Printaj ovu stranu

Doboj: Učenici kažnjeni zbog slavljenja Dana državnosti

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 29, 2021 0

Odluka o vaspitno-disciplinskoj kazni opomene i smanjenja vladanja zbog obilježavanja Dana državnosti BiH Zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović: “Ministarstvo će pružiti potrebnu podršku povratnicima čija su djeca žrtve diskriminacije u vidu pravne, stručne i druge vrste pomoći kako bi se suzbile ovakve i slične retrogradne pojave u svakom dijelu Bosne i Hercegovine”.

 

Rijeka – Doboj, kažnjeno je vaspitno-disciplinskom kaznom smanjenja vladanja i opomenom, jer su poštovali državni praznik Bosne i Hercegovine Dan državnosti.

“Izriče se vaspitno-disciplinska mjera opomene odjeljenskog starješine učeniku/ci Područnog odjeljenja Sjenina, zbog neopravdanog izostanka iz škole u trajanju od 5 časova. Smanjuje se vladanje imenovanom/oj učeniku/ci JU OŠ Petar Kočić na ocjenu vrlo dobar”, stoji u odluci koju je potpisala direktorica škole Mevlida Dervišefendić.

U obrazloženju odluke se navodi da “dana 25.11.2020. godine gore imenovani/a nije se pojavio/la na nastavi, te je tako odsustvovao/la sa nastave u ukupnom trajanju od 5 časova. Svoje odsustvo imenovani/a je pravdao/la činjenicom da je taj dan imao/la pravo na odsustvo zbog obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine”, kao i da “iz odredbe člana 2. Zakona taksativno su nabrojani državni praznici u RS i to Nova godina, Dan republike, Međunarodni praznik rada, Dan pobjede nad fašizmom i Dan uspostavljanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, te “kako je evidentno da pomenuti praznik nije definisan Zakonom, jasno proizilazi da je imenovan/a svojim odsustvom sa nastave 25.11.2020. izvršio/la lakšu povredu dužnosti učenika, te mu/joj je na osnovu toga izrečena vaspitno-disciplinska mjera opomena odjeljenskog starješine”.

Odmah po objavljivanju ove odluke na Facebook statusu jednog od roditelja kažnjenih učenika, društvene mreže su se usijale od reakcija onih koji vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu. Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je u reakciji zatražio ostavku direktorice Dervišefendić, te podsjetio da je obrazovni sistem u manjem bh. entitetu pravoslaviziran što ostavlja posljedice na učenike koji nisu Srbi. “Obrazovni sistem u ovom entitetu je u potpunosti pravoslaviziran, škole nose nazive po pravoslavnom svešteniku Svetom Savi, sve škole slave pravoslavnu slavu Sveti Sava, učenicima se dodjeljuje nagrada Sveti Sava, ovako pravoslaviziran obrazovni sistem ostavlja dugotrajne posljedice na učesnike u obrazovnom procesu koji nisu Srbi pravoslavci”, istakao je Salkić te pozvao OHR i OSCE da poduzmu korake na uklanjanju diskriminacije u obrazovnom procesu, jer diskriminacija znači direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ostavku direktorice je zatražio i Mihnet Okić, potpredsjednik Vijeća naroda u Skupštini RS koji ističe da je izrečena odluka koju je potpisala direktorica Dervišefendić nelegalna. “Kaznila je djecu smanjenim vladanjem za što nije imala osnova. Očito je htjela da se dokaže režimu u manjem bh. entitetu ili nešto drugo. Ne znam šta ju je na to navelo, šta je posrijedi. Djeca nedolaskom u školu na Dan državnosti BiH nisu prekršila Zakon, prekršila ga je direktorica Dervišefendić. Ona nije imala pravo kažnjavati učenike. Samo je trebala pogledati Pravilnik iz 2012. godine, pa bi joj bilo jasno. Pozivam je da odmah podnese ostavku. Prekršila je zakonske okvire, sudske presude, a o moralnom dijelu da ne govorimo”, kazao je Okić u izjavi za Preporod. Okić također upozorava da je direktorica Dervišefendić uvela jednu vrstu strahovlade u školu, te da u školi vlada atmosfera napetosti. “Vlada atmosfera napetosti. Ne funkcioniše ni Savjet roditelja ni Školski savjet. Ona je kočnica i ne dozvoljava da to funkcioniše kako treba. Mi smo ogorčeni zato što se to desilo, što se vrijeđa država nepoštivanjem državnih praznika. Direktorica treba da zna da je ova škola u Bosni i Hercegovini i da se tako ponaša, da poštuje odluku Ustavnog suda koja potvrđuje da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Pored ove nezakonski izrečene kazne učenicima direktorica ne dozvoljava da djeca izučavaju svoj maternji bosanski jezik, a nije ravnomjerno u upotrebi ni latinica i ćirilica. Čudno se ponaša, za nepovjerovati je šta se u toj školi događa”, kaže Okić.

Roditelji kažnjene djece dobili su odluku o kažnjavanju njihove djece sročenu na dvije stranice poput prave sudske presude.

Direktoricu treba smijeniti i krivično goniti

Najglasnije pozive za promjenu direktora Područne škole JU OŠ Petar Kočić Sjenina Rijeka – Doboj upućuju roditelji navodeći da Vijeće roditelja ne djeluje otkako je došla direktorica Dervišefendić, te ukazuju i na atmosferu nelagode i pritiska koja vlada ovom školom dolaskom ove direktorice.

Roditelji učenika ističu da je posljednja odluka kojom se kažnjavaju njihova djeca prevršila svaku mjeru i traže njenu smjenu i konačno rješenje za zaštitu ljudskih te prava njihove djece i poštovanje države Bosne i Hercegovine na svakom pedlju ove zemlje.

Kako saznajemo roditelji upravo u koordinaciji sa bošnjačkim predstavnicima u RS i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice pripremaju aktivnosti s ciljem konačnog rješavanja problema koji direktno ugrožavaju prava njihove djece zagarantovana međunarodnim konvencijama i državnim zakonima čime se ugrožava i njihova domovina Bosna i Hercegovina. “Ovo je prevršilo svaku mjeru. Godinama se borimo za prava naše djece na maternji jezik, nacionalnu grupu predmeta i druga ljudska prava. Krajnje je vrijeme da se ta problematika riješi na državnom nivou i usklade entitetski zakoni sa državnim”, kaže Aida Huskić majka jedne od kažnjenih učenica. Huskić ističe: “Hoće da ukinu naš maternji jezik, bosanski jezik. Mi to nećemo dozvoliti. Sada bi i da nam ne dozvole da zajedno sa našom djecom obilježimo 25. novembar – Dan naše države Bosne i Hercegovine. Mi volimo svoju državu i uvijek ćemo obilježavati njen dan, ma šta o tome neki drugi mislili”, kaže Huskić i pokazuje đačku knjižicu svoje kćerke kojoj je izrečena kazna smanjenja vladanja na vrlodobar. “Ona je obilježavala i obilježavaće Dan državnosti, ali je plakala zbog ove jedine četvorke koju je nepravedno dobila”, kaže majka Aida.

Cijeli tekst u printanom izdanju.

Povezani članci (po oznakama)