Printaj ovu stranu

Austrija: Ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim komentarima o muslimanima

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 24, 2017 0

Beč - Izjava austrijskog ministra za integracije i vanjske poslove Sebastiana Kurza u kojoj komentariše obavezu pokrivana punoljetnih muslimanki, izazvala je burne reakcije među muslimanima i drugim zvaničnicima Republike Austrije. „Kao ministar za integracije otvoreno kažem da ne prihvatamo, navodnu, obavezu nošenja mahrame. Otvoreno želim pitati Islamsku zajednicu Austrije: kako da se ovakva preporuka nalazi na vašoj internet stranici i stojite li IZ iza toga?“, kazao je Kurz.


Omar ar-Rawi, predsjednik Muslimanske inicijative u Austriji (IMOe) optužio je ministra Kurza za ubiranje jeftinih političkih poena nesuvislim agitacijama i komentarima o muslimanima. Rawi je podsjetio na propuštene šanse za istinsku saradnju sa Islamskom zajednicom.Podsjetio je i na agitaciju koju je vodio Kurz s namjerom zatvaranja muslimanskog obdaništa u Beču i žestoko  osudio njegovu posljednju izjavu kojom je vrijeđao muslimane dopuštajući sebi da tumači i komentariše islamske propise.
Islamska zajednica u Austriji  (IGGiOe), također, je osudila izjave austrijskog ministra Kurza i drugih zvaničnika koji su ga podržali. Predsjednik IGGiOe Ibrahim Olgun je upozorio da su austrijski mediji pogrešno protumačili cijeli slučaj zloupotrijebivši odgovor na pitanje o tome kakvo mjesto zauzima mahrama u islamu objavljen na stranici IGGiOe. „Naša dužnost je da muslimane ovdje informišemo  o vjerskim pitanjima i obavezama. IZ u Austriji nudi odgovore na pitanja o vjerskim temama. Drugi nemaju pravo intervenirati kada je riječ o tome. U suprotnom se ne bi moglo govoriti o slobodi religije u Austriji“, kazao je Olgun.
Novim Zakonom o integraciji koji je usvojen proteklog mjeseca u Austriji predviđena je, između ostalog, zabrana nošenja hidžaba policajkama. „Očekuje se da će detalji o provođenju novog zakona biti data u javnost tokom narednih 18 mjeseci“, izvještava britanski list The Independent, dodajući da se zabrana nošenja hidžaba policajkama usvaja zbog, kako se navodi u obrazloženju, „uspostave vizuelne i ideološke neutralnosti“. „Onaj ko ne bude spreman prihvatiti prosvjetiteljske vrijednosti moraće napustiti našu zemlju i društvo“, navodi se u tekstu Zakona.