja značajnih sredstava prošle godine je izgrađena hair-česma i puštena u rad. Mještani i putnici namjernici su sretni što tokom godine u bilo koje doba mogu nasuti pitke vode koliko im volja. Hair-česmu i klupe za odmor hadžija Spaho je izgradio pred dušu svojih roditelja Ahmeta i Đulse, supruge Selime i sestre Nure.

Hadžija Spaho je uvijek djelovao ozbiljno i odgovorno u svim poslovima koje je obavljao. Radio ih je precizno i što je moguće potpunije. Ne voli površnost i brzopletost. Dugo godina je pohađao vjersku pouku pred čuvenim imamom - muallimom Aliriza-ef. Harčevićem. U svim segmentima posvećen je vjeri islamu, a i porodica. Otkako zna za sebe u njegovoj kući se postilo, namaz klanjao džematile i čuvalo od svih harama. Počeo je postiti kad je pohađao treći razred osnovne škole i nikada nije propuštao post bez obzira na težinu fizičkih poslova ili na godišnje doba. Osim što je dobro naučio učiti u Kur’anu, bio je osposobljen da predvodi i povremeno je predvodio džemat kao imam uz ramazan. Nikada u toku života nije ni od koga posuđivao novac niti je od koga nešto uzimao na veresiju tj. bez para, govoreći da se bolje strpiti nego biti dužan. Više puta je bio član Džematskog odbora u džematu Lubarda i član Skupštine Medžlisa Bužim. Više godina obavljao je dužnost mutevelije u džematu. U toku izgradnje džamije vrijednosti oko milion maraka, koja je svečano otvorena 2010. godine, bio je predsjednik Građevinskog odbora. Preko 40 godina je pretplatnik Preporoda i podržavalac je svih korisnih aktivnosti, bilo u džematu ili zajednici. Tome je podučavao svoju djecu i Allahu je zahvalan što će se na Sudnjem danu ponositi njihovom brojnošću. Od Kongresa Bošnjaka svijeta u 2021. godini dobio je nagradu i priznanje „Bošnjak“ za očuvanje nacionalnog identiteta i porodice.

ocijeni
(1 glas)
Zadnji put promjenjen Ponedjeljak, 06 Mart 2023 16:54