Printaj ovu stranu

Poslanik i odnos prema mladima

Autor: Irdnin Tutnjić Novembar 23, 2017 0

Sljedbenici Poslanika a.s., među njima i mi, iščekuju dvanaesti rebiul-evvel, želeći mevludom obilježiti njegov rođendan.

Donosiće salavate na njega i iskazivati svoju ljubav prema njemu. Rođenje Poslanika a.s. nagoviješteno je u ranijim objavama i detaljno je opisan njegov izgled. Kao što je njegov dolazak nagoviješten, a izgled detaljno opisan, njegov poslanički život je potpuno zabilježen i vjerno prenesen. Poslanik je u svemu, u svim životnim sferama, uzor. Uzor je vjernicima u ibadetima i pokornosti. Uzor je kakvi treba da budemo jedni prema drugima. Uzor je u blagosti i milosti. Uzor je mladima, jer je kao mladić postao El-Emin. Uzor je muževima i očevima, jer ličnim primjerom pokazuje kako se treba odnositi prema supruzi i djeci. U njemu, kao pečatu poslanstva, sadržane su odlike svih ranijih poslanika te je njegovo ponašanje najljepše. Allah dž.š. za njega kaže: „Uistinu si ti najljepše čudi!“ i kao takav dostojan je da bude slijeen od svih ljudi, da bude usvetun haseneh. Već smo kazali da je Poslanik bio izuzetno blaga i milostiva osoba prema svemu i svakome. Međutim, posebnu blagost iskazivao je prema djeci, i to ne samo prema svojoj. Poznate su njegove rijeci: „Nije od nas onaj ko nije milostiv prema mladima i ko ne poštuje starije!“.

Veoma je interesantan i slučaj kada je s Poslanikom a.s. sjedilo društvo u kome se nalazio jedan mladić, koji je sjedio odmah s njegove desne strane

 

Neka nam on bude uzor u našem odnosu prema djeci i omladini, jer djeca su jedan od najvažnijih i najljepših plodova dunjalučkog života. Milost prema djeci ogleda se u ljubavi i pažnji koju treba prema njima da pokazujemo. Poslanik je često izlazio iz Medine kako bi otišao samo da poljubi i pomiriše sina Ibrahima, koji je bio kod dojilje svoje. Običaj mu je bio da svakog jutra po glavi pomiluje svoju djecu, a kasnije i unučad. Ugledamo li se na Poslanika a.s.? Prenosi Aiša r.a. da je Poslanik a.s. u prisustvu El-Akrea ibn Habisa poljubio unuke Hasana i Huseina, pa je rekao El-Akre’: „Imam deset sinova i nikada nijednog nisam poljubio!“ Pogleda ga Poslanik, a.s. pa reče: „Ko nije milostiv, ni prema njemu nema milosti!“ U drugoj predaji stoji: „Ja sam nemoćan ako je Allah iz tvoga srca iščupao milost!“ Neki alimi kazuju da čovjeku koji poljubi svoje dijete Uzvišeni Allah upiše jedno dobro djelo u njegovu knjigu djela, a onog ko ga obraduje, obradovaće Uzvišeni na Sudnjem danu. Takoer su govorili: „Mnogo ljubite svoju djecu, jer svakim poljupcem dobijate jedan stepen.“ Ugledamo li se na Poslanika a.s., ljubimo li svoju djecu?

Koliko je Vjerovijesnik a.s. vodio računa o najmlaim naraštajima i njihovim osjećanjima vidimo na brojnim primjerima iz njegove životne prakse. Hadiske zbirke navode predaje u kojima se govori da je Poslanik a.s. prvo najmlađoj djeci dijelio od plodova koji bi sazreli, zatim da je nagrađivao one koji bi u trčanju pobijedili, ali i one koji bi izgubili, kako se ni oni ne bi razočarali i nije pravio razliku meu djecom, muškom i ženskom, a posebno je bio pažljiv prema jetimima, kako bi im nadoknadio izgubljene roditelje. Nastojao je da svakome da pravo njegovo. Poslanik je mislio na potrebe djece i nastojao im je udovoljiti. Imam Ahmed i Nesai prenose hadis od Šedada koji kaže: „Vjerovjesnik a.s. izašao je noseći Hasana ili Husejna. Prošao je naprijed pa ga je spustio. Potom je tekbirom započeo namaz. Čineći sedždu oduljio ju je. Podigao sam glavu i vidio dijete na njegovim leima. Vratio sam se svojoj sedždi. Kada je on završio svoj namaz, rekli su: ‘O, Allahov Poslanice, oduljio si?!‘ On reče: ‘Moje dijete mi se popelo na lea pa mi je bilo mrsko da ga požurujem dok zadovolji svoju potrebu.‘“


Veoma je interesantan i slučaj kada je s Poslanikom a.s. sjedilo društvo u kome se nalazio jedan mladić, koji je sjedio odmah s njegove desne strane. Pošto je Poslanikova praksa da se prilikom posluživanja krene od desne strane, on kao Poslanik pita mladica za dozvolu da počasti Ebu Bekra prije njega. To mladic odbija, jer ne želi nikome prepustiti tu cast da pije odmah iza Poslanika. Na to se ni Poslanik ni Ebu Bekr nisu naljutili. To je hak, pravo mladica, i nemamo se pravo ljutiti na ljude kada ostvaruju svoje pravo. Tako je postupao Poslanik a.s., tako treba da postupaju i vjernici. Postavimo sebi pitanja – da li je šatorsko naselje s djecom iz Konjević Polja pred OHR-om poštivanje prava djeteta? Da li je sunnet odvođenje tek rođene bošnjačke djece u užas sirijskog rata? Je li milost na djelu kad je nasilje u porodici u pitanju? Da li je....? Sa salavatom na Poslanika a.s. i ovim pitanjima mevlud dočekujemo. Braco u vjeri, na Poslanika a.s. se ugledajmo, prema djeci milostivi budimo. Amin!

Povezani članci (po oznakama)