Printaj ovu stranu

Vijeće Evrope: Alarmirajući porast antisemitskih i antimuslimanskih napada

Autor: M. Kovač Oktobar 22, 2020 0

Specijalni predstavnik za antisemitsku i antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje:  U sklopu svoje opredijeljenosti za borbu protiv diskriminacije Vijeće Evrope je 7. oktobra, ove godine, imenovalo Specijalnog predstavnika za antisemitsku i antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje. 

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić imenovala je Daniela Höltgen, bivšeg direktora komunikacija ove institucije, na novu poziciju Specijalnog predstavnika za antisemitsku i antimuslimansku mržnju i zločine iz mržnje. 

U zvaničnoj informaciji o ovom imenovanju navodi se komentar generalne sekretarke koja je istakla alarmirajući porast antisemitskih i antimuslimanskih napada u mnogim dijelovima Evrope: "U petak će biti godina dana od smrtonosnog antisemitskog napada na Sinagogu u Halleu, u Njemačkoj, koji se desio na židovski blagdan Yom Kippur. U feburaru ove godine, desničarski ekstremisti su ubili deset ljudi, nekoliko od njih muslimanskog porijekla u Hanauu. Ovo više nisu izolirani slučajevi," izjavila je generalna sekretarka Pejčinović Burić dodavši da su ovi napadi često potaknuti i pogoršani govorom mržnje na internetu.

Islam je dio današnje Evrope

"Poput judaizma, islam je dio današnje Evrope. Židovi i muslimani ne trebaju živjeti u strahu od mržnje protiv pojedinaca i njihovih zajednica. Borba protiv antisemitske i antimuslimanske mržne i zločina iz mržnje je pan-evropski zadatak. Moj Specijalni predstavnik će raditi na udruživanju snaga na evropskom nivou kako bi osigurao da se kolektivna ekspertiza Vijeća Evrope u potpunosti iskoristi u našem zajedničkom naporu da spriječimo antisemitska i antimuslimanska djela.

Cijeli tekst u printanom i digitalnom izdanju.

 

 

Povezani članci (po oznakama)