Printaj ovu stranu

Kucaj na vrata pa će ti Allah dati!

Autor: Avgust 19, 2018 0

Potrebno je prevrjednovati duhovnost. To znači novo uključenje na stari način, ubaciti je u svaku rupicu i poru života. Duhovnost nas je održala, očuvala, ona će posve je sigurno, nadživjeti sve nas i sve zablude oko nas, smiriti svaku silu i nepravdu. Duhovnost je besmrtna!
Često ovo čujemo, kako piše u naslovu. Kucaj na jedna vrata, Allahova pa će ti dati. Nakon četrdesete već i najsumnjičaviji među nama počinju uviđati ovu istinu. Prethodnih doba, u ranoj i poznoj mladosti, kako kod koga.

Razni konkretni savjeti

Provjereni oblici kojima se uistinu dokuca na Vrata: na murad (želju, nakanu...) proučiti 40 Ja-sina je vrlo vrijedno. Može svaki dan po jedan Ja-sin, a može i u koju heftu smjestiti.
Ako imaš hal, stanje, dilemu, nevolju pa ti se treba razriješiti šta i kako dalje: prouči 9000 (devet hiljada) Fatiha na devet dana (9 dana), ili 8000 (osam hiljada Ajetu-l-kursijja) na osam dana (8 dana). Na svaku hiljadu uzmi pa klanjaj po dva rekata nafile zahvale. Haman i prije isteka doći će derman – ideja rješenja ili samo rješenje. Svakao dovršiti do kraja s iskrenim uvjerenjem i dovom.
Izađe li ti kakva zapovijed na snu, odmah to obavi, koliko s jutra. Na lijep san odmah prouči Ihlas-Felek. Nas i zahvalu učini.
Ako poklanjaš svojim umrlim kao familiji, slobodno proširi i na muževljevu (ženinu) familiju, pa će onim tvojima duplo doći. Osjetit ćeš smirenost i berićet.
Učini dovu potajno svakome. I grješniku i neprijatelju, svim muslimanima, svima koji su ikad sedždu učinili, (umjesto gibeta i srdžbe) na popravku stanja onih koji te iritiraju, vidjet ćeš boljitak. Čudan boljitak.
Zaželiš li se skloniti s Dunjaluka u nekom intervalu, češće uči ova Allahova, dž.š., lijepa imena: ja Kadimu, ja Daimu, ja Ferdu, ja Hajju, ja Kajjumu, ja Ze-l-Dželali ve-l-ikram. Sallallahu alejhi vesellem. Smirenost spram dunjalučkih frustracija će uistinu nastupiti.
Kad se malo odmakne od čistote vjere, po stotinu Ihlasa proučiti svaki dan, iman se obnavlja. Za potvrdu imana što češće učiti suru Nasr. (Iza džae nasrullahi ve-l-feth...)
Ako javno nastupaš, zarad uklanjanja treme i strijepnje proučiti tri puta Subhaneke prije govora. Duboko i pravilno treba disati nekoliko trenutaka.
Kod slanja proučenoga Kur’an-i kerima pošalji Fatihu makar i ashabima Bedra (313 njih), pa će se vratiti snaga ko da se i sama osoba nalazila na Bedru.

00Cijeli tekst

Fahira Fejzić

Redovni profesor na FPN-u UNSA.

Predaje nastavne discipline: Teorija informacija, Printano novinarstvo, Istraživačko novinarstvo, Medijska kultura te Novinarske prakse.

Napisala je veliki broj stručnih i naučnih radova te devet  knjiga: Medijska globalizacija svijeta (2004), Uvod u teoriju informacija (2008) – udžbenik za student novinarstva, Medijska kultura u BiH (2009), Putopisi (U susret znakovlju vremena I prostora) (2011.), Riječ je temelj društvenog života, (2011.), Stvarnost I mediji (2014.) te kaoutorsku knjigu Prilozi za istraživanje sociokulturnog položaja žene u BiH  (izabrana bibliografija 1900-2010.), (2011).  godine, Balkanski putopisi (2015.) te Nelagoda s medijima (2016.).

Član je uređivačkog kolegija časopisa “Godišnjak” BZK Preporod te član redakcije časopisa “Novi Muallim” Učestvovala je na brojnim naučnim, međunarodnim i domaćim konferencijama i simpozijima. Trenutno je šef Odsjeka za žurnalistiku/komunikologiju na Fakultetu političkih nauka. Dobitnik je interne nagrade Fakulteta za najbolji osvrt 2008. godine, za tekst o knjizi Carle del Ponte, objavljen u časopisu ANUBiH “Dijalog”.

Posljednje od Fahira Fejzić