Printaj ovu stranu

Zloupotreba vjere je najveći problem sa kojim se muslimani i islamski svijet danas suočavaju

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić Decembar 14, 2016 0

Adana - Na otvaranju 33. zasjedanja muftijstava Turske koje je održano u Adani o štetama koje su nanijete neuspjelim julskim pokušajem vojnog udara u Turskoj predsjednik Ureda za vjerske poslove Republike Turske Mehmet Gormez je istakao zloupotrebu vjere i vjerskih osjećaja ljudi kao najveći problem i izazov sa kojim se muslimani i muslimanski svijet danas suočavaju.


Naglasivši da historijska ostavština i tradicija islama nikada nisu bili tumačeni jednolično i jednoobrazno, Gormez je kazao kako u svijetu stoljećima postoje različiti meshebi, tesavvufski pravci i tarikati koji su isprepleteni sa tradicijom geografskog i društvenog elementa života.
Ukazujući na višestoljetni napor islamskih učenjaka i alima u traganju za univerzalnom istinom koja je znana samo Gospodaru svjetova, Gormez je kazao da danas mnogi u muslimanskom svijetu sebi daju za pravo da tumače univerzalnu istinu i nevjernikom proglašavaju svakoga ko ne misli kao oni.
„Takve pojave predstavljaju opasnost koja muslimane gura u međusobne sukobe, ratove i zavjere. Naši alimi i vjerski službenici trebaju biti budni i ukazati narodu na tu opasnost. Islam daje slobodu ljudima na mišljenje i promišljanje o svemu što se ne kosi sa temeljnim principima vjere. Međutim, nema sa tim slobodama nikakve veze kada neko prijeti ili nevjernikom proglašava nekog ko drugačije misli i živi. Pravno gonjenje tih koji šire govor mržnje i zloupotrebljavaju religiju je neminovnost za uspostavu mira u zemlji i društvu uopće“, kazao je Gormez.
Gormez je kazao da se ne smije zaboraviti činjenica da su neuspjeli pokušaj vojnog udara i okupacije Turske 15. jula izveli oni koji već godinama zloupotrebljavaju vjerske osjećaje zajednice.
„Nije tu više ni riječ samo o zloupotrebi vjerskih osjećaja, već je ta zloupotreba prerasla u šire pojave zloupotrebe ljudi“, kazao je Gormez.
Osvrnuvši se na procese istraga i procesuiranja terorističke organizacije FETO za izdaju i pokušaj puča, Gormez je kazao da to nikako neće ugroziti budućnost naroda i države koji će nastaviti ka ostvarivanju svojih ciljeva.
Apelirajući na sve političke lidere islamskog svijeta da napuste sve predrasude i maksimalno sarađuju na rješavanju problema i nesuglasica, Gormez je upozorio da će u suprotnom sukob na vjerskim i međumeshebskim osnovama biti intenzivniji i veći.

Povezani članci (po oznakama)