Printaj ovu stranu

Prvi iftar u katedrali Svetog Pavla u Londonu

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Maj 22, 2019 0

Katedrala Svetog Pavla (St Paul’s Cathedral) u Londonu priredila je po prvi put u svojoj historiji iftar u okviru međureligijskih aktivnosti. Iftar je priređen u saradnji sa biskupom Sarah Mullally i gradonačelnikom Londona Sadikom Kahnom i bio je otvoren za pripadnike svih vjera. Nakon prediftarskog druženja u katedrali iftar je poslužen u obližnjem Guildhallu.

Ove iftare koji okupljaju pripadnike svih religija u različitim bogomoljama u Londonu organizira Zaklada Naz Legacy. Ove godine je za održavanje ovog iftara izabrana Katedrala Svetog Pavla s ciljem ukazivanja na potrebu stalnog jačanja međuvjerskog jedinstva u Londonu.

„Ovo je pokazalo da su svi dobrodošli - ljudi svih vjera i oni bez vjere - zato što je to London. Nema važnijeg vremena nego ovog sada u kome mi živimo da se ljudi, bez obzira na njihov background,okupljaju kako bismo se radovali onome što imamo zajedničko, ali i slavili naše razlike. To je snažna kombinacija različitosti i jedinstva koja nam pomaže da napredujemo i koristimo jedni drugima“, kazala je ovom prilikom londonski biskup Sarah Mullally.

Gradonačelnik Londona Sadik Khan je poručio:“ Dijeliti iftar sa drugima je dio ramazanskog ibadeta koji nas uči zajedništvu i čini boljim ljudima.“

Povezani članci (po oznakama)