Printaj ovu stranu

Teorije zavjere kao politika

Autor: Ermin Sinanović Januar 16, 2021 0

Nemiri od 6. januara, kao i pokušaj jednog vida puča, nisu uspjeli. No, ne treba se zavaravati da će se završiti na ovome.

Širom Amerike postoji veliki broj Trumpovih pobornika koji sigurno neće stati i koji će čekati novu priliku. Stoga će biti nužno pratiti slijedeće Trumpove korake, pogotovo nakon što mu istekne mandat. Čak i da on nestane sa scene, ekstremni desničari su dobro organizirani, pa i u jednoj mjeri ohrabreni dešavanjima iz prošle sedmice. Njihova obilježja i zastave su jedna vrsta “ko je ko” u ekstremnim i zavjereničkim krugovima. Trebat će proći neko vrijeme kako bi se dobila potpunija slika i dešifrirali simboli ove ekstremne koalicije.

Nakon nemira u Washingtonu, pojačani su glasovi za smjenjivanje i opoziv predsjednika Trumpa. Američki ustav nudi dva moguća mehanizma za to. Jedan je pozivanje na 25. amandman Ustava, za koji treba podrška potpredsjednika i većine članova kabineta. Potpredsjednik Pence je već izjavio da to neće podržati. Druga opcija je opoziv (impeachment) za koji je potrebna većina u Zastupničkom domu američkog Kongresa. Nakon toga, opoziv ide pred Senat gdje se održava suđenje kojim zasjeda predsjednik Vrhovnog suda (Chief Justice). Da bi predsjednik bio opozvan dvije trećine senatora moraju glasati za opoziv, što je trenutno teško očekivati, ali ako smo nešto naučili u zadnjih nekoliko mjeseci to je da više nije ništa nemoguće u američkoj politici. Mitch McConnell, trenutačni predsjedavajući Senata, je već rekao da neće sazvati Senat prije imenovanja Bidena za predsjednika. To se, dakle, može desiti tek nakon što novi Senat primi dužnost. Očigledno je da republikanci i dalje uglavnom stoje uz Trumpa, a time daju (in)direktnu podršku ekstremnim organizacijama i grupama. Opoziv Trumpa bi bio velika pobjeda za demokratiju i ustavni poredak, čime bi se pokazalo da niko, pa ni predsjednik, nije iznad zakona. (Dok ovaj tekst ide u štampu, Predstavnički dom Kongresa je opozvao Trumpa zbog “podsticanja nasilne pobune”, uz 232 glasa za i 197 protiv.)

Cijeli tekst u printanom i digitalnom izdanju Preporoda

Povezani članci (po oznakama)