Printaj ovu stranu

Behram-begova medresa u Tuzli i Udruženje „Prosvjetitelj“: Jednodnevni seminar za žene i natjecanje u znanju i sportu za djecu

Autor: Alem Dedić April 29, 2015 0

U subotu 18. aprila ove godine u Behram-begovoj medresi u Tuzli, a u organizaciji Udruženja „Prosvjetitelj“ i Behram-begove medrese održane su dvije veoma značajne manifestacije, jednodnevni seminar za žene i Prosvjetiteljijada 2015. Bio je to dan kada se u medresi sakupilo preko 220 sestara muslimanki i djece iz svih dijelova BiH.

 

Jednodnevni seminar za žene nosio je naziv „Uloga Bošnjakinje muslimanke u savremenom društvu“, a već tradicionalna Prosvjetiteljijada se ove godine odvijala pod motom: Dokažite da ste naša budućnost.

Treba nam kvalitetan kućni, porodični odgoj

Zajednički dio manifestacije počeo je u 9:30 u džamiji Medrese. Na samom početku prisutnima se obratio dr. Mensur Husić, pomoćnik direktora u Behram-begovoj medresi. Selameći prisutne i prenoseći selame direktora Medrese Ahmeda Hatunića Husić je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije tako dvije važne manifestacije. Ove dvije aktivnosti, kazao je Husić, su jako važne za bosanskohercegovačko društvo, a posebno za Bošnjake koji su danas predmet brojnih utjecaja, prvenstveno koji dolaze sa Zapada a koje donose globalizirajući procesi.

„Porodica ili majka kao stub porodice je temelj našeg društva. Majka je ona koja čini pola svjetske populacije, a drugu polovinu odgaja, i zato je njena uloga iznimno važna i ove teme koje su postavljene, o kojima će se danas govoriti one su najaktuelnije teme u našem društvu. Zašto to govorim? Govorim iz jednog razloga što se ovim procesima u kojima se nalazimo jedino možemo oduprijeti ukoliko budemo imali i ukoliko budemo postavili kvalitetni kućni, porodični odgoj, jer je on brana od svih nasrtaja, a to ćemo postići ako budemo imali obrazovanu Bošnjakinju koja će podizati nove generacije“, istakao je dr. Husić.

Tijesna saradnja Behram-begove medrese i „Prosvjetitelja“

Nakon dr. Husića prisutnima se obratio Nisvet Mujanović, predsjednik Udruženja „Prosvjetitelj“. On je istakao da saradnja Behram-begove medrese i Udruženja „Prosvjetitelj“ datira od davne 1996. godine te da nijedna institucija u BiH „Prosvjetitelju“ nije pružila topliju ruku prijateljstva i više razumijevanja nego Behram-begova medresa u Tuzli. Nijednu aktivnost, prijedlog ili molbu ova institucija nije odbila ako je došla od Udruženja „Prosvjetitelj“.

„Želim još da vam kažem da Udruženje „Prosvjetitelj“ ima samo tri počasna člana. Dovoljno je reći da je prvi počasni član aktuelni reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović, aktuelni muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović i upravnik Behram-begove medrese Mehmedalija Čandić. Mislim da ta činjenica dovoljno govori o velikoj saradnji Udruženja „Prosvjetitelj“ i Behram-begove medrese. Naravno, mi smo na tome zahvalni“, kazao je Mujanović.

Nakon obraćanja prisutni su imali priliku da pogledaju promotivni film o Behram-begovoj medresi, a nakon toga dokumentarni film o Udruženju „Prosvjetitelj“.

Kviz, predavanja i natjecanje u sportu

Time je završen prvi, zajednički dio. Nakon toga zasebno je nastavljena „Prosvjetiteljijada“, te seminar za žene „Uloga Bošnjakinje u savremenom društvu“.

Sadržaj za djecu je bio vrlo raznovrstan. Prvo je održan kviz na kojem su učestvovali svi prisutni i u kojem su pokazali svoje znanje iz vjere, historije BiH, naše književnosti i kulture. Prvo mjesto u kvizu znanja osvojio je Hanan Bilčević iz Zenica, drugoAbdurahman Siočić iz Živinica te treće mjesto Hamzudin Jakubović, takođe iz Živinica.

Nakon testiranja i kviza za djecu su održana dva predavanja. Prvo „Ko su bili Mladi muslimani“ održao je Anes Džunuzović iz Udruženja „Mladi muslimani“. Drugo predavanje „Maloljetni pripadnici Armije BiH: Oni su kao djeca olovku zamijenili puškom“ održao je Ibrahim Jahić Čiko, dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan. Nakon ručka i podne-namaza nastavljeno je takmičenje u fudbalu i stolnom tenisu. Treba napomenuti da su pobjednici u fudbalu, stolnom tenisu, znanju dobili vrijedne nagrade, ali da su i svi ostali dobili zahvalnice za učešće na Prosvjetiteljijadi 2015.

Tri teme sa istaknutim Bošnjakinjama

U isto vrijeme dok se odvijala Prosvjetiteljijada tekao je i seminar za žene „Uloga Bošnjakinje muslimanke u savremenom društvu“. Predavačice su bile istaknute Bošnjakinje. Na temu „Žena kao stub porodice i društva“ govorila je Emina Hatunić, profesorica u Behram-begovoj medresi. „Uloga Bošnjakinje u očuvanju svoje vjere“, bila je druga tema seminara, a predavačica je bila Ammara Šabić-Langić, dok je na temu „Odgajajmo hanume, muslimanke, Bošnjakinje“ govorila Meliha Terzić, nekadašnja profesorica u Behram-begovoj medresi, a sada glavna i odgovorna urednica časopisa za ženu i porodicu Bosanska Sumejja. Udruženje „Prosvjetitelj“ je, pored zahvalnica za sve učesnice seminara za najsretnije obezbjedio i vrijedne nagrade.

Impresije učesnica

Učesnice su bile i više nego zadovoljne. „Udruženje „Prosvjetitielj“ još jednom je pokazalo da misli na sve članove bošnjačkog društva. Seminaru je prisustvovalo 120 žena raznovrsnih profesija, zanimanja i uzrasta, majki, sestara, djevojaka. Skup Bošnjakinja na jednom mjestu. U razgovoru sa učesnicama seminara očitovalo se ushićenje jednim ovakvim projektom osvješćenja Bošnjakinje o važnosti njene uloge u društvu. Ponijeli smo lijepe utiske i zalihe pozitivne energije“, kazala je za Preporod Ahmedina Purković, jedna od učesnica seminara.