Printaj ovu stranu

U Vatikanu otvorena palestinska ambasada

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Februar 06, 2017 0

Vatikan – U Vatikanu je 14. januara zvanično otvorena Palestinska ambasada.  Palestinsko diplomatsko predstavništvo smješteno je u zgradi nasuprot Vatikana u kojoj su već ambasade Perua i Burkine Faso.

U kratkom obraćanju novinarima palestinski predsjednik Mahmud Abbas, koji je inaugurirao ambasadu u Vatikanu, izrazio je nadu da će i druge zemlje slijediti primjer Vatikana i priznati državu Palestinu. Ponovio je da se protivi premještanju američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem.„Ne možemo još ništa reći, jer se to još nije dogodilo, ali ako se dogodi, neće pomoći mirovnom procesu. Nadam se da se to neće dogoditi“, kazao je Abbas.
Novi američki predsjednik Donald Trump obećao je u izbornoj kampanji da će priznati Jerusalem za prijestonicu Izraela, te da će premjestiti američku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem. Abbas se prije otvaranja ambasade sastao s papom Franjom u njegovoj privatnoj audijenciji u Vatikanu. U saopćenju nakon susreta Vatikan je izrazio nadu da će direktni pregovori između dvije strane pomoći u prekidu nasilja koje izaziva nepotrebne patnje civilnog stanovništva i da će biti postignuto pravedno i trajno rješenje sukoba.
Odnosi između Vatikana i palestinskih vlasti ušli su u novu etapu 2015. vatikanskim priznanjem palestinske države i potpisivanjem sporazuma, što je rezultiralo otvaranjem palestinske ambasade u Vatikanu.