Printaj ovu stranu

Potpisan Memorandum između Vijeća ministara BiH i Vlade Saudijske Arabije

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Novembar 25, 2016 0

Rijad – U Rijadu je sredinom novembra potpisan Memoranduma o razumijevanju o obrazovnoj i naučnoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Kraljevine Saudijske Arabije.

Riječ je o prvom potpisanom Memorandumu između dviju zemalja u oblasti obrazovanja i nauke kojim je, između ostalog, predviđeno unapređenje i razvoj saradnje u oblasti obrazovanja i nauke kroz razmjenu informacija o obrazovnim sistemima i programima, te poticanjem neposrednih naučnih i obrazovnih veza između akademskih i naučno-istraživačkih institucija, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 


Također, ovim Memorandumom se nastoji studentima pružiti mogućnost da studiraju medicinu i srodne medicinske nauke na visokoškolskim institucijama u obje zemlje, te se podstiče organiziranje naučnih i kulturnih događaja.
Ministri su također razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja u oblasti obrazovanja i nauke, te zajednički zaključili da, iako su sveukupni odnosi prijateljski, postoji prostor za unapređenje saradnje po mnogobrojnim pitanjima u oblastima obrazovanja i nauke.

Povezani članci (po oznakama)