Printaj ovu stranu

Ni Poslanika, a.s. ni Aliju Izetbegovića

Autor: E.S. Septembar 29, 2022 0

 

Alija Izetbegović je ličnost čijem djelu se jedni dive, drugi osjećaju averziju prema njemu, a treći zloupotrebljavaju njegov lik i djelo. Ovi treći su gori od drugih, a ima ih dosta među prvim. Ako bi se aktualizirale njegove riječi itekako bi se mogle usmjeriti u različite segmente našeg života, krenuvši od politike.

Iako se jedanput vrlo otvoreno i direktno obratio svojoj stranci, te njegove riječi se mogu proširiti na mnoge aspekte našeg djelovanja koje se dotiče drugih ljudi. Rekao je između ostaloga: „Treba da okupljamo obrazovane ljude oko sebe, a ne da ih rastjerujemo, za što neki među nama imaju mnogo 'talenta'. Lahko je rastjerati svijet, teško ga je okupiti. Za to treba vještina i dajte da to radimo. Zapamtite slijedeće pravilo: prve izbore dobijate na osnovu onoga šta ste govorili, druge isključivo na osnovu onoga šta ste uradili.“ Allah, dž. š. mu podario Džennet! Da sada ovo piše možda bi pitao hoćemo li u nekim segmentima imati više koga rastjerati.

Također, ono što mnogi svjedoci njegovog lika i djela ističu jeste spremnost da dobro trpi onoga ko drukčije misli. Nije trpio glupost, to znamo, ali je trpio ako se neko nije pokoravao njemu i njegovim odlukama pa makar to izgledalo glupo. Prvenstveno što je vjerovao da se pokornost pokazuje u našem odnosu prema Bogu, a ne prema drugom čovjeku.

„Umjesto pokoravanja mnoštvu lažnih autoriteta i veličina, Kur’an je uspostavio jednu jedinu pokornost – pokornost Bogu. Ali, u ovoj pokornosti prema Bogu, Kur’an je izgradio slobodu za čovjeka, njegovo oslobođenje od svih drugih pokoravanja i strahova. Šta možemo, dakle, savjetovati našim roditeljima i pedagozima? Prije svega, možemo im poručiti da ne ubijaju sile u mladom stvorenju.“ Da se poštuju ove njegove riječi vjerovatno ne bi dolazilo do sukoba koji završavaju ultimatumima: ovako ili nikako. Slušaj, sjedi, šuti... To je jedan spoj naredbi za životinje i ljude koje se generacijama koriste u mnogim apsketima našeg (javnog) života samo u modificiranom obliku. Uglavnom, nismo mi u mnogo čemu poslušali ni Poslanika, a. s. kamoli Aliju, stoga njegove riječi neka stoje u njegovim djelima, jer možda će nekome u budućnosti zatrebati. Barem za izbore.