Printaj ovu stranu

Vijeće Europe pozvano da zvanično obilježava Dan sjećanja na Genocid u Srebrenici

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Juni 26, 2019 0

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je Vijeće Evrope da zvanično obilježava 11. juli kao dana sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici.


Povjerenica Mijatović je ovaj poziv uputila nakon što su to zatražile majke Udruženja Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić i Kada Hotić na sastanku sa povjerenicom Mijatović i predsjedavajućom parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Liliane Maury Pasquier.
“Vi, majke, pozivate Vijeće Europe da 11. juli obilježi kao zvanični dan sjećanja na Genocid u Srebrenici. Pridružujem se vašem glasu. Predugo je međunarodna zajednica skretala pogled. Došlo je vrijeme da se zauzme i krene s vama da zamijenite sjeme mržnje sjemenom pravde “, rekla je Mijatović na otvaranju izložbe, te istakla da je negiranje Genocida problem protiv koga se treba boriti. “Mnogi ljudi u Evropi i svijetu ne znaju za Genocid, a neki ne žele da znaju. Neki to čak i poriču. To je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja miru i pomirenju “, naglasila je Mijatović.
“Moramo se boriti protiv negiranja Genocida. To je još važnije jer je u regiji kultura poricanja Genocida uhvatila korijen”, dodala je.
Mjake Munira Subašić i Kada Hotić sutra imaju nove sastanke sa zvaničnicima Vijeća Evrope među kojima i sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Torbjornom Jaglandom.

Prije ceremonije otvaranja izložbe Munira Subašić i Kada Hotić imale su sastanak sa predsjedavajućom parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Liliane Maury Pasquier na kome su je upoznale sa problemom negiranja Genocida, glorifikacije ratnih zločinaca, negiranja bosanskog jezika u RS, problema obrazovanja putem koga se u RS djeci ratni zločinci predstavljaju kao nacionalni heroji i drugim problemima.v2

v3

Povezani članci (po oznakama)