Printaj ovu stranu

Retrospektiva jedne Inicijative: Šteta je načinjena

Autor: E. Subašić Februar 26, 2021 0

U Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 11. januara usvojena je Inicijativa u kojoj se od općina i gradova širom Bosne i Hercegovine traži da ulice, škole i druge javne površine koje nose nazive po nacističkim i fašističkim zvaničnicima i njihovim saradnicima zamijene imenima osoba iz BiH koje su priznate kao “pravednici među narodima” od “Yad Vashem” centra u Jerusalemu

Inicijativu je još krajem novembra 2020. godine uputio zastupnik Naše stranke Damir Arnaut i ona je ranije dobila podršku Ustavnopravne komisije Z astupničkog doma. Ono što je mnoge razočaralo, a što se očitovalo u brojnim komentarima na društvenim mrežama, medijskim člancima te saopćenjima među kojima je i saopćenje Islamske zajednice u BiH, jeste činjenica da su se na spisku Inicijative našli i intelektualac Mustafa Busuladžić, prevodilac Kur’ana Muhamed Pandža i jedan od najvećih bh. alima Husein Đozo. Iako su ove ličnosti tokom Drugog svjetskog rata bile angažirane u okviru svojih profesija, javno iznosile određene stavove, ali ih isto tako i mijenjale, one nisu učestvovale ni u kakvim zločinima, nisu bile nosioci političkih funkcija niti su javno dizali glas protiv bilo koga. Štaviše, Husein Đozo je jedan od potpisnika Sarajevske rezolucije iz 1941. godine u kojoj su muslimani digli glas protiv progona i ubijanja neistomišljenika tadašnje marionetske Nezavisne Države Hrvatske.

Izjednačavanje Đoze i Draže Mihailovića

Ono što je javnost posebno negativno iznenadilo jeste da su za Inicijativu, koja izjednačava ove ličnosti i dokazane zločine poput Draže Mihailovića, koji je također na spisku, glasali i bošnjački zastupnici, među kojima su i dvojica svršenika medrese Adil Osmanović i Safet Softić koji je i aktuelni predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Bošnjački zastupnici su nakon medijskih naslova i brojnih komentara na društvenim mrežama zbog nepravednog odnosa prema ovim ličnostima na različite načine upoznali javnost da nisu pročitali obrazloženje Inicijative u kojem su se nalazila sva imena koja se dovode u vezu s fašizmom, a Klub SDA je izdao saopštenje u kojem se navodi da Arnaut nije pročitao obrazloženje na sjednici, te da je po vlastitom nahođenju sastavio listu imena umjesto da su to učinili historičari i pravni eksperti. “Imamo, naravno, nekih koji su općepoznati i neupitni ratni zločinci kao što su Draža Mihailović, Jure Francetić, Mile Budak, Rafael Boban ili potpredsjednik Vlade

NDH Osman Kulenović. Međutim, kolega Arnaut je po nekom svom kriteriju dodao još neke osobe poput Mehmeda ef. Pandže, Mustafe Busuladžića i Huseina Đoze o čijim se izjavama ili postupcima može diskutovati, ali koji zasigurno nisu počinili zločine”, navodi se u tom saopćenju.

Nakon brojnih upita i komentara, zastupnik Arnaut se obratio javnosti putem medija i društvenih mreža i kazao da su svi znali za sadržaj Inicijative. “Naivno je vjerovati da niko od njih 8 nije pročitao ni prva dva pasusa – gdje su navedeni konkretni nazivi – uzimajući u obzir da su taj tekst imali na svojim stolovima i web stranicama još od 26. novembra te da je Inicijativa bila predmet opsežne i detaljne rasprave na Ustavnopravnoj komisiji kojom predsjedava gđa. Čolo i čiji je drugi član g. Softić. Nemam sumnje da su se oni rukovodili najboljim interesima Bosne i Hercegovine, pa i Bošnjaka, kada su glasali za tu Ini- Ini cijativu”, napisao je Arnaut na svom Facebook profilu, koji, inače, godinama javno zastupa stav koji je obrazložio u Inicijativi.

Stav Bošnjaka u drugim strankama

Poseban fokus na Stranci demokratske akcije leži u činjenici da je javnost imala percepciju kako je ova stranka imala jasnu politiku spram ovakvog odnosa prema određenim važnim ličnostima iz povijesti, za razliku od drugih stranaka koje su i ranije pokretale inicijative u vezi s Huseinom Đozom. Naravno, posebno bi se moglo diskutirati o svijesti Bošnjaka koji su glasali za Inicijativu ili se nisu pojavili na sjednici, a dolaze iz drugih stranaka kao što su Stranka za bolju budućnost, Demokratska fronta, Stranka demokratske partije, Naša stranka, Pokret demokratske partije (PDA), Nezavisni blok. Za razliku od

zastupnika iz SDA, Bošnjaci u drugim strankama nisu pravdali svoju odluku da glasaju za Inicijativu. Vjerovatno su striktno pratili politiku svojih stranaka i svjesno prozvali fašistima Đozu i ostale?

Najveći pritisak javnosti bio je na zastupniku Safetu Softiću s obzirom da je i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH. Drugi zastupnici nisu bili izloženi kritikama istog intenziteta, ali svakako snose odgovornost naročito kada se uzme u obzir da su bili sabornici Islamske zajednice kao Šemsudin Mehmedović pa čak i imami kao Adil Osmanović. Naravno, ništa manju odgovornost ne snose ni oni koji se nisu pojavili taj dan na sjednici.

Saopćenje predsjednika Sabora Safeta Softića

S obzirom na brojne kritike, javnosti se u svojstvu predsjednika Sabora IZ obratio Safet Softić koji je kazao da je zastupnik Arnaut sebi dao za pravo da izvrši selekciju i navede određena imena koja nikako nisu smjela biti zajedno. Kao i mnogi drugi zastupnici koji su glasali za Inicijativu ponovio je da njemu ni njegovim kolegama zastupnicima iz Kluba, nije bio poznat sadržaj obrazloženja koji je pratio Inicijativu.

“Vjerovao sam u dobru namjeru predlagača i zbog tog uvjerenja sam pogriješio. Nikada ne bih digao ruku za Inicijativu da sam znao da se u njenom obrazloženju ličnosti poput Huseina ef. Đoze dovode u istu ravan s presuđenim ratnim zločincima najgore vrste. Posebno ovdje ističem ime Huseina ef. Đoze, zato što sam odrastao nad njegovim tekstovima i vjerujem da je njegov modernizam i idžtihad, koji je primjenjivao, značajno uticao na mene. Bez obzira što nije bilo namjere u ovom mom postupanju, osjećam dužnost da uputim javno izvinjenje članovima Sabora Islamske zajednice, pripadnicima Islamske zajednice i svim dobronamjernim građanima, koje je ovaj moj previd povrijedio. Unatoč tome što Inicijativa nema nikakvo obavezujuće djejstvo i ne proizvodi nikakve pravne posljedice, učinit ću što je moguće da se umanje štetne posljedice ovog mog propusta”, stoji u saopćenju predsjednika Safeta Softića koji je izrazio moralnu i institucionalnu odgovornost prema Zajednici zbog načinjenog propusta.

Šteta je načinjena. Bez obzira na to koliko je pažnja usmjerena na mogućnost brisanja imena ovih ličnosti iz javnosti – što je ostavljeno na volju nižih nivoa vlasti poput općina – mnogo veći problem jeste što će, u smislu dokumentiranja, ovom inicijativom ostati navedeno u arhivi i povijesti da su Đozo, Busuladžić i Pandža stavljeni u istu ravan, rame uz rame s fašistima.

Screen Shot 2021 02 26 at 10.10.06 AM

Povezani članci (po oznakama)