Printaj ovu stranu

Muslimani prikupili 100 000 dolara za obnovu zapaljenih crkvi u SAD-u

Autor: Nedim Botić Juli 24, 2015 0

U humanitarnoj kampanji koju su pokrenuli američki muslimani, s ciljem obnove zapaljenih afroameričkih crkava na jugu SAD-a, je za samo dvije sedmice prikupljeno više od 100 000 dolara, čime je potvrđena solidarnost muslimana s žrtvama nasilja u Charlestonu.

„Naša kampanja je ljudima pružila priliku da učine nešto više od verbalne solidarnosti“, izjavila je Linda Sarsour, izvršni direktor Arapsko-američke asocijacije iz New Yorka, za Huffington Post.

„Kampanje je ujedinila ljude svih vjera, a podatak da su je muslimani sprovodili tokom svetog mjeseca ramazana je svemu dala dodatno značenje i snagu.“

Online kampanja je pokrenuta od strane muslimana radi prikupljanja donacija s ciljem obnove sedam devastiranih crkava koje su uništene u jeku terorističkih napada u Charlestonu.

Akciju nazvanu „Respond with Love (Odgovorite s ljubavlju)“ su zajednički sprovele organizacije The Muslim Anti-Racism Collaborative (ARC), Arab-American Association of New York (AAANY) i Ummah Wide.

U početnoj sedmici je prikupljeno 22,800 dolara, čime je nadmašen početni cilj.

„Ova kampanja će u nekome probuditi, a drugima potvrditi da muslimani brinu o dešavanjima u zemlji“, izjavila je Fatima Knight, student teologije i jedan od organizatora kampanje. „Ovo je i glas protiv rasizma i mnogo je ljudi u ovoj zemlji koji su umorni od rasističke retorike i nasilja izazvanog rasizmom.“