Printaj ovu stranu

Zakon o borbi protiv terorizma u EU diskriminira muslimane i izbjeglice

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Februar 06, 2017 0

Danas najpoznatije svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) i Human Rights Watch (HRW) u svojim izvještajima objavljenim početkom 2017. godine alarmantno upozoravaju na sve veći porast desnog populizma koji itekako ugrožava zapadnu demokratiju, kao i na nove mjere sigurnosnih agencija usvojene protekle dvije godine u 14 zemalja članica EU koje diskriminiraju muslimane i izbjeglice. Povjerenik EU za sigurnost Julian King se slažio sa izvještajima i istakao da temeljna prava ne smiju biti stavljena u opasnost. „To je upravo ono što teroristi napadaju“, poručio  je King.

Mnoštvo novih antiterorističkih zakona u cijeloj Evropi diskriminiraju muslimane i izbjeglice širenjem straha i osjećaja otuđenja, stoji u izvještaju Amnesty International objavljenom 17. januara ove godine, izvještava The Independent. „Širom EU vidimo kako se muslimani i stranci izjednačavaju s teroristima“, kazala je stručnjak za zakon o borbi protiv terorizma i autor izvještaja Julia Hall na konferenciji za štampu u Londonu, ističući da je situacija alarmantna zbog sigurnosnih mjera usvojenih  protekle dvije godine u 14 zemalja članica EU, uključujući i proširene ovlasti nadzora. „Tokom tog perioda, u terorističkim napadima ubijeno je oko 280 ljudi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj. Napadi, za koje se ISIL oglasio da stoji iza njih, su podigli tenzije zbog imigracije, potakli su popularnost desničarskih stranaka i od sigurnosti učinili ključnu temu u predstojećim francuskim, holandskim i njemačkim izborima“, stoji u izvještaju AI.

„Tako širom EU vidimo kako muslimane i strance poistovječuju s teroristima“, upozorila je Hall posebno ističući da „ovaj stereotip isuviše drastično utječe na ove zajednice usljed čega imamo visok stepen straha i otuđenja“.

Upozorila je da drakonske mjere nadzora i ovlasti za pretraživanje, pritvor i uhićenja, poput onih provođenih u Francuskoj novembra 2015. nakon napada u kojima je ubijeno 130 ljudi, mogu biti iskorištene protiv aktivista za ljudska prava ili manjinskih grupa koje ne predstavljaju stvarnu prijetnju.

Amnesty International, također, kritikuje nacrt zakona Evropske unije koji treba biti usvojen ove godine,o upozoravajući da je tekst zakona nejasan čime čini ovu mrežu „osumnjičenih“ preširokom.

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schines je odbacio kritike AI i kazao kako će EU pozorno pratiti potencijalne zloupotrebe unije 28 zemalja članica.

Povjerenik EU za sigurnost Julian King je kazao da se slaže s izvještajem i da temeljna prava ne smiju biti stavljena u opasnosti. „To je upravo ono što teroristi napadaju“, napisao je na Twitteru.

Amnesty International u saopćenju navodi da novi zakoni kojima se sankcionira verbalna podrška i opravdanje terorističkih napada smanjuju prostor za slobodu izražavanja, te naglašava kako su jedna trećina od preko 380 osoba koje su u Francuskoj 201.5 procesuirane za podršku terorizmu, maloljetnici.

Ova organizacija za ljudska prava osudila je korištenje policijskog sata, zabranu kretanja i stalne policijske provjere osoba koje nisu optužene ni za kakav zločin, a često nisu znale ni za što ih se optužuje, nazivajući ih orvelovskim mjerama.

Hall je naročito kritikovala mjere koje je opisala kao djelovanje po principu: „Sumnjiv si mi, pa ću ti ograničiti prava, jer vjerujem da ćeš možda počiniti zločin.“ (The Independent)

Povezani članci (po oznakama)