Printaj ovu stranu

Šutnja pred Sirijom bit će sramota za ljudsku povijest kao u BiH i Ruandi 

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 18, 2017 0

Ankara - Prva dama Republike Turske Emine Erdogan pozvala je svjetsku zajednicu da učini nešto više od samog plakanja nad ženama i djecom u ratnom zahvaćenoj Siriji.

Suprugama svjetskih lidera uputila je pismo kojim ih je pozvala da poduzmu konkretne korake za žene i djecu koja su bez hrane, vode i medicinske pomoći. Supruga turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdogana u pismu je naglasila da je u proteklih pet godina u Siriji ubijeno više od 600.000 osoba, 7 miliona njih je napustilo svoje domove, a pet je napustilo svoju zemlju, te  podsjetila na ravnodušnost međunarodne zajednice na situaciju u Siriji. „Kada se sve ovo događa daleko od očiju svijeta, šutnja međunarodne zajednice i indiferentnost bit će sramota za ljudsku povijest, baš kao što je to bilo u Bosni i Hercegovini i Ruandi. Prepuštam kao majka, žena, i nadasve kao čovjek, ljudsku dramu u Siriji vašoj savjesti - istaknula je supruga turskog predsjednika.
Napomenula je kako je Turska ugostila tri miliona sirijskih izbjeglica koje su pobjegle od rata i sukoba. „Mi nismo mogli mirno gledati dramu u Halepu, otvorili smo naša srca izbjeglicama... kao i svim žrtvama koje su još pod našom zaštitom. Djeca Halepa, žene i muškarci bit će naši gosti do dana kada se vrate svojim kućama. Svim srcem vjerujem da ćete doprinijeti mobilizaciji međunarodne zajednice u ovom smislu. Možemo otvoriti put izgradnje mira, sigurnosti i prosperiteta samo ako budemo djelovali zajedno. Nudim svoje iskreno prijateljstvo u svoje i ime moje zemlje, želim da 2017. godina donese mir i sreću cijelom čovječanstvu“, navela je u pismu prva dama Turske Emine Erdogan.

Povezani članci (po oznakama)