Printaj ovu stranu

Osamnaesti džuz: O vjernici, jedni o drugima mislite samo dobro!

Autor: Redakcija Juli 04, 2015 0

Sedamnaestog dana mjeseca ramazana se na mukabelama širom BiH uči osamnaesti džuz, koji započinje od 342. stranice te se završava s 361. stranicom Časnog Kur'ana. Ovaj džuz obuhvata dvije sure, El-Mu'minun i En-Nur te početne stranice sure El-Furkan.

El-mu'minun (Vjernici) je mekkanska sura, objavljena nakon sure El-Enbija. Ima 118 ajeta. U ovoj suri se iznose najvažnije osobine dobrih vjernika, kao da se pred učača Kur'ana postavlja niz pitanja: „Da li ti kod sebe nalaziš ove osobine, kad ćeš se popraviti i biti bolji?“ Trebamo analizirati naš živote na osnovu ove sure i pokušati primijeniti njene poruke.

Sura Vjernici započinje s riječima: „Ono što žele – vjernici će postići!“ Ko su oni, kako možemo biti poput njih? Allah, dž.š., nam daje odgovor: „Oni koji molitvu (namaz) skrušeno obavljaju.“ Brate i sestro, da li ti obavljaš namaz polako, skrušeno, prisutnog srca? Kakvu biste ocjenu dali vašem namazu?

Slijedeće svojstvo vjernika je: „I koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju.“ Brate i sestro, da li klonite onoga što vas ne tiče, da li se zanimate za tuđe živote više nego svoje? Da li ogovovarate druge ljude, prenosite li riječi? Da li upozoravate ljude koji ogovaraju i potvaraju druge da se toga klone?

 „I koji stidna mjesta svoja čuvaju!“ Brate i sestro, čuvamo li naše poglede i organe od bluda, od želje za onim što je Allah, dž.š., strogo zabranio?

„I koji o povjerenim im emanetima i obavezama brigu brinu.“ Brate i sestro, čuvamo li emanete i izvršavamo li naše obaveze onako kako je Allah, dž.š., zadovoljan?

„I koji molitve svoje na vrijeme obavljaju!“ Da li obavljamo namaze u njihovom prvom vremenu, ili ih odgađamo ili propuštamo? Koliko često posjećujemo naše džamije?

Ako ova plemenita svojstvanalazimo kod sebe, tada se radujmo Allahovom obećanju: „Oni su dostojni nasljednici, koji će Firdevs naslijediti, u njemu će vječno boraviti!“ El-Mu'minun, 10-11.

En-Nur (Svjetlost) je medinska sura, objavljena nakon sure El-Hašr i ima 64 ajeta. Ovo poglavlje govori o normama društvnog ponašanja, o islamskom bontonu, o pravilima ponašanja među članovima društva, te kako se sačuvati od smutnje i nemorala. Povod objave ove sure je potvora munafika na Aišu, r.a., koja je optužena da je počinila blud s ashabom Safvanom na povratku iz bitke El-Mustalak. Tada su objavljeni ajeti koji obznanjuju Aišinu, r.a., nevinost: „Među vama je bilo onih koji su iznosili potvoru. Vi ne smatrajte to nekim zlom po vas; ne, to je dobro po vas. Svaki od njih bit će kažnjen prema grijehu koji je zaslužio, a onoga od njih koji je to najviše činio čeka patnja žestoka.“ En-Nur, 11.

Allah, dž.š., kaže: „„Zašto čim ste to čuli nisu vjernici i vjernice jedni o drugima dobro pomislili i rekli: „'Ovo je očita potvora!'“ En-Nur, 12.

Poruka sure Nur muslimanima je jasna: „Imajte lijepo mišljenje o drugim vjernicima!“ Vjernici i vjernice su poput braće i sestara. Kad potvarate i ogovarate druge u stvari kaljate sopstvenu čast, a kad druge štitite, čuvati i sami sebe!

Čuvajmo se zadiranja u čast drugih ljudi, a posebno žena i vjernica! Nemojmo nasjedati na šejtanska došaptavanja i vesvese o drugim ljudima. Čuvajmo se dezinformacija, laži, sramota i potvora koje se šire, kako ne bi nepravedno o drugima imali loše mišljenje i tako počinili jedan od najvećih grijeha na koje upozorava ova časna sura.

Zboge čega je ova sura nazvana Svjetlošću, a njena tematike je vezana za društvene probleme i devijacije? Neko će reći da je to stoga što se u suri spominje ajet: „Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje!“ Ali opet se postavlja pitanje kako je ovaj ajet povezan s tematikom bluda, hidžaba, potvore koje se spominju u suri.

Odgovor je da društvo koje se pridržava Božijih smjernica biva ispunjeno svjetlošću prosperiteta, uspjeha i blagostanja. Allahov zakon je svjetlost za društvo, a suprotno od toga je padanje u tamu i zabludu, kao što se dešava s mnogim zajednicama u savremenom dobu.