Printaj ovu stranu

Reakcije na hapšenje generala Dudakovića

Autor: Balkan.aljazeera.net April 27, 2018 0

Nekadašnji visoki oficiri Armije Republike Bosne i Hercegovine kažu da Dudaković nije trebao biti uhapšen nego bi sam došao na poziv.

Dudaković je uhapšen zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. na području zapadnokrajiških općina.

"U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti povijesne činjenice i karakter rata u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, prenosi Anadolija

Istakli su da je hapšenje komandanta generala Atifa Dudakovića i drugih pripadnika Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bespotrebno ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

"Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret", dodali su iz Ureda Izetbegovića. 

Tužilaštvo BiH, po nalogu Milorada Dodika, od 2008. godine u kontinuitetu poduzima radnje s ciljem promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini i relativizira uloga strana u sukobu, ističe se u zajedničkom saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenice i Žepe“, prenosi Anadolija.

“Tužilaštvo sada uz pomoć v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i rukovodioca Odjela za ratne zločine Izeta Odobašića bez pogovora sprovodi politiku skovanu u kancelarijama Republike Srpske, a koja ima za cilj da procesuira cjelokupno rukovodstvo Armije RBiH. Epilog takvog rada je hapšenje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića“, navodi se u izjavi za javnost, te dodaje:

“Da su postojale i najmanje indicije o počinjenju ratnog zločina od strane Atifa Dudakovića, general bi bio procesuiran od strane Haškog tribunala. Umjesto da Tužilaštvo krene sa procesuiranjem lica sa A liste, najdogovornijih lica za počinjenje ratnih zločina, bave se podizanjem izmišljenih optužnica, kako bi udovoljili naredbama koje dolaze iz kabineta predsjednika RS. Umjesto hapšenja stvarnih ratnih zločinaca, od kojih se neki nalaze na najodgovornijim funkcijama u BiH, Tadić i Odobašić krenuli su sa sprovođenjem revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina koja očito ima za cilj prekrajanje istine o ratu u BiH.“

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenice i Žepe“ dalje podsjećaju da su na ovakve radnje upozoravali sve nadležne institucije.

“Kroz aktivno praćenje rada Tužilaštva i VSTV-a ustanovili smo da koordinirano rade na obesmišljavanju uloge Odjela I Tužilaštva BiH. Po uputstvima Beograda, uz nalog RS-a, strukture Tužilaštva BiH usmjerile su svoje snage da borbu za opstanak civilnog stanovništva izjednače sa ratnim zločinom. Upozoravamo Tužilaštvo da krene sa podizanjem optužnica protiv lica odgovornih za ubistva nekoliko hiljada civila u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Prijedoru, Ključu i drugim mjestima u kojima je zaista počinjen ratni zločin. Neka pokažu minimum integriteta i autonomije u svom radu. Neka ne čekaju zeleno svjetlo iz Banja Luke kako bi se usudili raditi svoj posao“, kaže se na kraju.

Saopštenje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine reagovala je povodom hapšenja generala Dudakovića.

"Borci Armije RBiH organizovani u Koordinaciju boračkih udruženja i saveza u BiH iznenađeni su i zatečeni hapšenjem našeg komandanta, generala Atifa Dudakovića. General Atif Dudaković je simbol odbrane Bosne i Hercegovine, časni borac i komandant. Ovo je vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini", kaže se u saopćenju Koordinacije.

Članovi su sigurni, kako je dalje navedeno u saopćenju, da će Dudaković i ostali uhapšeni dokazati nevinost pred nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine "jer odbrana svoje domovine je patriotski čin svakog građanina Bosne i Hercegovine, a naš general je samo časno branio svoju Bosnu i Hercegovinu".

Povodom hapšenja generala Dudakovića reagovao je i Upravni odbor Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Bosne i Hercegovine, "Unija veterana".

"Iznenađeni smo hapšenjem našeg legendarnog komadanta Armije RBiH, generala Atifa Dudakovića, i njegovih saboraca. Ovaj slučaj nam još jednom ukazuje na kontinuitet stereotipa, maltretiranja i hapšenja branilaca BiH. Ovakvim događajima se po ne znamo koji put pokušava izjednačiti žrtva s agresorom, a što mi zasigurno nećemo dozvoliti. Mislili smo da će se od kraja rata pa sve do danas konačno dokazati ko su agresori, a ko žrtve, i da će organizatori i rukovodioci izvršenja ratnog zločina, genocida i počinjenih zlodjela u periodu 1992–1995. biti procesuirani i kažnjeni za nedjela koja su počinili. No, međutim, još uvijek se hapse generali i borci Armije RBiH, tj. žrtve se procesuiraju i kažnjavaju, čime se ne poštuje međunarodno pravo i pokušava izjednačiti žrtva i agresor", citat je iz saopćenja Upravnog odbora JOB-a.

JOB će sve kapacitete usmjeriti u pravcu što hitnijeg oslobađanja uhapšenih i dokazivanja stvarne istine – da nisu počinili ratne zločine koji im se stavljaju na teret, navedeno je također u saopćenju.

Ako se povede bilo kakav proces protiv komandanta Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića, nadam se da će se zasnivati na njegovom velikom herojskom djelu koje je činio od 1992. do 1995. godine, kazao je za agenciju Fena penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Istakao je da ga je informacija o hapšenju šokirala zbog nekoliko razloga.

"Uhapšen je na način kao da je kriminalac, što nije humano ni ljudski", naglasio je Divjak te podsjetio da je i on sam bio uhapšen te da shvata kroz kakvu situaciju prolazi Dudaković.

Način hapšenja Dudakovića komentarisao je i Šerif Patković, još jedan visoki oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Najviše boli činjenica jutrošnjeg hapšenja. Niko nije trebao da se hapsi, sve bh. patriote se redovno odazovu na saslušanja, dovoljno je bilo samo pozvati Dudakovića i on bi otišao, pa i ako bi trebao biti zadržan, ostao bi koliko god treba zbog Bosne i Hercegovine", rekao je, između ostalog, Patković.

Hapšenje Dudakovića i drugih oficira i podoficira Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine pokazuje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca Bosne i Hercegovine i agresora na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

"Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata", dodaje se u saopćenju.

SDA navodi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima, dok su na drugoj strani, dodaje se, "snage koje su izvršile agresiju na BiH sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima."

Udruženje građana Bosanske krajine reagovalo je danas na jutrošnje hapšenje bivšeg komandanta Petog korpusa Armije republike Bosne i Hercegovine. U saopćenju Fikreta Ćuskića, predsjednika udruženja, ističe se da je Dudaković heroj, a ne zločinac, prenosi agencija Anadolija.

"Ovo je vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da sam i bio sudionik završnih operacija u Krajini, mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava i kvalificira na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu", istakao je on.

"To je cijena koju plaća. Na nama je da učinimo sve da mu pomognemo u dokazivanju njegove nevinosti. Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, ponosni smo na njega. Vjerujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini."

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici SIPA-e lišili su slobode Dudakovića i još 11 pripadnika Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Oni su osumnjičeni za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 17. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni Dudaković i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173 istog zakona.

 

Podijeli

Oglasi
BALKAN
prije 2h
Reakcije na hapšenje generala Dudakovića
Nekadašnji visoki oficiri Armije Republike Bosne i Hercegovine kažu da Dudaković nije trebao biti uhapšen nego bi sam došao na poziv.
Dudaković je uhapšen zbog optužbi za ratne zločine nad Srbima u jesen 1995. na području zapadnokrajiških općinaArhiva
"U potpunosti smo opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti povijesne činjenice i karakter rata u Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, prenosi Anadolija

Istakli su da je hapšenje komandanta generala Atifa Dudakovića i drugih pripadnika Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine bespotrebno ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiteljima i redovno se odazivali na sve njihove pozive.

"Poštujući presumpciju nevinosti, vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret", dodali su iz Ureda Izetbegovića.

Radnje s ciljem promjene karaktera rata
Tužilaštvo BiH, po nalogu Milorada Dodika, od 2008. godine u kontinuitetu poduzima radnje s ciljem promjene karaktera rata u Bosni i Hercegovini i relativizira uloga strana u sukobu, ističe se u zajedničkom saopštenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenice i Žepe“, prenosi Anadolija.

“Tužilaštvo sada uz pomoć v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić i rukovodioca Odjela za ratne zločine Izeta Odobašića bez pogovora sprovodi politiku skovanu u kancelarijama Republike Srpske, a koja ima za cilj da procesuira cjelokupno rukovodstvo Armije RBiH. Epilog takvog rada je hapšenje generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića“, navodi se u izjavi za javnost, te dodaje:

“Da su postojale i najmanje indicije o počinjenju ratnog zločina od strane Atifa Dudakovića, general bi bio procesuiran od strane Haškog tribunala. Umjesto da Tužilaštvo krene sa procesuiranjem lica sa A liste, najdogovornijih lica za počinjenje ratnih zločina, bave se podizanjem izmišljenih optužnica, kako bi udovoljili naredbama koje dolaze iz kabineta predsjednika RS. Umjesto hapšenja stvarnih ratnih zločinaca, od kojih se neki nalaze na najodgovornijim funkcijama u BiH, Tadić i Odobašić krenuli su sa sprovođenjem revidirane Strategije za procesuiranje ratnih zločina koja očito ima za cilj prekrajanje istine o ratu u BiH.“

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokreta “Majke enklave Srebrenice i Žepe“ dalje podsjećaju da su na ovakve radnje upozoravali sve nadležne institucije.

“Kroz aktivno praćenje rada Tužilaštva i VSTV-a ustanovili smo da koordinirano rade na obesmišljavanju uloge Odjela I Tužilaštva BiH. Po uputstvima Beograda, uz nalog RS-a, strukture Tužilaštva BiH usmjerile su svoje snage da borbu za opstanak civilnog stanovništva izjednače sa ratnim zločinom. Upozoravamo Tužilaštvo da krene sa podizanjem optužnica protiv lica odgovornih za ubistva nekoliko hiljada civila u Srebrenici, Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Prijedoru, Ključu i drugim mjestima u kojima je zaista počinjen ratni zločin. Neka pokažu minimum integriteta i autonomije u svom radu. Neka ne čekaju zeleno svjetlo iz Banja Luke kako bi se usudili raditi svoj posao“, kaže se na kraju.

Saopštenje su potpisali Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Munira Subašić, predsjednica Pokreta “Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u bh. entitetu Federacija Bosne i Hercegovine reagovala je povodom hapšenja generala Dudakovića.

"Borci Armije RBiH organizovani u Koordinaciju boračkih udruženja i saveza u BiH iznenađeni su i zatečeni hapšenjem našeg komandanta, generala Atifa Dudakovića. General Atif Dudaković je simbol odbrane Bosne i Hercegovine, časni borac i komandant. Ovo je vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini", kaže se u saopćenju Koordinacije.

Članovi su sigurni, kako je dalje navedeno u saopćenju, da će Dudaković i ostali uhapšeni dokazati nevinost pred nadležnim pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine "jer odbrana svoje domovine je patriotski čin svakog građanina Bosne i Hercegovine, a naš general je samo časno branio svoju Bosnu i Hercegovinu".

JOB: 'Pokušaj da se izjednače agresor i žrtva'
Povodom hapšenja generala Dudakovića reagovao je i Upravni odbor Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Bosne i Hercegovine, "Unija veterana".

"Iznenađeni smo hapšenjem našeg legendarnog komadanta Armije RBiH, generala Atifa Dudakovića, i njegovih saboraca. Ovaj slučaj nam još jednom ukazuje na kontinuitet stereotipa, maltretiranja i hapšenja branilaca BiH. Ovakvim događajima se po ne znamo koji put pokušava izjednačiti žrtva s agresorom, a što mi zasigurno nećemo dozvoliti. Mislili smo da će se od kraja rata pa sve do danas konačno dokazati ko su agresori, a ko žrtve, i da će organizatori i rukovodioci izvršenja ratnog zločina, genocida i počinjenih zlodjela u periodu 1992–1995. biti procesuirani i kažnjeni za nedjela koja su počinili. No, međutim, još uvijek se hapse generali i borci Armije RBiH, tj. žrtve se procesuiraju i kažnjavaju, čime se ne poštuje međunarodno pravo i pokušava izjednačiti žrtva i agresor", citat je iz saopćenja Upravnog odbora JOB-a.

JOB će sve kapacitete usmjeriti u pravcu što hitnijeg oslobađanja uhapšenih i dokazivanja stvarne istine – da nisu počinili ratne zločine koji im se stavljaju na teret, navedeno je također u saopćenju.

Ako se povede bilo kakav proces protiv komandanta Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića, nadam se da će se zasnivati na njegovom velikom herojskom djelu koje je činio od 1992. do 1995. godine, kazao je za agenciju Fena penzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak.

Istakao je da ga je informacija o hapšenju šokirala zbog nekoliko razloga.

"Uhapšen je na način kao da je kriminalac, što nije humano ni ljudski", naglasio je Divjak te podsjetio da je i on sam bio uhapšen te da shvata kroz kakvu situaciju prolazi Dudaković.

Način hapšenja Dudakovića komentarisao je i Šerif Patković, još jedan visoki oficir Armije Republike Bosne i Hercegovine.

"Najviše boli činjenica jutrošnjeg hapšenja. Niko nije trebao da se hapsi, sve bh. patriote se redovno odazovu na saslušanja, dovoljno je bilo samo pozvati Dudakovića i on bi otišao, pa i ako bi trebao biti zadržan, ostao bi koliko god treba zbog Bosne i Hercegovine", rekao je, između ostalog, Patković.

'Vještački balans'
Hapšenje Dudakovića i drugih oficira i podoficira Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine pokazuje da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine djeluje pod snažnim pritiscima politika čiji je cilj izjednačavanje branilaca Bosne i Hercegovine i agresora na Bosnu i Hercegovinu, navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

"Time se želi stvoriti vještački balans u počinjenim zločinima i promijeniti karakter rata", dodaje se u saopćenju.

SDA navodi da je Armija Republike Bosne i Hercegovine sistematski sprečavala i kažnjavala počinioce krivičnih djela u svojim redovima, dok su na drugoj strani, dodaje se, "snage koje su izvršile agresiju na BiH sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Zato se niti mogu, niti će se ikada moći izjednačiti po broju zločina branioci BiH sa agresorima na BiH. To stvaranje vještačkog balansa u broju počinjenih zločina nije moguće ni krivičnim postupcima pokrenutim pod neprihvatljivim političkim pritiscima."

Dokazivanje nevinosti
Udruženje građana Bosanske krajine reagovalo je danas na jutrošnje hapšenje bivšeg komandanta Petog korpusa Armije republike Bosne i Hercegovine. U saopćenju Fikreta Ćuskića, predsjednika udruženja, ističe se da je Dudaković heroj, a ne zločinac, prenosi agencija Anadolija.

"Ovo je vrhunac pokušaja izjednačavanja krivice i odgovornosti za počinjene ratne zločine u Bosni i Hercegovini. S obzirom na to da sam i bio sudionik završnih operacija u Krajini, mogu jedino kazati da je on bio veliki ratnik, častan borac iznad svega. Uopće ne sumnjam da će u predstojećem procesu dokazati svoju nevinost. Lično mi je žao zbog svega što se dešava. Teško preživljavam što se jedna ljudska, plemenita borba pokušava i kvalificira na ovakav način i da komandant doživljava takvu sudbinu", istakao je on.

"To je cijena koju plaća. Na nama je da učinimo sve da mu pomognemo u dokazivanju njegove nevinosti. Pred njim je sigurno teška ljudska, psihološka i politička borba. Mi, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, ponosni smo na njega. Vjerujem u pravni sistem i da će general svoju nevinost dokazati pred nadležnim sudovima u Bosni i Hercegovini."

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine policijski službenici SIPA-e lišili su slobode Dudakovića i još 11 pripadnika Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Oni su osumnjičeni za krivična djela zločina protiv čovječnosti iz člana 17. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni Dudaković i za krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173 istog zakona.

Osam hiljada stranica 'dokazne dokumentacije'
Direktor Centra Vlade bh. entiteta Republika Srpska za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić rekao je da je taj centar prikupio i dostavio Tužilaštvu Bosne i Hercegovine 8.000 stranica dokazne dokumentacije protiv Dudakovića.

Kojić tvrdi da se dokazi odnose na akciju "Sana 95", od 13. septembra do 10. oktobra 1995, te obuhvataju općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most.

Prijavu protiv Dudakovića podnijeli su 2006. godine tadašnji predsjednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, a dopuna izvještaja podnesena je 2015. godine.

Oglasio se i Dodik, rekavši kako je hapšenje generala Dudakovića "farsa i uspostavljanje umjetne ravnoteže u procesuiranju ratnih zločina".

"Potomci žrtava Dudakovićevog zločina pravdu čekaju više od 20 godina. U međuvremenu, mnogi su umrli, kao što su umrli deseci svjedoka njegovih brutalnih zločina. Prošlo je čak i 12 godina otkad sam, s tadašnjim predsjednikom Republike Srpske [Draganom Čavićem], podnio prijavu za ratni zločin protiv Atifa Dudakovića, čije su naredbe za izvršenje zločina snimljene kamerom", izjavio je Dodik.

Hapšenje Dudakovića je, prema riječima predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Vukote Govedarice "dokaz da kada institucije rade svoj posao stručno, profesionalno i odgovorno, uprkos politici i političkim pritiscima, postoji velika šansa za pravdu u zemlji u kojoj živimo".

Smatra da hapšenje Dudakovića "treba da pozdravi svaki dobronamjeran čovjek koji živi u ovoj zemlji i koji vjeruje u istinsko pomirenje vjerujući da na kažnjavanju zločina možemo da izgradimo jedan apsolutno mirnodobski ambijent koji zaslužuje ova zemlja i njihovi građani".

Izvor: Agencije