Printaj ovu stranu

Sifet-ef. Hadžić: U džematu ima preko 40 neoženjenih starijih muškaraca

Autor: E. Subašić Februar 25, 2017 0

kaže Sifet-ef. Hadžić, imama džemata Stenjak-Teslić, Medžlis Teslić, od 2010. Godine. Rođen je 1983. u Tursićima, Zavidovići, a završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Ukratko o džematu.

Džemat Stenjak-Teslić je povratnički centralni džemat Medžlisa Teslić. Obuhvata prigradsko naselje Stenjak i grad Teslić. Ima 550 domaćinstava od kojih je jedna trećina izvan džemata. U mektebu je upisano 62 djece. U toku posljednjeg rata ubijeno je 29 civila iz džemata, 33 osobe su bile u logoru, a 31 su postali šehidi. Bošnjaci Teslića su ponosni na 204. teslićku slavnu brdsku brigadu ARBIH u kojoj su dali svoj doprinos odbrani BiH.

Vaša hutba je izabrana kao jedna do najboljih u muftijstvu. Na koji način danas pripremati hutbe?

Odnedavno na području zeničkog muftijstva se bira mjesečna najbolja hutba, koju hatibi prvo proslijede u medžlis a potom se izabrana, ili dvije, šalje na nivo muftijstva čija komisija odluči koja je hutba najbolja po njihovim kriterijumima. Moja hutba se zvala ''Koristi bogobojaznosti'' i ona je dobila ocjenu kao najbolja. U hutbi bi se trebao staviti naglasak na promjeni pojedinca s doticajem sedmičnog problema u džematu. Hutba u Sarajevu i Mostaru ne mora biti aktuelna u Tesliću. Da se ne bi narušila časnost hutbe trebalo bi izbjegavati dnevno političke teme, ali ponekad se hatib treba dotaći i toga kao što je pitanje prodaje oko 500 bošnjačkih glasova u korist prosrpskih stranaka u Tesliću na posljednjim lokalnim izborima. Hutba u manjem entitetu bi trebala imati još veći značaj jer je to Bošnjacima, muslimanima, povratnicima često jedini izvor korisnih informacija, mjesto pouke, obavijesti i mjesto jačanja vjerskog, ali i nacionalnog identiteta. Hutba ne bi trebala biti duža od 10-12 minuta, a hutbu treba pisati iz pozicije džematlije ili ''odozdo'', da bi do džematlija poruka došla. Jedna od najbitnijih stvari je da se hatib u pripremi za hutbu jača učenjem i slušanjem Kur'ana koji daje inspiraciju i snagu.

 Kakvo je stanje u džematu o pitanju nataliteta?

Godišnje umre 20 džematlija, a rodi se tek sedmero djece i natalitet je područje na kojem se treba raditi ozbiljnije ako treba i sa nekakvim podsticajima od strane Islamske zajednice za rađanje djece u manjem entitetu. U džematu ima preko 40 neoženjenih starijih muškaraca.

Cijeli razgovor u Preporodu od 15. januara

Povezani članci (po oznakama)