Printaj ovu stranu

Povratničkoj porodici u Rogatici otrovane krave i upućene prijetnje smrću, ministar Ramić obećao pomoć

Autor: klix.ba Novembar 11, 2017 0
"Osuđujemo prijetnje smrću upućene povratniku Nedžadu Hercegliji i tražimo od nadležnih organa da ih procesuiraju i garantuju sigurnost Hercegliji. On je sve prijavio policiji, a iz policije mu je potvrđeno da su mu tri krave, koje su na kraju uginule, otrovale srpske komšije od kojih je i dobio prijetnje. To je direktan napad na ono od čega on kao poljoprivrednik živi i jasna poruka toj jedinoj bošnjačkoj povratničkoj kući u Bjelogorcima da napusti svoju djedovinu da bi neki mogli sami živjeti u moralnoj i svakoj drugoj bijedi. Ti neki misle da su i dalje 90-te, ali moraju znati da nije tako. Poručujem im da se urazume i prestanu mrziti svoje komšije Bošnjake i željeti im zlo", kazao je Ramić.

Dodao je da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, odmah po saznanju o incidentu, kontaktiralo povratnika Hercegliju te mu je upućena poruka podrške i solidarnosti. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će mu pomoći da obnovi stočni fond i dodatno opremi gazdinstvo te insistirati na zaštiti njegove sigurnosti.

"To je najmanje što možemo učiniti nakon ovog gnusnog čina, napada na imovinu koja znači život i opstanak. Svako ko posjećuje povratničke zajednice zna šta znači poljoprivreda za mnoge među njima. Više od hiljadu krava koje smo podijelili još uvijek su osnovni izvor prihoda mnogim povratnicima i Nedžad će ponovo dobiti svoje. Mi ćemo mu pomoći da obnovi stočni fond, ali važno je i da organi RS-a utvrde štetu i da je nadoknadi onaj ko ju je uzrokovao, po principu odgovornosti. Važno je i da se u ovakvim slučajevima odmah u korijenu zaustavi širenje atmosfere straha i da kao država stanemo u zaštitu povratnika, da se građanima garantuje sigurnost, posebno od nacionalno motivisanih zločina. Na tim slučajevima država pokazuje postoji li i hoće li opstati. Mi ćemo pokazati u ovom slučaju da postoji i da će se neprijatelji ove države umoriti", zaključio je Ramić.

Povezani članci (po oznakama)