Printaj ovu stranu

Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Autor: Mart 20, 2019 0

Ratni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić danas se suočio s konačnom presudom za počinjeni genocid i najteže ratne zločine počinjene na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, kada je BiH bila izložena ratnoj agresiji. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora.

Za Genocid i zločine je u prvostupanjskom postupku pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY)  osuđen na 40 godina zatvora. Konačna presuda Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izrečena je danas u Den Haagu u 14 sati, čime se završava postupak koji u slučaju  Karadžića traje od podizanja prve optužnice protiv njega 1995. godine.

Karadžić je nakon bijega i dugogodišnjeg izbjegavanja pravde, uhapšen 21. jula 2008. u Srbiji i 30. jula prebačen u Scheveningen. Suđenje bivšem predsjedniku RS počelo je 26. oktobra 2009., a tokom maratonskog postupka, koji je trajao 499 radnih dana, saslušano je 589 svjedoka i u spis je uložen 11.481 dokaz. Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu procijenio je da je ukupna materijalna šteta nastala tokom rata u Bosni i Hercegovini 200 milijardi eura. Islamska zajednica je tužila vladu RS-a za srušene džamije u toku agresije na BiH, kada je porušeno preko 600 džamija. 

Uz to što je proglašen krivim po tački optužnice koja ga je teretila za genocid u Srebrenici, Karadžića je raspravno vijeće ICTY-a označilo odgovornim i za progon, deportacije, prisilno premještanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja. 

Također, žrtve su se nadale da će biti osuđen i zbog genocida u drugim područjima BiH, među kojima su Prijedor i Zvornik u kojima masovne grobnice svjedoče genocidnoj namjeri Karadžića, Mladića i drugih učesnika protiv nesprskog stanovništva u BiH.

Povezani članci (po oznakama)